Passadís de l'Hospital Sant Joan de Reus amb dues professional sanitàries treballant

Els familiars dels sanitaris són els més conscients dels riscos de la Covid-19, segons un estudi de la URV

«Entendre el sentiment de risc és fonamental per poder establir mesures de prevenció efectives», destaquen els investigadors

Els familiars dels professionals sanitaris són qui més consciència han pres sobre els riscos i perills de la  Covid-19 des dels primers compassos de la pandèmia. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi ambiciós, en el qual ha participat la Universitat Rovira i Virgili (URV), que ha volgut abordar la percepció de riscos d'infecció durant els mesos de la primera onada arreu de l'Estat.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

La recerca, que s'ha basat en les respostes de més de 16.000 persones, apunta directament a què les persones que han hagut de suportar un contacte directe  amb el virus —sigui per vincles familiars, sigui per conviure amb algú que s'ha infectat— són els qui més conscients  són dels riscos que implica la pandèmia. Les persones sense opció a teletreball  i que han hagut de seguir anant-hi presencialment o aquells qui confessen tenir mala salut  també destaquen per una por elevada i un grau de consciència especialment alt.

La URV participa en una recerca per acotar la consciència ciutadana sobre els perills de la Covid-19

Una de les lectures més curioses és que la sensació de risc és superior entre les dones que entre els homes. Àngel Belzunegui, investigador a la URV i un dels coautors de l'estudi, ho atribueix a la majoria femenina entre els treballadors dels sectors de cura a les persones, en especial el sanitari i els serveis socials. La percepció dels perills és superior entre les dones que, per exemple, en altres col·lectius tamnbé conscienciats com ara la gent gran.

Els investigadors consideren que «entendre el sentiment de risc és fonamental per poder establir mesures de prevenció efectives», i l'objectiu de la recerca s'adreça a aquesta direcció. Com més a prop es conviu dels perills, més consciència de la nostra vulnerabilitat  es pren. I, per tant, més disposició a complir les mesures necessàries per aturar la propagació  del virus. L'estudi s'ha publicat a una prestigiosa revista científica especialitzada.