Front comú de les universitats públiques de Catalunya contra la crisi de finançament

Qualifiquen d'«insostenible» l'actual situació i reclamen recuperar l'any vinent el pressupost previ a la crisi
La rectora Figueras (URV) ha parlat en representació del front comú de les universitats públiques de Catalunya | ACN

 

Els rectors de les vuit universitats públiques catalanes han escenificat aquest dimarts al vespre al Paranimf de la Universitat de Barcelona el front comú per reclamar un millor finançament que faci sostenible l'actual model universitari. Han reclamat recuperar l'any vinent els 900 milions d'euros de finançament públic d'abans de la crisi econòmica, a més d'un pla d'inversions de 100 MEUR anuals.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Les queixes i reivindicacions dels rectors van en la línia del que ja va denunciar la màxima representant de la URV al mes de junyquan va avisar que les universitats catalanes «estan asfixiades» i reclamava «un compromís ferm de la Generalitat» davant l'actual context de precarietat que viuen. Joan Elías, rector de la Universitat de Barcelona i actuant com a portaveu, va afegir ahir que les universitats catalanes «han dit prou».

«Aquest acte no va contra ningú, només en defensa del sistema universitari català»

Elías ha evidenciat que la preocupació dels rectors és que el sistema universitari de Catalunya, un dels seus pilars, «està en greu perill» per la manca de finançament que arrosseguen des de fa anys. Ha recordat que el passat mes de juliol  es van reunir amb el president de la Generalitat i que durant aquest temps, més enllà de «les bones paraules», no hi ha hagut cap tipus de millora. «Aquest acte no va contra ningú, només en defensa del sistema universitari català», ha volgut puntualitzar.

Moment de l'entrevista amb TarragonaDigital.com al despatx de la rectora Figueras | Angel Ullate

 

«Si el govern no creu en les universitats, tot queda buit [...]. ‘Fer país’ vol dir posar-se d’acord per aprovar aquests comptes perquè la situació actual a les universitats és insostenible», etzibava Figueras en una entrevista recent amb TarragonaDigital.com. El rector de la UB també ha recordat que per cada euro públic invertit en universitats el retorn és de quatre euros, una xifra, ha assegurat, que seria més gran amb una dotació econòmica més important.

Amb les eleccions generals a tocar, Elías ha reclamat als partits polítics que incloguin les necessitats del sistema universitari al seu programa electoral perquè actualment és una qüestió que «no està a l'agenda política».

També et pot interessar

"🌍 JORNADES URV: Els científics necessiten més dades per predir millor el canvi climàtic" "🔴 REPORTATGE | La neteja viària: el maldecap dels governs municipals"