Les imatges del matí de vaga a la petroquímica de Tarragona

Un informe de Toxicologia dona la raó a IQOXE i no detecta vessaments de residus químics al mar

Els Mossos tenen indicis que l'empresa abocava residus «de forma regular», una pràctica il·legal contra el medi ambient

Nou mesos i pocs dies després de l'explosió química més greu de les darreres dècades, l'empresa química IQOXE no s'allunya del focus mediàtic i judicial. La companyia ha sortit al pas d'algunes de les acusacions més dures que s'amaguen en el sumari de la causa, encara pendent de jutjar, i que apuntava inicialment a quatre presumptes delictes, en especial el d'«imprudència greu amb resultat de mort».

En aquest sumari, que té en consideració la feina d'investigació que han assumit els Mossos d'Esquadra, apareix un altre presumpte delicte de gravetat imputable a IQOXE: el de realitzar abocaments il·legals de residus químics al mar de forma regular «a les nits o els caps de setmana». Els indicis dels Mossos d'Esquadra apunten amb duresa contra l'empresa química, que aquest divendres ha emès un breu comunicat on nega els fets, emparada en un nou informe tècnic encarregat per Fiscalia.

IQOXE contradiu l'informe dels Mossos d'Esquadra, especialment dur contra l'empresa

«L'accident d'IQOXE no va suposar cap risc mediambiental», conclou l'empresa en el document, «i desmentim les imputacions realitzades al respecte» en l'informe que els investigadors han aportat a la causa judicial. La química es fa ressò d'un informe pericial de l'Institut Nacional de Toxicologia, amb data del 24 de gener —deu dies després de la tragèdia— que desmenteix la presumpta contaminació d'aigües en no trobar constància d'aquests vessaments.

Segons l'empresa, aquestes noves conclusions «corroboren les anàlisis d'altres agències com l'ACA o AITASA» per certificar «que l'empresa no ha realitzat vessaments en aigües submarines». No obstant, en el seu informe, els Mossos havien deixat per escrit que IQOXE hauria fet servir un producte desescumant per, precisament, evitar deixar aquest rastre.


Comentaris