Pla general dels tres acusats en el judici sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils

Un dels terroristes del 17-A anant a París: «Cristians, Al·là us ha preparat els mujahidins de Ripoll»

Tres dels jihadistes van gravar imatges al voltant de la torre Eiffel per cometre-hi un atemptat

Un dels terroristes jihadistes de l'agost del 2017 a Cambrils va gravar un vídeo pocs dies abans on amenaçava els cristians: «Juro per Al·là, cristians, que veureu una cosa que us encantarà; que sapigueu que Al·là us ha preparat els mujahidins de Ripoll». Ho va dir Mohamed Hichami, abatut a Cambrils, mentre anava de copilot en un cotxe juntament amb Youssef Aalla, mort a l'explosió d'Alcanar (Montsià), i un altre dels terroristes camí de París. Allà van fer fotos i vídeos de la Torre Eiffel i els seus entorns per, probablement, preparar-hi també un atemptat. El vídeo s'ha pogut visionar aquest dimarts durant el judici a l'Audiència Nacional.     

Durant la sessió d'aquest dimarts, diversos mossos d'esquadra i guàrdies civils han ratificat els seus informes pericials sobre telèfons, llapis de memòria, tauletes electròniques, càmeres i discos durs dels sospitosos, on van trobar nombrosos indicis sobre la preparació dels atemptats. Hi havia recerques sobre explosius, armilles, armes blanques, dispositius elèctrics, detonadors, vídeos jihadistes i possibles objectius. Entre aquests últims destaquen la Torre Eiffel de París, el Camp Nou, la Sagrada Família, la macrodiscoteca Colossos de Lloret de Mar o el festival de música Rototom Sunsplash de Benicàssim, que aglutina milers de persones. També hi ha recerques sobre Benicarló, altres punts de la demarcació de Castelló, Sitges, així com zones de festa tant heterosexual com homosexual i llocs de culte islàmics, a més d'imatges de Tolosa de Llenguadoc.

En una càmera es van localitzar desenes de fotos i alguns vídeos de l'entorn de la Torre Eiffel de París. No són imatges típicament turístiques, sinó que no hi surten els protagonistes i no ensenyen la torre sencera, sinó els seus peus i entorns. Fins i tot, en un vídeo es pot veure com es fixen en els vianants de la zona, la multitud i una furgoneta aparcada ben a prop del monument.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

En un vídeo gravat dins del cotxe mentre van cap a la capital francesa, Hichamy, de copilot, deia, entre rialles, que Al·là enviarà els 'mujahidins' de Ripoll. Youssef Aalla conduïa i també advertia: «Enemics d'Al·là, anirem a per vosaltres amb homes, amb homes». Després, Hichamy adoctrinava el seu amic dient-li que el seu idioma principal havia de ser l'àrab i després el 'chelha', un dialecte amazic que es parla a la zona del Rif marroquí, d'on són originàries les seves famílies. Després podia parlar una mica de català i castellà. Però l'instava a parlar correctament el rifeny. El vídeo va ser gravat probablement per Omar Hichamy.

A més, es va poder determinar que un dels mòbils analitzats, d'Hichamy, havia estat a principis de juny del 2017 al passeig marítim de les Palmeres de Cambrils, lloc on dos mesos després cometrien l'atemptat improvisat amb un cotxe i armes blanques. També va estar prop d'uns laboratoris d'un polígon de Badalona que fabriquen productes d'higiene i cura personal i usa productes químics.

També es van trobar converses de l'aplicació Wallapop per comprar bombones de butà i refrigeradors, així com recerques de possibles verins com cianur i llavors de ricí, a més d'empreses de lloguer de cotxes per llogar vehicles totterreny

El germà de Driss Oukabir: «S'ho ha pensat i diu que no està preparat»

Un dels tres joves jutjats pels atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017, Driss Oukabir, podria haver-se tirat enrere a l'últim moment tot i haver preparat i ser conscient dels preparatius dels actes terroristes que feien els seus amics, companys i germà. Així ho dedueixen els Mossos d'Esquadra d'una conversa que el mateix 17 d'agost al matí, van tenir el germà de Driss, Moussa, a Mohamed Hichamy, abatut a Cambrils. En una conversa de Whatsapp Moussa deia a Hichamy que el seu germà «s'ho ha pensat i no està preparat». Això desmuntaria la tesi de la seva defensa, que al·legava que Driss no tenia cap coneixement dels preparatius que feien el seu germà i altres amics d'origen marroquí i veïns de Ripoll.

Aquesta conversa es va trobar al telèfon mòbil de Moussa Oukabir, activat l'octubre del 2016 i on també es van trobar recerques d'horaris de partits del Barça. Abans de les deu del matí del 17 d'agost, quan la casa d'Alcanar ja havia explotat, Moussa va demanar a Said Aalla de poder parlar amb en Mohamed Hichamy i en Younes Abouyaaqoub, líders de la cèl·lula a les ordres de l'imam de Ripoll. Després va contactar amb Hichamy i li va dir que el seu germà no era a casa i que havia dit que s'ho havia repensat i no estava preparat.

Durant l'explicació d'aquestes converses per part dels agents, Driss Oukabir ha fet alguns crits dient que eren mentida, cosa que ha obligat a intervenir al jutge Félix Alonso Guevara, que l'ha obligat a callar.

Reactius d'ADN vàlids

El primer en declarar aquest dimarts ha estat el cap del laboratori d'ADN dels Mossos d'Esquadra, que ha assegurat que els reactius i materials per extreure l'ADN de les mostres i identificar-les són plenament vàlids, tot i els dubtes plantejats per la defensa de Driss Oukabir. Segons ell, el laboratori de la policia catalana està autoritzat com a laboratori judicial, autorització que s'ha de renovar cada any. Així, ha assegurat que en cap cas s'usen reactius caducats i que tots els vestigis analitzats van coincidir amb els perfils analitzats per l'Institut Nacional de Toxicologia.

El mosso ha explicat que per obtenir un perfil d'ADN s'han de fer anàlisis consecutives i cada fase té un control per comprovar-ne la fiabilitat. Si algun control falla, s'ha de començar l'anàlisi des del principi.