Primer pla d'Àlex Arenas, investigador del grup de la URV, treballant en el model matemàtic que prediu el risc de nous contagis per coronavirus.

Confinar 7 dies abans en la primera onada hauria pogut salvar més de 20.000 vides a l'Estat

El treball, liderat pel físic Àlex Arenas, apunta que tancar una setmana després hauria elevat les defuncions a 120.000

Un estudi liderat pel físic i catedràtic del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Àlex Arenas, apunta que si s'hagués decretat el confinament  set dies abans a l'estat espanyol en la primera onada el nombre de morts  a causa del coronavirus hauria estat uns 5.000.

Les defuncions a l'Estat per Covid-19 van ser unes 28.000  en la primera onada, de manera que s'haurien pogut salvar  més de 20.000 vides, segons l'estudi, que es troba en fase de prepublicació. Es tracta d'una anàlisi retrospectiva de la primera onada de la pandèmia  que també mostra que si s'hagués confinat set dies després, les morts haurien estat unes 120.000.

El treball també mostra que el comportament de les persones es va avançar al confinament, amb l'adopció de mesures que encara no havien estat imposades. Segons sosté Arenas al seu compte de Twitter, els «temps són clau» en la pandèmia: «S'ha de ser proactiu sempre».
 

Gairebé 45.000 casos de Covid a Tarragona

Falta menys d'un mes del primer aniversari del confinament domiciliari a causa de la pandèmia arreu de l'Estat. La primera onada va entrar en força al territori i, des de llavors, ja s'ha passat la segona i s'està en una tercera. A les dues regions sanitàries tarragonines, la del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, després de passar per totes aquestes fases, s'han acumulat 44.649 positius per Covid-19 i 1.203 defuncions comptabilitzades des del març de 2020, segons el Departament de Salut.

En tot el territori català, des de l'inici de la pandèmia, ja hi ha hagut 544.983 casos positius acumulats per coronavirus  i la xifra de defuncions ja és de 20.411, segons les últimes xifres facilitades per Salut aquest dissabte 20 de febrer.