Imatge de l'Arxiu del Port de Tarragona

El Port de Tarragona celebra el 30è aniversari de l'Arxiu amb una composició fotogràfica

La composició és obra de Ricard Martínez | El Port treballa en l'organització de més actes durant l'any que ve

El Port de Tarragona celebra, aquest any 2020, el 30 èaniversari  de l'obertura al públic de l'Arxiu del Port, que va ser inaugurat el 4 de juliol de 1990. Dins els actes de celebració, destaca una exposiciófotogràfica que s'instal·larà a la façana  de l’edifici de l’Arxiu a la plaça dels Carros, cantonada amb el carrer d’Anselm Clavé.

La mostra és obra del fotògraf Ricard Martínez i porta com a títol 'Autoretrat  d'un vaixell anomenat Arxiu'. La instal·lació consisteix en una  fotografia de grans dimensions que constitueix un retrat  de l'Arxiu del Port a través de fotografies de l'edifici, que té més de  100 anys d'història i ha albergat diverses vides.

El seu creador, Ricard Martínez, explica que «la composició fotogràfica realitza així un gest figuratiu, però afectuós, tot estrenyent la mateixa pedra que, any rere any, ha documentat». La instal·lació serà visible a partir d'avui,  29 de desembre, i fins al pròxim estiu.

Un edifici convertit en vaixell

Des del Port de Tarragona es detalla que la iniciativa va néixer molt abans de l'esclat de la pandèmia del coronavirus, però que aquesta ha servit per reflexionar sobre la modulació del present i el futur. «'Autoretrat' és un concepte que respira de la particular tradició dels retrats de vaixell, tot subratllant la independència d’una entitat, l’Arxiu», explica Martínez.

L'edifici, convertit ara en vaixell del qual la instal·lació conforma la proa, amaga diferents detalls, com la fotografia d'un home instal·lada en una finestra. Es tracta d'un treballador retratat l'any 1923 durant les obres de construcció, que ara esdevé el guardià de l'edifici.

L’Arxiu del Port  treballa en l’organització de més activitats  i actes públics per celebrar, «d’una manera o altra», el seu 30è aniversari, que finalitzarà el pròxim estiu 2021.