Imatge de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus

Perfil de pacient Covid crític: Home de 64 anys amb hipertensió o obesitat

Ho diu un estudi impulsat per l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, a través de l'anàlisi de 2.022 casos

El perfil majoritari del pacient crític de Covid-19 és un home de 64 anys de mitjana i amb factors de risc previs com la hipertensió (46%) i l’obesitat (35%), segons informa l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. El centre, precisament, ha analitzat la base de dades del Grup d’Estudi Covid-19 de la Sociedad Española de Medicina Intensiva, Crítica y Unidades Coronarias (SEMICYUC) i ha publicat els resultats a la revista ‘Critical Care Journal’.

L’estudi ha analitzat 2.022 casos crítics —l’anàlisi més gran publicat fins ara a Espanya— i ha permès traçar un perfil del pacient ingressat a les UCI durant la primera onada de la pandèmia i definir tres fenotips. El perfil més comú és principalment un home (70%) d’entre 55 i 71 anys (una mitjana d’edat de 64 anys) i, en tres de cada deu casos, amb factors de risc previs: hipertensió arterial (46%), obesitat (35%) i diabetis mellitus (20%).

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

L’estada mitjana a l’UCI va ser de 14 dies, amb una taxa de mortalitat del 32% i que ascendeix fins al 37% en aquelles persones que van necessitar ventilació mecànica intensiva, que representen el 76% dels casos. El doctor Alejandro Rodríguez, coordinador nacional del Grupo Español de Trabajo Gripe A Grave/Covid-19 de la SEMICYUC ha liderat aquest estudi en el qual han participat més de 300 metges intensivistes d’arreu de l’Estat.

Tres fenotips segons inflamació i evolució final

Rodríguez assenyala que els tres fenotips es diferencien clínicament pel seu estat d’inflamació i per l’evolució final. El fenotip A (quadre més lleu) suposa un 27% dels pacients i correspon a individus menors de 65 anys, amb escassa inflamació i poc desenvolupament de complicacions i una mortalitat del 20%. El fenotip B (quadre de gravetat mitjana) representa pacients amb un nivell mitjà de gravetat, i inclou pacients menors de 65 anys, però amb una inflamació més gran i desenvolupament de xoc, cosa que genera una mortalitat del 25%.

Finalment, el fenotip C (quadres molt greus) suposa el 40% dels pacients i presenta una mortalitat del 40%. Aquest grup el conformen persones més grans de 65 anys, amb antecedents de malaltia hematològica i amb risc de desenvolupar complicacions greus com la insuficiència renal aguda arran del seu delicat estat inflamatori.