Pla de l'entrada de l'Hospital Joan XXIII

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona inicia l'hemodiàlisi domiciliària

Aquest tractament renal atorga beneficis clínics i alhora, socials, ja que es pot adaptar al ritme de vida del pacient, amb horaris flexibles i evitant trasllats

L’Hospital Joan XXIII de Tarragona ha iniciat l’hemodiàlisi domiciliària en un programa pioner subvencionat al cinquanta per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), segons ha informat l’Institut Català de la Salut (ICS). El Servei de Nefologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII ha iniciat el programa d’hemodiàlisi domiciliària amb un pacient de Reus.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

L’hemodiàlisi domiciliària, precisament, és una de les modalitats per substituir la funció del ronyó, juntament amb l’hemodiàlisi que es fa a l’hospital o en un centre, la diàlisi peritoneal i el trasplantament renal. Aquest tractament renal substitutiu atorga beneficis clínics gràcies a les sessions freqüents (quatre o cinc vegades per setmana) perquè és més fisiològic i, per tant, millora la tolerància a les sessions i els paràmetres clínics i analítics.

També aporta avantatges socials, ja que es pot adaptar la diàlisi al ritme de vida del malalt, amb horaris flexibles sense pèrdues de temps en trasllats als centres sanitaris; facilita la conciliació familiar i laboral i millora la qualitat de vida. A més, durant la pandèmia de la Covid-19 diversos estudis han observat que els pacients de diàlisi a casa, diàlisi peritoneal i hemodiàlisi domiciliària, en evitar els trasllats als hospitals, tenen menys risc d’infecció pel coronavirus.

Per tal de seguir aquest tractament, els pacients han de tenir un alt grau de compromís amb la cura d’ells mateixos; estar disposats a aprendre la tècnica i que, preferiblement, no visquin sols. Abans d’aplicar-lo, el personal de diàlisi domiciliària ensenya cada dia la tècnica al pacient a la Unitat d’Atenció Renal Integral fins que la domina.