Els farmacèutics de Tarragona, preocupats: «Compreu només els medicaments que siguin realment necessaris»

Les farmàcies de Tarragona pateixen una «baixada» de medicaments en estoc durant la crisi del coronavirus
El Col·legi de Farmacèutics està amb contacte amb Mossos d'Esquadra per controlar la seguretat dels establiments farmacèutics durant l'estat d'alarma. | Àngel Ullate

 

Les farmàcies de la província de Tarragona són un dels serveis més essencials que continuen funcionant durant l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol. Estat d'alarma que vol ajudar a frenar l'expansió del coronavirus mitjançant el confinament de la població i, per tant, l'aturada del sistema econòmic del país.

 

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

A meitats de l'any passat, les farmàcies ja advertien del desabastiment d'un total de 951 medicaments. Una de les causes d'aquesta situació era, segons explicaven a TarragonaDigital les fonts consultades, el monopoli del principi actiu. 

 

Ara les farmàcies no només han d'encarar el desabastiment habitual i els endarreriments en els pagaments per part de l'administració catalana, sinó que el coronavirus ha obert un nou front de batalla pels farmacèutics.

 

Els farmacèutics demanen que només es comprin els medicaments imprescindibles. | Àngel Ullate

Desabastiment d'alguns productes a les farmàcies

Joaquim Nolla, president del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, ha explicat a aquest mitjà que «actualment, de productes sanitaris, com mascaretes, gels hidroalcohòlics o termòmetres, sí que hi ha desabastiment a les oficines de farmàcia».

 

Pel que fa als medicaments», ha afegit Nolla, «tot i que l'abastiment està garantit, sí que hi ha hagut una baixada i és per això que hem fet una crida a la població a què només compri els medicaments que siguin realment necessaris». Farmàcies consultades per aquest mitjà han posat, com a exemple d'aquesta mancança de productes, el conegut paracetamol: «d'ençà que s'ha fet públic que ajuda a frenar el coronavirus, la gent s'ha endut moltes capses a casa. Ara hem de recomanar que només comprin els que necessiten».

 

Les farmàcies i el coronavirus

Segons el cap visible del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, les farmàcies s'han hagut de buscar la vida per tenir equips de protecció: «cada farmàcia ha obtingut els seus equips de protecció pel seu compte i, actualment, hi ha dificultat per adquirir-ne de nous, ja que la compra ve centralitzada pel ministeri de Sanitat».

 

El consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya ha demanat que es proveeixi als farmacèutics amb equips de protecció, en concret, mascaretes. La seu de Tarragona ha proporcionat als farmacèutics uns protocols d'actuació en els quals hi ha tot un seguit de mesures que poden adoptar per protegir-se i protegir a la població. Com a exemple d'aquestes mesures, els farmacèutics poden limitar l'accés a la farmàcia a un nombre concret de persones, mantenir les distàncies de seguretat, dispensar des de les finestretes o utilitzar mampares.

 

Així mateix, el Col·legi de Farmacèutics ha declarat que, en matèria de seguretat, «mantenim el contacte amb els Mossos d'Esquadra perquè vetllin per la seguretat de les farmàcies, donat que som un dels pocs establiments que poden estar oberts». Des de l'inici de la crisi pel coronavirus, el Col·legi de Farmacèutics només ha rebut una notificació d'un robatori en una oficina de farmàcia de la província, concretament a la ciutat de Reus.

"❓ L'estudi que revela les preocupacions durant el confinament. Quines són les vostres?" "👮El sector que ha incrementat la seva activitat durant l'estat d'alarma"