Interior protegirà la petroquímica, el Port i l'Aeroport de drons «irregulars» a partir del mes de setembre

El projecte compta amb un pressupost inicial de 400.000 euros
El projecte de la policia catalana entrarà en funcionament a partir del mes de setembre a Tarragona | ÀNGEL ULLATE

Els Mossos d'Esquadra disposaran a partir de setembre de tres zones protegides davant de l'ús irregular de drons. Seran tres 'cúpules' vigilades amb antenes i càmeres per preservar l'espai aeri a la ciutat de Barcelona, al delta del Llobregat, amb l'aeroport i els molls d'inflamables del Port de Barcelona, i al Camp de Tarragona amb l'aeroport de Reus, el Port de Tarragona i la zona petroquímica. Amb un pressupost inicial de 400.000 euros, la policia catalana pretén evitar incidents perillosos amb avions o helicòpters, delictes com el narcotràfic i possibles atacs terroristes.

El Departament d’Interior, a través de la xarxa de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya, posa en marxa una xarxa de detecció de drons que ha de permetre als Mossos d’Esquadra reforçar la seguretat ciutadana a partir del control de les infraestructures aeroportuàries i complexos petroquímics més importants de Catalunya. Es tracta de detectar, controlar i monitoritzar drons no autoritzats que estiguin sobrevolant aquestes zones per tal de garantir la seguretat davant de possibles activitats vinculades a atacs terroristes, interferències que posin en risc la seguretat aèria, intrusions, espionatges, tràfic de drogues o fins i tot la introducció d'objectes prohibits a les presons.

Aquesta xarxa, formada per antenes amb sensors i càmeres d’alta definició, localitza i identifica de manera fiable aeronaus no tripulades que estan operant en zones d’exclusió aèria. La combinació amb el sistema de càmeres i sensors permet fer un seguiment del vol dels drons i monitoritzar-los en tot moment. Les antenes només detecten les emissions, no n'emeten.

 

Al setembre, a Tarragona

Es preveu que a partir de la primera quinzena de setembre s’acabaran de col·locar els equips al Prat de Llobregat i al Camp de Tarragona. Amb aquests treballs es preveuen instal·lar un vintena d’equips i el seu 'software' que estaran sota el comandament de la sala Central de Comandament dels Mossos d’Esquadra i plenament operatius en els tres àmbits territorials que s’han determinat en el projecte.

L’empresa alemanya Droneless serà l’encarregada de dur a terme aquest projecte, anomenat 'Kuppel', que té un cost de 400.000 euros. Les funcions d'aquesta infraestructura en els entorns on es desplegarà són la detecció de l’aparell no tripulat a la superfície aèria, la geolocalització dels aparells no tripulats i del comandament i la inhibició, només en aquelles situacions de risc associat a esdeveniments puntuals. La inhibició pot consistir a prendre el control del dron i fer-lo aterrar en una zona segura o bé impedir que penetri en un determinat perímetre.

Durant l’any 2019 i el primer semestre del 2020, es van registrar a Catalunya 892 incidents relacionats amb drons que sobrevolaven l’espai públic. D’aquests incidents, un 72% van tenir lloc a Barcelona, seguits d’un 15% al Camp de Tarragona. La resta es van distribuir per les regions policials de Metrosud, Metronord i Girona. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat, en roda de premsa, que es tracta d'un «projecte homologat i utilitzat per l'OTAN».

"Urgent: Les últimes dades de contagis i defuncions per coronavirus a TGN" "La gran iniciativa dels estudiants URV per ajudar pacients de Covid-19"