Els sindicats denuncien falta de personal a les oficines de Correus de la demarcació de Tarragona

Es tem que a l'agost la situació es torni insostenible

Falta personal a les oficines de Correus de Catalunya i al Camp de Tarragona. Així ho han denunciat UGT i CCOO, en algunes oficines no s'arriba al 80% de la plantilla, fet que «dificulta la realització del servei públic de manera eficaç». Al Camp de Tarragona, algunes de les oficines més afectades són les del Vendrell, Reus, Cunit o Calafell.

El Secretari General del Sector Postal FeSP-UGT Tarragona, Enrique Martín, ha explicat a TarragonaDigital que «ens trobem en un període marcat per les vacances d'estiu, i en alguns casos només s'arriba a cobrir un 35% d'aquestes vacances», fet que «suposa una disminució de personal a les unitats per repartir el correu i una sobrecàrrega de treball per a la resta de treballadors».

Durant aquest mes de juliol, la plantilla d'alguns centres arriba al 80%, però pel que fa al mes d'agost s'estima que amb prou feines arribi a un 60%.

El món rural, el més afectat

Es tracta d'una tendència generalitzada en l'entorn urbà, però també al món rural, on algunes oficines de Correus, també al Camp de Tarragona, cobreixen diversos nuclis urbans i, en alguns casos, no es pot garantir el servei mínim de repartir almenys una vegada al dia, fet que provoca que alguns pobles només rebin cartes una o dues vegades per setmana.

En aquest sentit, els sindicats lamenten que es creï, encara més, una diferenciació entre el món rural i les ciutats, sobretot costaneres del Camp de Tarragona, on ara el volum de feina no baixa a l'estiu, sinó que en alguns casos s'incrementa, ja que molts estiuejants adrecen la paqueteria a les segones residències.

Temor per la falta d'efectius a l'agost

Es tracta d'una situació generalitzada que CCOO i UGT denuncien des de principis d'any i que s'ha incrementat arran de la crisi del coronavirus, generant inconvenients tant pels treballadors, que, segons explica, han de fer sobreesforços per realitzar la feina, i pels usuaris, que no obtenen una qualitat del servei públic.

Després del confinament i de l'estat d'alarma, havent entrat de mica en mica a la 'nova normalitat', ha començat a arribar tota la paqueteria i totes les comandes que estaven pendents, moltes d'elles provinents de la Xina, segons ha explicat Enrique Martín a TarragonaDigital.

En el millor dels casos, les oficines es troben amb prop del 80% de la plantilla pel que fa al mes de juliol, però durant el mes d'agost, es preveu que aquesta xifra descendeixi fins al 60%.

«El mes d'agost és un cas excepcional, sobretot a partir de la segona quinzena, perquè molta gent s'envia paquets a les segones residències perquè està de vacances, i alguns comencen a rebre el material escolar, per exemple», ha explicat Martín, que ha denunciat que la situació serà inassumible per algunes oficines.

Contra la reagrupació d'unitats

D'aquesta manera, els sindicats creuen que des de l'administració s'està «intentant estalviar» a través de la contractació perquè, si no s'amplien les plantilles, no és per falta de demanda, ja que les borses de contractació de Correus estan plenes, tal com ha detallat Martín.

Un dels altres temors dels sindicats UGT i CCOO és la reagrupació d'unitats que, segons asseguren, els han arribat rumors que es vol implementar en algunes zones. «Això és, tancar oficines i carteries en algunes poblacions i traslladar-les a la població del costat, reagrupant més zones de repartiment en menys centres, amb el detriment de la qualitat que això suposa», ha explicat el secretari d'UGT.

En aquest sentit, els sindicats han anunciat que si la situació no canvia, es realitzaran mobilitzacions en diverses oficines, com la de demà al Prat de Llobregat, on aquesta situació arribi a un punt límit.

"Un 'Port verd' al 2030: el full de ruta del Port de Tarragona comença a caminar" "En el punt de mira: Continuen els problemes judicials per la gestió de la Covid a TGN"