La investigadora Nancy Babio, la investigadora predoctoral Indira Paz-Graniel, i Jordi Salas-Salvadó, de la URV.

Un estudi de la URV associa el consum moderat de cafè a menys risc de deterioració cognitiva

Els que beuen en dues o més tasses (100 ml) de cafè al dia, presenten menys risc de disfunció cognitiva en comparació d'aquells que en beuen menys d'una tassa diària

Una de les begudes més consumides per la població a l'Estat espanyol és el cafè  i, alhora, és la principal font de cafeïna  en la població mediterrània. Una de les característiques que té la llavor del cafè és l'alt contingut en polifenols, que té propietats antioxidants, cafeïna, vitamines, minerals  i fitoquímics bioactius  amb potencials efectes beneficiosos sobre la salut. 

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Els estudis fets sobre l'efecte del seu consum sobre la salut cardiometabòlica, càncer  i mortalitat  han estat de gran interès i els investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, amb l'increment de la incidència de malalties neurodegeneratives, com l'Alzheimer  i altres demències, van explorar la possible associació entre el consum de cafè i el funcionament cognitiu. 

En aquest sentit, en el marc de l'estudi PREDIMED-Plus amb participació de 6.427 voluntaris de l'Estat espanyol, se'ls ha avaluat la funció cognitiva mitjançant una bateria de qüestionaris neuropsicològics que exploren funcions cognitives diverses com la memòria, l'orientació, el registre, la concentració, la velocitat de processament, la cerca visual i l'atenció, entre altres.

El treball, publicat recentment a la revista European Journal of Nutrition, l’ha dut a terme la investigadora predoctoral Indira Paz-Graniel, i l’han liderat la investigadora Nancy Babio, professora agregada de la URV, i  Jordi Salas-Salvadó, catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, tots membres del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili.

Un cafè
El consum moderat de cafè s’associa a menys risc de deterioració cognitiva | URV

Els consumidors de cafè tenen menys risc de deterioració cognitiva

Els autors de l'estudi han pogut observar en els resultats que els consumidors de cafè, tenen menys risc de presentar deterioració cognitiva en comparació d'aquelles que no en consumeixen. Així doncs, en explorar la relació per tipus de cafè, s'observa una protecció en els consumidors de cafè amb cafeïna, però no en aquells que en consumeixen sense cafeïna. Els que beuen en dues o més tasses (100 ml) de cafè al dia, presenten menys risc de disfunció cognitiva en comparació d'aquells que en beuen menys d'una tassa  diària. No s’ha trobat relació significativa amb el cafè descafeïnat.

Aquesta associació beneficiosa entre el consum de cafè i la deterioració cognitiva, suggereixen els autors de l'estudi, podria ser el resultat de la interacció sinèrgica entre els diferents compostos bioactius presents en el cafè. Els compostos fenòlics amb propietats antioxidants podrien ajudar a disminuir l'estrès oxidatiu i la inflamació de les neurones. Altres components podrien atenuar la producció d'un pèptid denominat β-amiloide, que sembla que és un factor de risc per al desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer. El consum de cafè podria prevenir el mal neuronal, la sinaptotoxicitat i, per tant, la deterioració cognitiva.

En el mateix estudi, també han explorat l'associació entre la ingesta de cafeïna  i la funció cognitiva. En aquest sentit s'ha observat que aquells individus amb més ingesta de cafeïna presenten amb menor freqüència deteriorament cognitiu en comparació d'aquells que beuen menys quantitat de cafeïna. Basant-se en altres estudis, suggereixen que la cafeïna, com que és estructuralment similar a l’adenosina, és a dir, un neurotransmissor  amb efectes inhibidors del sistema nerviós central, podria interactuar amb la neurotransmissió  en diferents regions del cervell i promoure funcions com la vigilància, l’atenció, l’estat d’ànim i l’excitació.

Considerant els resultats de l’estudi, recomanacions en el consum de cafè i cafeïna podrien formar part de les estratègies per prevenir la deterioració cognitiva en un futur.