La Generalitat anuncia un nou pla d'inversions per valor de 250 MEUR adreçat als municipis petits

El nou Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) cobrirà milers d'actuacions entre els anys 2020 i 2024
L'Auditori de la Diputació ha acollit la presentació del nou PUOSC per als pròxims 4 anys | Toni Cabanillas

 

La Generalitat de Catalunya, en veu de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha anunciat aquest dimecres, 18 de setembre, l'activació d'un nou Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per al cicle 2020-2024, un pla inversor adreçat a oxigenar l'economia dels municipis petits que feia vuit anys que l'Administració pública catalana no convocava.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

El PUOSC de la Generalitat és, juntament amb el Pla d'Acció Municipal (PAM) de la Diputació, les dues grans eines de finançament supramunicipal cap a les poblacions tarragonines per fer front a actuacions i inversions que no podrien assumir exclusivament amb els fons propis dels ajuntaments. «Calia recuperar aquest instrument econòmic tan important per als ens locals», ha valorat la consellera Budó en un acte multitudinari a l'Auditori de la Diputació de Tarragona.

Inversions, rehabilitacions... els municipis tarragonins podran recórrer al nou PUOSC per «treure del calaix els seus projectes pendents»

El delegat del Govern a les comarques de Tarragona, Òscar Peris, ha celebrat la posada en marxa «d'una convocatòria llargament esperada» que ha de servir pot «treure del calaix els projectes redactats que segueixen pendents, els nous i els que encara estan en ment» durant els pròxims quatre anys. La bossa econòmica de la convocatòria són 250 milions d'euros arreu de Catalunya, si bé encara és impossible quina part dle pastís es quedarà a les comarques del territori.

«Estem parlant d'una eina municipalista imprescindible per construir les viles on volem viure en els pròxims anys», ha afegit Peris, qui ha fet referència a reptes concrets com el de «combatre el despoblament rural i apostar per un equilibri real» en favor de les comarques més desfavorides. «La Generalitat vol anar de la mà amb el món local i cooperar per fer possibles aquestes inversions», ha subratllat Budó.

Més d'una tercera part del PUOSC 2020-2024 es destinarà íntegrament a ajuts per als municipis petits de Catalunya

Aquest pla inversor té una primera data important: el 15 de novembre, quan els municipis interessats han d'haver enviat les seves sol·licituds. S'espera que la resposta de la Generalitat estigui tancada definitivament a mitjans del maig de 2020 i que al segon semestre de l'any que ve ja puguin iniciar-se les actuacions locals.

El PUOSC 2020-2024 es dividirà, això sí, en dues línies d'ajuts diferenciades: un primer paquet de 160 MEUR a destinar en subvencions, inversions i rehabilitacions, entre altres possibles actuacions requerides, i una segona partida dels 90 MEUR restants que, per primera vegada, es destinarà íntegrament als municipis petits i a, en paraules de la consellera, «garantir que no hi haurà ciutadans de primera i de segona per raó d'on visquin».

Les inversions anunciades en aquest pla econòmic no depenen de l'aprovació dels pressupostos, matisa la consellera Budó

La consellera de Presidència ha matisat que aquestes línies d'inversió «estan plenament garantides» i no depenen de l'aprovació o no dels pressupostos de la Generalitat per al pròxim curs. Budó ha destacat que «és una gran oportunitat per als municipis de fer realitat els projectes d'inversió dels pròxims anys».

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha volgut reivindicar «la proximitat i el suport financer als municipis per tal de beneficiar als seus ciutadans, que és el nostre compromís». Llauradó ha conclòs que «les grans administracions som una central de serveis per als ens locals», i ha recordat que aquest suport econòmic és «una garantia de què els ens locals puguin finançar i fer front a serveis públics de qualitat».

«La crisi econòmica i els incompliments de l'Estat»: el nou PUOSC arriba vuit anys després del darrer pla inversor

L'aprovació del nou Pla Únic d'Obres i Serveis arriba vuit anys després del darrer PUOSC. La consellera Budó ha atribuït aquesta convocatòria tardana a «la crisi econòmica i els incompliments econòmics de l'Estat espanyol», i ha valorat que, si ara és viable recuperar la convocatòria, és perquè l'actual govern «hem aixecat les finances de la Generalitat».

Preguntada sobre la situació política a l'Estat i la més que previsible nova convocatòria electoral per al pròxim 10 de novembre, la consellera de Presidència ha retret amb duresa «la incapacitat d'arribar a acords» per part del president en funcions, Pedro Sánchez, i la «manca de cultura democràtica per configurar un govern de coalició» a l'Estat, «com sí que hem sabut fer a Catalunya» amb l'entesa entre Junts per Catalunya i ERC.

També et pot interessar

"🎓 Un doctorand de la URV guanya un prestigiós premi internacional a Viena" "‼ ATENCIÓ: Les empreses de TGN es comencen a preparar per un probable Brexit dur"