L'acusat s'enfronta a diversos anys de presó per detenció il·legal.

El president de l’Audiència Provincial de Tarragona reclama «reforços» per evitar «una situació de col·lapse»

Joan Perarnau reclama una nova plaça de magistrat per a les seccions civils

El president de l'Audiència Provincial de Tarragona, Joan Perarnau, signa el seu primer informe avaluant la situació dels òrgans judicials a les comarques tarragonines. El document, inclòs a la memòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, s'ha publicat aquest estiu.

En el text, de 32 pàgines, Perarnau repassa l'estat actual dels jutjats tarragonins, tant pel que fa a la matèria tractada, és a dir civil, penal i altres; com pel que fa als vuit partits judicials en els quals s'estructura la província de Tarragona. Primeres conclusions: Perarnau titlla «d'acceptable» l'estat general de l'Audiència Provincial però reclama «mesures de reforç. En concret, una nova plaça de magistrat per a les seccions civils. Si no es prenguessin de manera urgent aquestes mesures, el pronòstic és una situació de greu col·lapse en aquestes seccions».

I és que, exceptuant les comarques de Terres de l'Ebre, els jutjats socials de Tarragona tenen una càrrega de treball superior «en el 75-80% a la prevista». Així mateix, en l'àmbit penal, i sempre segons l'informe del president de l'Audiència Provincial, «el retard superior als dos anys en els judicis orals de la secció segona, justificaria la creació d'una altra plaça de magistrat».

Tarragona i Reus, amb els jutjats saturats

L'administració de justícia té una organització territorial diferent de l'estatal i de la catalana. Les comarques de la província de Tarragona, quan parlem de justícia, es divideixen en vuit partides judicials: Tarragona, Reus, el Vendrell, Valls, Falset, Tortosa, Amposta i Gandesa.

La situació és ben diferent entre els jutjats ebrencs i els emplaçats al Camp de Tarragona. D'aquests darrers destaca la saturació, segons Joan Perarnau, que es viu a Tarragona i a Reus. A la capital, Tarragona, el pitjor escenari es troba al jutjat número 5 de Família, el jutjat del magistrat que va ser sancionat per acumular mesos de retard. En concret en aquesta plaça es resol cada any menys i es triga més temps a rebre la resolució. A banda de ser un jutjat que té una càrrega de treball un 25% superior al previst.

Pel que fa a Reus, Perarnau posa les seves esperances en el fet de comptar amb un «jutjat nou, que encara no ha entrat en funcionament, però que quan ho faci servirà per alleugerir notablement la situació». Els funcionaris judicials de la capital del Baix Camp tenen una càrrega de treball un 45% superior al previst.

Una repassada ràpida a la resta de partits judicials del Camp de Tarragona permet veure que al Vendrell hi ha preocupació sobre el retard en la instrucció de certs casos, com ara el del 3%, que sembla que «està gairebé enllestida»; el retard en la resposta del jutjat número 1 de Valls que «ha empitjorat notablement» i el fet que el jutge de Falset no té substitut i no ha pogut «fer el descans setmanal que li pertoca. Se li ha d'agrair l'esforç».

Els partits judicials de Terres de l'Ebre (Tortosa, Amposta i Gandesa), presenten una situació «satisfactòria». Es pot destacar, també, que la manca de jutges substituts fa que el titular de Gandesa tampoc pugui descansar els caps de setmana, tal com passa a Falset.

Pla obert del president de l'Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, en roda de premsa
Joan Perarnau, a la imatge, fa pública la desigual situació que viuen els jutjats tarragonins | ACN

Reclama el Fòrum Judicial

Cal recordar que Joan Perarnau va fer el seu primer discurs com a president de l'Audiència Provincial a finals de l'any passat. Així doncs, la fotografia de l'estat actual dels jutjats actuals correspon al darrer any de Javier Hernández, el seu antecessor al càrrec.

Perarnau es posa com a objectiu, pel seu temps al capdavant dels jutges tarragonins, un vell conegut de tots els agents judicials: el Fòrum Judicial. De fet, al seu informe avança que treballarà per a «impulsar davant la Generalitat i l'Ajuntament de Tarragona la necessitat de construir el nou edifici judicial a Tarragona capital». Una idea que ja va exposar durant la presa de possessió del seu càrrec.


Comentaris