L'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili rep un ajut europeu per internacionalitzar-se

Tres instituts de recerca biomèdica han aconseguit 300.000 euros i es crearà una unitat de promoció per donar suport al personal i programes de formació personalitzats
L'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili rep un ajut europeu per internacionalitzar-se | EURECAT

 

L'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), juntament amb l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Dr. Pifarré (IRBLleida) han rebut 300.000 euros en la convocatòria d'un projecte europeu per fer una iniciativa conjunta d'internacionalització de la recerca. El projecte 'GO_HERO (Health European Research Offices), coordinat per l'IISPV, permetrà una millor distribució de les tasques i la coordinació entre els tres instituts amb la creació d'una nova unitat de promoció virtual (anomenada oficina HERO). L'oficina comptarà amb el personal actual de les tres unitats, a més de la contractació de nous professionals.

L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) fou creat en el marc d’un conveni de col·laboració científica interinstitucional entre l’Institut Català de la Salut (Hospital Universitari Joan XXIII, Hospital Verge de la Cinta de Tortosa), l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, l'Institut Pere Mata i la Universitat Rovira i Virgili.

El 'GO_HERO' té una durada de tres anys i està dividit en dues fases. La primera (Reforçament Institucional) se centrarà en la creació del campus virtual liderat per la nova oficina i es definiran les àrees d’investigació comunes. En la segona fase d'internacionalització, es crearan programes de formació específics per a les diferents necessitats dels grups investigadors, a més d'incrementar la visualització institucional dels tres centres a Europa. 

Aconseguir que els instituts es posicionin dins del mapa biomèdic i clínic europeu

L'objectiu és donar un impuls als tres instituts per tal que es converteixen en referents dins les seves àrees estratègiques en l'àmbit europeu i internacional. Això suposarà, asseguren, enfortir el posicionament de Catalunya dins del mapa biomèdic i clínic europeu, a més de la possible inclusió a l'agenda europea de les necessitats en salut particulars dels ciutadans.

La iniciativa s'emmarca dins el conveni de col·laboració existent entre els tres instituts. A part de tenir uns indicadors de producció científica similars, les tres regions comparteixen reptes en salut a l'hora de donar cobertura a una població geogràficament dispersa, més envellida que la de les àrees metropolitanes i amb una menor inversió. Una situació que fa indispensable la col·laboració, no només entre els instituts sinó amb altres entitats europees. 

Conscients d’aquest repte, el 2017 l’equip directiu de l’IISPV, l’IRBLleida i l’IDIBGI van decidir unir esforços a través del conveni marc per buscar sinergies entre les tres unitats de promoció i poder maximitzar l’impacte de la recerca dels instituts internacionalment. 

Segons el doctor Joan Vendrell, director de l’IISPV, «aquesta iniciativa permetrà visualitzar l’excel·lent recerca sanitària que s’està produint als nostres centres, a més de facilitar-ne la internacionalització». Per al doctor Manuel Sánchez de la Torre, subdirector de l‘IRBLleida, «es tracta d’una oportunitat única per als tres instituts de treballar conjuntament en la internacionalització de la recerca que es fa al territori». Per la seva banda, el doctor Jordi Barretina, director de l'IDIBGI, ha declarat que «aquesta ajuda arriba en un bon moment per a posicionar els tres instituts a nivell europeu, coincidint amb el començament del nou Programa Marc de Recerca i Innovació a Europa el 2021, el programa Horizon Europe».

"L'Agència Catalana de l'Aigua millora la xarxa de control hidrològica" "⚖«SOTA MÍNIMS»: Denuncien que als jutjats de TGN falta personal durant l'estiu"