Inspecció de Treball dona la raó als sanitaris i obliga a Ambulàncies Egara facilitar més mesures de protecció

Conclou que també poden estar exposats a riscos d’esquitxades i que per això han de disposar dels EPIS suficients per fer-hi front
Inspecció de Treball exigeix que s'apliquin diverses mesures de protecció  | Laia Solanellas

 

Inspecció de Treball de Tarragona dóna raó als sanitaris i requereix a Ambulàncies Egara Tarragona portar a terme un seguit de mesures de prevenció i protecció per als treballadors i treballadores, tant per a les bases i serveis del Camp de Tarragona com pels de les Terres de l’Ebre. Tal com va avançar TarragonaDigital, els tècnics del transport sanitari van denunciar la situació per haver de conviure amb la pandèmia del coronavirus amb «uns mitjans de protecció i uns recursos de desinfecció del tot insuficients».

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Els treballadors i treballadores asseguraven en la denúncia que es va presentar a Inspecció de Treball que es trobaven «en una situació de risc constant» per a ells mateixos i per als pacients que transporten. Doncs bé, les seccions sindicals de la CGT d’ambulàncies Egara han comunicat que Inspecció de Treball ha donat la raó després de les denúncies interposades per totes dues seccions.

 

Segons CGT, durant la inspecció l’empresa «va arribar a negar davant l’inspector l’exposició a esquitxos del personal de TSNU quan traslladen pacients de Covid-19». Però Inspecció de Treball considera que aquests treballadors i treballadores sí que poden arribar a tenir contacte, i com a mesura ha dictat que l’empresa ha de proveir al personal del Transport Sanitari No Urgent (TSNU) igual que al personal del Personal Sanitari Urgent (TSU) amb mascaretes quirúrgiques, mascaretes FFP2 i bates impermeables.

 

Amb aquest punt, l’inspector conclou que queda demostrat que els treballadors del TSNU de l’empresa Ivemon Ambulàncies Egara poden estar exposats a riscos d’esquitxades, tot i que en menor mesures que els de TSU, i que per això han de disposar dels EPIS suficients per fer-hi front.

 

Per una altra banda, l’inspector ha reconegut la deficiència actual amb el subministrament d’EPIS, però ha destacat l’auto 12/2020 del TSJC que requereix a la Conselleria de Salut de la Generalitat i al CatSalut a dotar amb caràcter urgent i immediat als serveis d’ambulàncies de Catalunya, tant al servei de TSU com al de TSNU, de material de seguretat, concretament: bates impermeables, mascaretes FFP2 i FFP3, ulleres de protecció, guants, recipients de residus, solució alcohòlica per a desinfecció i productes de desinfecció per a vehicles.

 

Més de 400 treballadors sanitaris de la demarcació de Tarragona s'han contagiat de coronavirus   | ACN

 

Inspecció de Treball també conclou que l’empresa ha d’informar dels EPIS necessaris per fer la neteja dels vehicles, que s’estan utilitzant les mascaretes FFP2 més enllà del que estableix el fabricant, que davant l’absència de bates impermeables de tipus ‘be’ s’estan entregant bates de plàstic d’elaboració improvisada i que no hi ha previsió higiènica per a les botigues.

 

Finalment, també diu que s’ha pal·liat la falta de recursos amb pantalles de protecció que tenen ficàcia protectora, però si aquestes es poden ajustar adequadament a la cara i es netegen correctament i que no s’ha informat als Comitès d’Empresa ni als Comitès de Seguretat i Salut dels protocols que s’estan aplicant pel COVIT-19, ni dels casos de treballadors amb afectació del coronavirus i les mesures adoptades.

 

Les mesures que exigeix Inspecció de Treball

Per tot això, la Inspecció de treball ha dictaminat que l’empresa ha de proveir a les ambulàncies de TSU i TSNU de:

  • Suficients mascaretes quirúrgiques per a pacients i treballadors/es, de mascaretes FFP2 i bates impermeables de protecció tipus “b” i que les bates de plàstic hauran de cobrir el pit i braços fins als guants, unint-los amb cinta aïllant si no hi ha punys ajustats.
  •  De mesures de desinfecció per a les soles de les botes.
  •  Ha de reforçar els serveis de neteja dels uniformes, ja que cap treballador ha de netejar la roba a casa.
  • Ha de complir els protocols de residus i descontaminació i neteja de les ambulàncies.
  • Ha de comunicar les dades sobre treballadors i treballadores confinats, contagiats i del personal de risc al comitè.

 

Inspecció de Treball conclou que l’empresa Ivemon Ambulàncies Egara S.L. no compleix amb els Estàndards Normatius exigits en els protocols de prevenció de riscos laborals (SEM i Ministeri de Sanitat) i que si es detecta qualsevol incompliment d’aquests requeriments s'iniciarà un expedient sancionador.