Pla general de la zona on va explotar un reactor a la planta de derivats d'òxid d'etilè a les instal·lacions de l'empresa IQOXE a La Canonja, sis mesos després del sinistre. Foto del 10 de juliol del 2020

La química IQOXE invertirà prop de 30 MEUR en reconstruir-se després de la greu explosió del gener

Bunqueritzarà tres sales de control, tal com recomanen els informes | El reactor accidentat no es refarà

L'empresa química IQOXE  està disposada a gratar la butxaca per reconstruir les seves instal·lacions al Polígon Sud de Tarragona, després de la gravíssima explosió  que va deixar tres víctimes mortals la tarda del 14 de gener. L'accident més greu de la història dels polígons químics de Tarragona és de les dues notícies més destacades del 2020 a les comarques del Sud —amb el permís de la pandèmia  de la Covid-19—, i el cas encara està pendent de judici  amb una causa que, sumari en mà, apunta a quatre presumptes delictes de gravetat.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Aquest dilluns, 21 de desembre, IQOXE ha detallat que està compromesa a destinar una inversió de fins a 27 milions d'euros a fi de reconstruir les seves instal·lacions a la Canonja, «amb l'objectiu de mantenir la producció al Camp de Tarragona» i en la línia amb les recomanacions dels diferents informes de seguretat que s'han anat encarregant durant els darrers onze mesos. La proposta inclou mesures com la instal·lació de sales de control  bunqueritzades, de la mà de tres mòduls, per tal de reforçar la seva seguretat en cas d'incidents imprevistos  com el que va esclatar al gener.

IQOXE diu sí a la bunquerització de les sales de control

L'empresa ja va anunciar, a l'estiu, que no reconstruirà  el reactor que es va accidentar ni tornarà a produir el producte que s'estava realitzant quan es va originar l'explosió històrica. En aquest sentit, IQOXE ha anunciat que la reconstrucció se centrarà en mesures de seguretat  complementàries i en tecnologia més moderna per tal de substituir tot allò que va quedar inservible  des del moment de l'accident.

L'empresa ja ha completat també la construcció d'una subestació elèctrica  com a primer pas d'aquesta lenta reconstrucció. «Totes les instal·lacions», ha detallat l'empresa a través d'un comunicat, «han estat sormeses als més exigents controls de seguretat» en aquest procés de renovació estructural de tota la infraestructura.