Juan Antonio Duro (URV): «Cal reduir l'estacionalitat de la demanda turística a Tarragona»

El director de la Càtedra d'Economia Local de la URV demana assentar les bases d'un «sector turístic evolucionat» al territori
La Costa Daurada està vivint un estiu negre marcat per la Covid-19 | ACN

«Cal reduir l'estacionalitat de la demanda turística a Tarragona». És la conclusió central a la qual arriba el director de la Càtedra d'Economia Local i Regional de la URV, Juan Antonio Duro, amb les dades de demanda hotelera de principis d'estiu a la mà. Duro parla d'una «davallada dramàtica», d'un «estiu negre» i de la necessitat de reformular-lo cap a un escenari «més evolucionat», ara que se li ha descosit la disfressa.

En un estudi que Duro ha publicat en base a les estadístiques oficials de l'INE, l'expert de la Rovira i Virgili subratlla que, en un estiu on les visites internacionals han caigut pràcticament a zero, «la taula de salvació del mercat de proximitat no ha evitat una davallada dramàtica» de la demanda a hotels a la Costa Daurada. Les reserves del turisme nacional a Tarragona, de fet, no arriben al 10% i deixen el territori a la cua del país en aquest sentit.

Una Costa estacional: l'estiu 2020 posa davant el mirall les ferides del sector turístic de Tarragona

Amb les dades a la mà, les comarques de Tarragona només han pogut mantenir el 3,3% de les pernoctacions que va rebre l'any 2019 en la primera onada estiuenca. És a dir, s'han evaporat prop del 97%, de cop. El percentatge és lleugerament inferior a la mitjana de tot Catalunya (4%) i lleugerament superior al de l'àrea de Barcelona (2,7%).

Amb aquest escenari al davant, Duro analitza els nous temps com un mirall on no es pot amagar «la necessitat de reduir l'estacionalitat a la demanda turística de Tarragona» com a única recepta per «reduir la densitat» de visitants a Tarragona, exageradament alta en un estiu normal i la segona més elevada de tot l'Estat.

L'expert raona que obrir els ulls més enllà dels mesos d'estiu per evitar el contrast d'aglomeració a desert ha d'assentar les bases «per configurar un sector turístic evolucionat» a Tarragona que «de ben segur seguirà formant part dels motors econòmics del territori» en el futur.

"Últimes dades: Augmenten els casos positius de coronavirus a Tarragona" "Totes les dades de coronavirus a TGN i Ebre: segueixen augmentat els positius"