L'IPHES rep per primer cop l'acreditació d'excel·lència per part del govern espanyol

La distinció, que es dóna a centres amb impacte i lideratge, ve acompanyada de subvencions de mig milió d'euros durant els pròxims quatre anys
La seu de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, al Campus Sescelades de la URV. | IPHES

L'Agència Estatal d'Investigació, organisme dependent del Ministeri de Ciència i Innovació del govern espanyol, ha atorgat per primer cop a l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social l’acreditació d'excel·lència 'Maria de Maeztu'. La notícia s'ha conegut arran de la resolució provisional que s’ha fet pública aquest dijous, 16 de juliol. Ara, el centre de recerca amb base a la Universitat Rovira i Virgili rebrà, durant els pròxims quatre anys, 500.000 euros anuals de subvenció per part del govern central.

Una distinció atorgada a centres de referència, competitius i actius amb el teixit social

La Unitat d'Excel·lència 'Maria de Maeztu' té com a objectiu finançar i acreditar els centres i unitats de recerca, en qualsevol àrea científica, que demostren impacte i lideratge científic a nivell internacional i que, a més, col·laboren activament amb el seu entorn social i empresarial. Distingeixen estructures organitzatives que compten amb programes de recerca de frontera i altament competitius, i que es troben entre els millors del món en les seves respectives àrees científiques.

El procés d'avaluació i selecció es duu a terme de forma independent. El fa un comitè científic internacional integrat per investigadors de reconegut prestigi i impacte. L'acreditació té una validesa de quatre anys, durant els quals s'atorga el finançament. Un cop finalitzat aquest període, el centre podrà tornar a presentar-se a una nova convocatòria en concurrència competitiva.

Els requisits, nivells d'exigència, criteris i procediments d'avaluació i selecció referits a l'excel·lència científica no estableixen diferències entre centres i unitats, que han estat seleccionats pels seus resultats científics i els seus programes estratègics després d'una rigorosa avaluació en què han participat científics internacionals de reconegut prestigi. Així, el finançament és proporcional i igualitari per a cada institut i centre de recerca premiat.

"Llista: 20 elements culturals de Tarragona, entre els tresors del món" "'Teixim nusos desperança': Polseres solidàries per la investigació del càncer infantil"