El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, i el director de l'Arxiu Històric de Tarragona, Ricard Ibarra, en la cessió dels documents

El govern espanyol cedeix a l’Arxiu Històric de Tarragona documentació del litoral tarragoní

Es tracta de documentació des de mitjans del segle XIX que esdevé cabdal per conèixer l’evolució de la costa tarragonina

El govern espanyol ha cedit a l'Arxiu Històric Provincial  de Tarragona documentació diversa d'interès històric i urbanístic del litoral tarragoní. El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, i el director de l'Arxiu Històric de Tarragona, Ricard Ibarra, han signat la cessió aquest dijous, 18 de febrer.

Els documents transferits contenen informació generada pel mateix Servei Provincial de Costes, així com del fons del Patronat Arce Ochorenta, un organisme creat l'any 1949 destinat a promoure la construcció d'habitatge social arreu de la demarcació tarragonina. Així mateix, també s'ha localitzat documentació generada per la Delegació Provincial d'Obres Públiques i Urbanisme a Tarragona. 

Aquest fons documental feia anys que estava emmagatzemat i sense ús, i el seu ingrés a l'Arxiu Història de Tarragona és fruit de la «implicació i sensibilitat» del Servei Provincial de Costes, del Ministeri per a la Transició Ecològica, per «preservar-lo i posar-lo en valor». 

Pel que fa al Fons del Servei Provincial de Costes, s'ha elaborat un quadre de classificació per tal d'estructurar la documentació del fons segons les seves principals seccions, tant per la gestió interna com per a la projecció al territori en tot el que afecta a l'actuació sobre la costa tarragonina. L'abast de la documentació va del 1854 al 2010, amb un total de 550 capses d'arxiu. A més, hi ha uns 500 plànols i material fotogràfic. Aquesta informació, expliquen des de la subdelegació tarragonina, «esdevé cabdal per conèixer l'evolució de la costa tarragonina». 

El Fons del Patronat Arce Ochotorena, per la seva banda, conté 142 capses d'arxiu amb documentació que va des de l'any 1949 fins a 1987. S'hi troba informació sobre l'activitat d'aquest organisme, una iniciativa per promoure  l'habitatge social que comptava amb la col·laboració de l'Església i la participació de les administracions local i provincial. 

Respecte la documentació generada per la Delegació Provincial d’Obres Públiques i Urbanisme, compta amb nombrosa documentació sobre carreteres, habitatge, medi ambient, urbanisme i també sobre la gestió interna d’aquest organisme i altres que hi estaven vinculats. Abasta des de l’any 1955 al 1990, i comptabilitza un total de 221 capses d’arxiu. 

Juntament amb la documentació que ja es troba dipositada a l’Arxiu Històric de Tarragona, es tracta d'un fons molt important per l’estudi de l’evolució urbanística  a la demarcació de Tarragona durant la segona meitat del segle XX. Quantitativament, el conjunt documental transferit voreja els 100 metres lineals de documentació. Temàticament, es tracta d’una documentació única, de gran valor històric, i que sens dubte esdevindrà una eina fonamental en l’estudi de la transformació del territori a les comarques tarragonines.