IQOXE i els treballadors pacten un ERO temporal a mitja plantilla durant el pròxim any

S'ha protegit la jubilació dels més veterans | Serà rotatiu i afectarà 55 treballadors
L'explosió d'IQOXE el passat 14 de gener va marcar un abans i un després sense precedents | Àngel Ullate

Després d'unes tensíssimes negociacions, l'empresa química IQOXE i el seu comitè d'empresa s'han donat la mà aquest cap de setmana i han acordat un ERO temporal que afectarà, durant més d'un any, a un total de 55 treballadors: la meitat dels treballadors de la companyia de la Canonja.

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Després d'un primer intent d'ERO total que el Departament de Treball va tombar amb duresa a mitjans de febrer, a la segona ha anat la vençuda. L'empresa i la majoria dels treballadors —vora un 80% de l'assemblea, segons ha pogut saber TarragonaDigital— han acordat les condicions d'un ERTO que protegirà la jubilació dels més veterans i que serà rotatiu per tal de «minimitzar els efectes» de la mesura, que és dràstica però els signants entenen com a «del tot necessària».

Prejubilacions, ajuts econòmics i plans de pensions: l'ERO d'IQOXE esquiva els més veterans

L'ERO temporal contempla «un complement salarial que assumirà l'empresa» per tal que els treballadors afectats percebin el 80% de les seves nòmines, mai podrà afectar a més de 37 persones alhora i deixa fora dels perjudicats als més veterans «per evitar que pugui repercutir en les seves pensions ni jubilacions», han confirmat fonts de l'empresa a aquest mitjà.

IQOXE ha ofert als majors de 61 anys l'opció de prejubilar-se, i ajuts econòmics als que tenen més de 56 anys per quan se'ls acabi l'atur corresponent. La companyia també s'ha compromès a mantenir les assegurances mèdiques i les aportacions als plans de pensions dels 102 treballadors.

Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, destaquen que «hem vetllat per garantir les mínimes afectacions possibles per als treballadors», i finalment han donat suport a la proposta per resoldre les negociacions, dos mesos després de la tragèdia que va acabar amb la vida de tres persones i va canviar la de milers de veïns de la zona.

"🔴 MINUT A MINUT: 31 casos positius per coronavirus a Tarragona" "⭕Irresponsabilitat i silenci en el primer dia d'estat d'alarma pel coronavirus a TGN"