Banyistes en una de les platges de Cambrils

Juan Antonio Duro (URV): «Cal reduir l'estacionalitat de la demanda turística a Tarragona»

El director de la Càtedra d'Economia Local de la URV demana assentar les bases d'un «sector turístic evolucionat» al territori

«Cal reduir l'estacionalitat de la demanda turística a Tarragona». És la conclusió central a la qual arriba el director de la Càtedra d'Economia Local i Regional de la URV, Juan Antonio Duro, amb les dades de demanda hotelera de principis d'estiu a la mà. Duro parla d'una «davallada dramàtica», d'un «estiu negre» i de la necessitat de reformular-lo cap a un escenari «més evolucionat», ara que se li ha descosit la disfressa.

En un estudi que Duro ha publicat en base a les estadístiques oficials de l'INE, l'expert de la Rovira i Virgilisubratlla que, en un estiu on les visites internacionals han caigut pràcticament a zero, «la taula de salvació del mercat de proximitat no ha evitat una davallada dramàtica» de la demanda a hotels a la Costa Daurada. Les reserves del turisme nacional a Tarragona, de fet, no arriben al 10% i deixen el territori a la cua del país en aquest sentit.

Una Costa estacional: l'estiu 2020 posa davant el mirall les ferides del sector turístic de Tarragona

Amb les dades a la mà, les comarques de Tarragona només han pogut mantenir el 3,3% de les pernoctacions que va rebre l'any 2019 en la primera onada estiuenca. És a dir, s'han evaporat prop del 97%, de cop. El percentatge és lleugerament inferior a la mitjana de tot Catalunya (4%) i lleugerament superior al de l'àrea de Barcelona (2,7%).

Amb aquest escenari al davant, Duro analitza els nous temps com un mirall on no es pot amagar «la necessitat de reduir l'estacionalitat a la demanda turística de Tarragona» com a única recepta per «reduir la densitat» de visitants a Tarragona, exageradament alta en un estiu normal i la segona més elevada de tot l'Estat.

L'expert raona que obrir els ulls més enllà dels mesos d'estiu per evitar el contrast d'aglomeració a desert ha d'assentar les bases «per configurar un sector turístic evolucionat» a Tarragona que «de ben segur seguirà formant part dels motors econòmics del territori» en el futur.


Comentaris