El govern espanyol destina 550.000 euros per reparar els danys pels aiguats de setembre a Tarragona

La inversió total prevista a tots els territoris afectats puja a 62 milions d'euros
Imatge de les inundacions al litoral d'Alacant. | EFE

 

L'últim Consell de Ministres de l'any 2019 ha aprovat un conjunt d'inversions per un total de 62 milions d'euros amb els quals es repararan els danys soferts per la gota freda que va afectar les confederacions hidrogràfiques del Xúquer i del Segura i a zones costaneres afectades del Mediterrani de l'11 al 14 de setembre

 

Pel que fa a les actuacions en el litoral Mediterrani, des de Tarragona fins a Màlaga, els danys provocats pels vents forts i les elevades marees van provocar inundacions severes i diversos danys a la costa en general i, en particular, en diversos punts del domini públic marítim-terrestre en els quals es fa requereixo intervenir sense demora.

 

Donat el caràcter d'urgència, algunes actuacions ja han estat executades i unes altres estan en fase d'execució. En aquest àmbit, les obres es dirigeixen a assegurar la integritat i l'adequada conservació del domini públic marítim terrestre, així com treballs complementaris per a assegurar la sostenibilitat de la costa i mitigar els efectes de futurs temporals i galernes.

 

De la matexa manera, s'actuarà per a protegir i conservar els elements que integren el domini públic marítim terrestre, en particular, adequació sostenible de platges i arenals, sistemes dunars i aiguamolls litorals, recuperació i regeneració d'aquests, amb especial atenció a les zones incloses en la Xarxa Natura 2000, així com realització, supervisió i control d'estudis, projectes i obres en la costa. De la mateixa manera, es repararan i restauraran les estructures danyades en el litoral, com els passejos marítims, els accessos al domini públic, els murs, entre altres.

 

De manera detallada, el govern espanyol informa que el cost total de la inversió prevista per a Tarragona ascendeix a 550.000 euros en municipis com Roda de Berà; Sant Jaume d'Enveja, l'Illa de Buda i Alcanar.

 

Set persones van perdre la vida durant els aiguats | RTVE

 

La Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia i Castella-la Manxa, les altres afectades

En total, d'aquests 62 milions d'euros, 46,6 milions es destinaran a la Confederació Hidrogràfica del Segura, on es repararan infraestructures, lleres dels rius i rambles a les províncies d'Alacant, Múrcia, Almeria i Albacete. A més, es destinaran 3,9 milions d'euros a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, per a escometre reparacions similars a la Comunitat Valenciana i a Castella-la Manxa i altres 11,4 milions d'euros per a actuacions en la costa a les províncies de Tarragona, Comunitat Valenciana, Múrcia, Almeria, Granada i Màlaga.

 

En concret, a la Confederació Hidrogràfica del Segura es destinaran 46.678.983 euros per a reposar infraestructures, rius, lleres, motes i rieres a les províncies d'Alacant, Múrcia, Almeria i Albacete, així com l'operativitat del Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH), inclosa la part del SAIH Postrasvase i de les xarxes de Control de Qualitat de les Aigües (*SAICA) i de Control d'Aprofitaments (SICA).

 

A les obres d'emergència d'Alacant es destinaran 17.221.666 euros; a Múrcia anirà una inversió de 24.667.651 euros; altres 3.331.333 euros s'empraran a Almeria i a Albacete s'invertiran 1.458.333 euros. D'altra banda, s'invertiran fins a 3.906.130 euros en la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, davant els danys provocats per la gota freda que van afectar especialment la zona sud de la Comunitat Valenciana que inclou als sistemes Serpis, Marina Alta i Marina Baixa. També es van registrar pluges notables en la ribera baixa del riu Xúquer i en la conca del Vinalopó. Finalment, es van produir pluges de menor entitat en la zona sud de Castelló.

 

En aquesta demarcació s'iniciaran actuacions en zones associades i marges de la Comunitat Valenciana i de Castella-la Manxa per a eliminar els taps formats per restes vegetals i reparació de danys; retirar els sediments i residus que hagin arribat o puguin arribar fins als llits provocant una disminució de la capacitat de desguàs d'aquests; reparar els marges que hagin sofert processos erosius, així com executar defenses en aquells punts més sensibles a sofrir erosions.

 

Les inundacions van ser molt greus. | Arxiu

 

Els danys a València, «difícilment recuperables de manera natural»

A Castelló es realitzaran actuacions per un total de 860.000 euros. En aquesta província els danys s'han concentrat principalment en el sud de la província. Així, s'escometran obres a Almenara, La Llosa, Xilxes, Moncofa, Nules i Burriana, així com a Almassora. 

 

Per part seva, les platges de la província de València van sofrir danys pel fort onatge que el govern espanyol qualifica de difícilment recuperables de manera natural. Així, davant la pèrdua important de sorra a la platja seca, s'ha previst un transvasament de sorres i graves de les zones d'acumulació a les zones d'erosió, i la retirada de restes de construccions aflorades i canyes. La inversió prevista ascendeix a 1.700.000 euros. A València els municipis més afectats són Sagunt; València; Sueca; Cullera; Tavernes i les platges dels municipis de Daimús, Miramar, Bellrreguard, Guardamar de la Safor, Piles i Oliva, on han aparegut una gran quantitat de canyes procedents dels rius Serpis i Molinell.

 

Quant a Alacant, la valoració estimada dels danys ascendeix a 2.330.000 euros per a unes actuacions de reparació de danys que consisteixen principalment a aportar àrids a les platges, reparació d'accessos, passejos marítims i cordons dunars, reparació d'efectes de l'escolament i retirada de canyes i enderrocs.

 

Les actuacions se centraran en els termes municipals de Dénia, Calp, Altea, Alacant, Guardamar, Torrevella, Oriola i el Pilar de la Foradada i en els passejos marítims de Cap Negret (Altea), de la platja de la Fossa a Calp, passeig marítim de la Mata (Torrevella), passeig marítim de cala Capità i Cap Roig a Oriola, passeig marítim de la Fita al Pilar de la Foradada, danys en els accessos a les platges i en els closos *dunares de Guardamar del Segura.

 

A Múrcia, la inversió puja a 4,6 MEUR

A la Regió de Múrcia les obres necessàries aconsegueixen 4.620.000 euros. S'actuarà a les platges d'Águilas, Cartagena, Lorca, Los Alcázares, Mazarrón, San Javier i San Pedro del Pinatar. També es repararan les infraestructures danyades a les platges de les Tortugas i Calarreona, a Águilas; Los Nietos, Mar de Cristal i Paraíso, a Cartagena; Punta Calnegre, Baños de las mujeres i Siscar, a Lorca; Platges de Los Alcázares, a Los Alcázares; Castillicos, Santiago de la Ribera, Veneciola, Matasgordas i Martinique, en San Javier y El Mojón, a San Pedro del Pinatar.

 

Quant a Almeria, la inversió prevista ascendeix a 970.000 euros amb els quals s'aportarà sorra i es netejaran les platges d'Almeria, Nijar, Carboneras, Mojácar, Politja, Vera, Cuevas de Almanzora i Pulpí. Mentrestant, a Granada es retiraran els residus arrossegats per les pluges per un total de 56.000 euros i a Màlaga els danys estimats aconsegueixen 360.000 euros, principalment en els termes municipals de Rincón de la Victoria, Màlaga, Torremolinos i Fuengirola.