La Generalitat es compromet a «seguir vigilant de prop» la qualitat de l'aire del Camp de Tarragona

La sisena Taula per la Qualitat de l'Aire del territori s'ha reunit aquest divendres al matí al Castell de Vila-seca
La qualitat de l'aire del Camp de Tarragona és una de les grans preocupacions al territori | Àngel Ullate

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat a la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha assegurat que cap emissió contaminant va superar ni els límits legals ni els valors de referència a l'aire dle Camp de Tarragona durant l'any 2018, fent bones les dades que ja va anunciar un Informe-Observatori encarregat per Repsol a principis de maig. Ho ha anunciat aquest divendres, 4 d'octubre, en el marc de la celebració de la 6a Taula per la Qualitat de l'Aire de la regió, que s'ha dut a terme al Castell de Vila-seca.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Calvet ha transmès la conclusió que «estem fent la feina que hem de fer, i que continuarem fent» per monitorar i controlar que no s'incompleixin aquests paràmetres i llindars. La taula ha comptat amb la Generalitat, els ajuntaments de la zona, representants de la indústria química i d'institucions del territori com la Universitat Rovira i Virgili (URV). «Quan parlem de la qualitat del nostre aire estem parlant de la qualitat de la nostra vida, de la salut de les persones», ha reblat el conseller.

 

El conseller Calvet es compromet a engegat «un nou pla de vigilància» sobre les emissions contaminants

Damià Calvet ha anunciat també que l'administració que representa «s'ha compromès a elaborar un nou pla de vigilància que aprofundeixi en els controls i la mesura de tots els paràmetres», amb especial atenció a «un Camp de Tarragona que requereix un control exhaustiu per la concentració industrial» del territori. La reunió també ha servit per marcar el full de ruta consensuat de les actuacions a curt i mitjà termini.

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presidit la Taula per la Qualitat de l'Aire | Toni Cabanillas

Aquest full de ruta es basarà a incrementar el monitoratge de les emissions, ha concretat. Amb les dades del 2018 a la mà, s'ha mostrat alertat pel registre de pics puntuals d'ozó per sobre de la mitja, si bé els atribueix a l'augment de temperatura fruit del canvi climàtic. «Hem de respondre a la preocupació ciutadana amb ciència, amb mètode, amb informació i amb transparència», ha argumentat.

 

Objectiu 2020: l'Ajuntament de Tarragona prem l'accelerador per impulsar un estudi de la qualitat de l'aire independent

Tan bon punt ha finalitzat la trobada, el conseller de Medi Ambient a l'Ajuntament de Tarragona, Xavi Puig, ha atès als mitjans de comunicació presents a l'entrada del Castell. Puig ha valorat «molt positivament» l'interès de la Generalitat per la matèria, i ha refermat el seu «compromís per fer un estudi independent, més profund i detallat, sobre la qualitat de l'aire que respirem», tal com duien al programa electoral i com els va exigir també la CUP a canvi dels vots favorables en la investidura de l'alcalde Ricomà.

 

Puig s'ha mostrat prudent a l'hora de fixar dates per a l'elaboració d'aquest estudi, però s'ha instat «a no demorar-ho» i ha marcat que «ens agradaria poder-lo fer de cara a l'any que ve». La intenció de l'Ajuntament de Tarragona és realitzar-lo de forma coordinada amb altres administracions i municipis de la zona, especialment els limítrofs als polígons Nord i Sud, amb qui reconeix que «ja hem iniciat les converses pertinents».

 

També et pot interessar