Nou municipis de Tarragona instal·laran xarxes de calor sostenibles per escalfar els equipaments municipals

El Montmell iniciarà els treballs i espera disposar del nou sistema de cara a la pròxima tardor | La font, la biomassa forestal
El gran valor de la biomassa com a combustible és que no contamina | Cedida

Fins a nou municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre treballaran aquest 2020 en la instal·lació de noves xarxes de calor sostenibles, de la mà d'un nou projecte impulsat per la Diputació de Tarragona per tal de fomentar l'energia sostenible, la consciència mediambiental i l'eficiència energètica. Aquesta energia es crearà a partir de biomassa forestal de la zona, tal com vam avançar a TarragonaDigital en un reportatge publicat a la primavera de 2019.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La iniciativa, d'energia tèrmica, proposa la instal·lació d'una gran caldera municipal que, alimentada per la biomassa, escalfarà aigua que, via canonades aïllades, connectaran amb els sistemes de calefacció de diversos edificis de titularitat municipal que se'n beneficiïn de forma directa. El total d'inversió supera els 2 milions d'euros, la meitat dels quals es finançarà gràcies a una subvencio FEDER de la Unió Europea, un 25% a càrrec de la Diputació i l'altre 25% finançat pels ajuntaments interessats.

El Montmell, el primer municipi de Tarragona que inicia les obres del nou sistema energètic basat en biomassa

El Montmell serà el primer municipi a iniciar les obres per instal·lar la nova instal·lació energètica sostenible | Cedida

L'onada de municipis que inicien les obres per efectuar aquesta nova instal·lació es va desplegant, i totes les obres estan ja licitades i en moviment. Al capdavant es troba el municipi del Montmell, al Baix Penedès, que és el primer municipi que ha començat els treballs i espera que la nova xarxa estigui disponible de cara a la tardor. En aquest cas, la caldera s'ubicarà al camp de futbol i donarà servei a l'Ajuntament, la llar d'infants, escoles, menjador escolar, farmaciola i el centre cívic local.

Després vindran les localitats d'Alcover, Gandesa, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Els càlculs de la Diputació són que aquesta nova font d'energia sostenible suposarà un estalvi de prop del 80%, de mitjana, en comparació a l'energia de combustibles fòssils, una xifra que es tradueix en prop de 170.000 euros per any. La crema de biomassa, expliquen, suposa un impuls afegit per a les feines de gestió forestal sostenible i la prevenció d'incendis als boscos de la demarcació.

També et pot interessar

"🔴 ATENCIÓ: Un jutjat investiga IQOXE per les morts en l'explosió" "❗URGENT: Les greus revelacions sobre IQOXE que acaben de sortir a la llum"