Comença a mig gas la comissió d'investigació del Parlament sobre l'explosió d'IQOXE

Els diputats han estat citats a una nova sessió el pròxim dimarts, 17 de març

Aquest dimarts, 10 de març, a les 15.00 hores, ha donat les primeres passes, ben tímides, la comissió d'investigació de la seguretat a la indústria química del Parlament de Catalunya. En altres paraules, els diputats catalans volen esbrinar per què va volar pels aires la planta d'IQOXE al polígon químic sud de Tarragona el 14 de gener d'enguany.

Els representants tarragonins han copat aquesta primera jornada de treball que ha estat presidida per la veterana política socialista, Assumpta Escarp. La sessió ha durat mitja hora i Escarp, que tenia pressa, segons ella mateixa ha manifestat, ha marxat abans de donar per finalitzada la sessió, deixant la presidència al seu company, el postconvergent Ferran Civit.

Aquesta primera jornada de treball ha estat centrada en discussions metodològiques sobre com s'ha de desenvolupar la tasca de la comissió i la veritat és que no ha permès, excepte per un parell de pinzellades de la diputada reusenca Teresa Pallarès, saber per on aniran els trets.

Compareixences demanades

Pallarès ha explicat que «degut el nom d'aquesta comissió, hauríem d'anar una mica més enllà i citar també la principal associació química del país». En algun moment, ha donat la sensació que la diputada de Junts per Catalunya encara tenia present el seu passat com a directora general de l'associació d'empreses químiques de Tarragona, AEQT.

El més precís ha sigut el veterà diputat taronja, Matías Alonso, qui ha avançat que «demanarem la compareixença dels consellers, i conselleres, d'Interior, Salut, Territori, Treball i Empresa i Coneixement. Així mateix, també demanarem la compareixença d'alts càrrecs d'aquest departaments». Sembla, segons ha remarcat Alonso, que tots els grups caminaran en la mateixa direcció.

I com que la jornada tractava de metodologia, els diputats s'han donat 48 hores per a passar a la presidència de la comissió els noms dels compareixents sol·licitats i s'han emplaçat a una nova jornada de la comissió el pròxim dimarts, 17 de març. Ara bé, que ningú esperi novetats substancials fins d'aquí a «15 dies, que és quan podran començar les compareixences», segons ha manifestat Civit, en substitució d'Assumpta Escarp. 

"🏭 El PLASEQTA, aprovat: Així serà el nou pla d'emergència del sector químic de TGN" "🚨ÚLTIMA HORA: La URV suspèn les pràctiques de diverses carreres pel coronavirus"