Els ERTO es disparen a Tarragona en dos dies: més de 1.400 treballadors afectats

La província de Tarragona suma, a hores d'ara, més expedients de regulació temporal que Girona i Lleida juntes
Les empreses patiran molt les conseqüències d'aquesta epidèmia. | Àngel Ullate
 

La crisi de la Covid-19 ja comença a mostrar quin camí seguirà un cop l'emergència sanitària s'acabi. Les empreses, que van haver de cessar l'activitat laboral d'un dia per l'altra, no han volgut o pogut esperar més i fins i tot abans que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sortís a anunciar una bateria de mesures per alleugerar la dramàtica càrrega econòmica que tindrà el coronavirus, ja es van iniciar acomiadaments i expedients de regulació temporal d'ocupació —el que es coneix com ERTO—.

 

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

Si aquest matí a TarragonaDigital avançàvem que PortAventura ja havia comunicat a tota la plantilla regular que iniciava un ERTO que afectava 300 treballadors, aquest migdia el Departament de Treball ha posat sobre la taula unes noves xifres que ja deixen entreveure la magnitud del desastre. En tan sols dos dies des de les primeres dades oficials, a la província de Tarragona s'han multiplicat per més de 6 els ERTO tramitats. 

 

Tarragona, disparada en ERTO

El passat dimarts 17 de març, Treball notificava 23 ERTO a Tarragona i les Terres de l'Ebre que afectaven un total de 434 persones. Aquest dijous, la xifra s'ha disparat per complet i ja són 152 els expedients que s'han tramitat, deixant el futur laboral de 1.401 persones en l'aire.

 

Les dades són encara més preocupants si aixequem l'òptica, ja que a la província de Tarragona ja s'han iniciat més expedients que si sumem els de Girona —41— i Lleida —76—. Pel que fa a Barcelona, fins al moment hi ha 328 ERTO que afecten 30.038 persones. Per tant, a tota Catalunya en aquests moments s'ha de sumar la preocupant dada de 597 expedients tramitats que pausen la vida a 32.452 persones.

 

La situació és dramàtica sobretot en el sector de l'hosteleria. | Laia Solanellas

Els sectors més crítics

La indústria, la restauració i l'hoteleria són a l'ull de l'huracà. Si hi ha uns sectors que es veuen a venir la tempesta són aquests i es preveu que ens els propers dies els ERTO se segueixin disparant. La roda de l'economia mundial ha quedat aturada i si no gira tothom s'estanca. Els efectes, però, són especialment letals al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, unes zones on el motor principal són el turisme, el sector serveis i una indústria que cada cop veu com la seva activitat va a menys.

 

Amb la Setmana Santa ja donada per perduda, l'ombra de l'atur es va allargant i engolint cada cop més persones, un fet que ha posat en alerta els sindicats els quals vigilen ara amb lupa qualsevol moviment i és que sospiten que algunes empreses vulguin aprofitar el moment i realitzar acomiadaments ja previstos.

Més notícies de la categoria Àrea Metropolitana