Un jutjat obre diligències per les morts per l'explosió i podria investigar IQOXE per negligència

Fonts jurídiques apunten que es podria atribuir homicidi imprudent a l'empresa si es detecten deficiències
FOTOS: L'explosió i el dispositiu del greu accident químic a Tarragona en imatges | Àngel

El jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona ha obert diligències per les morts en l'explosió de la indústria IQOXE a la Canonja. Fonts judicials han apuntat que la magistrada resta a l'espera de rebre i analitzar a fons informes de Mossos, Bombers, Protecció Civil o Inspecció de Treball per decidir si demana noves diligències i, si és el cas, investigar l'empresa per accident o per negligència. La investigació sobre les causes i les circumstàncies en què es va produir l'explosió al reactor serà clau per determinar la possible responsabilitat penal de l'empresa. Fonts jurídiques apunten que es podria atribuir homicidi imprudent a l'empresa si es detecten negligències o deficiències de manteniment o de seguretat a la planta.

Ja el dia de l'explosió, la magistrada titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona va encapçalar la comissió judicial en les tasques d'aixecament dels cadàvers al pis de Torreforta on va impactar un projectil i a la mateixa planta afectada. La fiscalia també hi ha estat present, però no ha obert diligències pròpies en haver-hi ja una causa judicialitzada.

Fonts judicials consultades per l'ACN han indicat que, si es detecten possibles deficiències o negligències de manteniment o en l'adopció de seguretat a la planta es podrien atribuir a l'empresa homicidis imprudents i lesions. A més, també es podria perseguir la companyia per suposats delictes contra els drets dels treballadors en cas que hagués incomplert la normativa de seguretat laboral.

Comencen el buidatge del dipòsit d'òxid de propilè

Els treballs per transvasar l'òxid d'etilè del tanc afectat per l'explosió han començat aquest dijous al matí. Bombers ha explicat que espera finalitzar l'operació aquest dijous, fet que permetria desactivar la fase d'emergència del PLASEQCAT. Són 75 tones d'òxid d'etilè, barrejat amb el producte que van llençar els bombers durant quasi 24 hores per extingir l'incendi. El material es portarà a un gestor de residus per destruir-lo amb seguretat i també s'han portat mostres a analitzar.

Notícies relacionades

"❗URGENT: Les greus revelacions sobre IQOXE que acaben de sortir a la llum" "❗Els sindicats exigeixen revisar els protocols d'emergència a la petroquímica de TGN"