Diumenge de Resurrecció: Funció de la Coronació del Senyor

Un mes de maig sense primeres comunions i a l’expectativa de la crisi sanitària

Més de 2.300 famílies de la demarcació de Tarragona s’han quedat sense data per a la celebració

La crisi sanitària del coronavirus ha trastocat, de dalt a baix, el curs de l’any de la nostra societat. Així, si a l’abril vam veure com s’esfumaven les vacances de Setmana Santa i ens vam resignar a celebrar una diada de Sant Jordi des de casa, tot apunta que el mes de maig  anirà en la mateixa tònica i les principals celebracions de l’època patiran una afectació sense precedents que pot tindre conseqüències desastroses per a moltes de les parts que intervenen en aquest sector.

És el cas, per exemple, de la primera comunió que milers de xiquets i xiquetes del Camp de Tarragona havien de festejar en les properes setmanes. A causa de la pandèmia, s’ha hagut de posposar sense una data fixa ni amb cap tipus de previsió  clara. En això, les parròquies més aventurades treballen en la hipòtesi que l’esdeveniment es pugui dur a terme a la  tardor, tot i que altres mossens de l’arquebisbat són més cautelosos i es decanten per esperar un any i fer-ho amb totes les garanties.

Sigui quin sigui l’escenari, en els propers dies més de 2.300 famílies  de la demarcació hauran d’assumir les afectacions  logístiques i econòmiques que ha comportat aquest contratemps. En aquest sentit, es calcula que l’organització de la festa té una despesa important que de mitjana ronda els  4.500 euros entre les invitacions, els vestits i el convit. Ara, el seu ajornament sense una data concreta ha fet saltar pels aires qualsevol previsió de  negoci per part dels restaurants, les perruqueries, les botigues de roba, les floristeries o els fotògrafs.

L’últim curs de catequesi interromput

Sense un criteri general clar sobre quan s’han de celebrar les primeres comunions que han quedat ajornades, el cert és que els xiquets i xiquetes tampoc han pogut finalitzar l’últim curs de la catequesi  que els ha de preparar per a rebre el sagrament. Per això, moltes parròquies  s’han volgut adaptar a les circumstàncies del moment i han ofert diversos materials i recursos per via telemàtica, ja sigui a través dels canals parroquials de Youtube, de Facebook o WhatsApp, per tal que els infants puguin seguir la formació.

Diumenge de Resurrecció: Funció de la Coronació del Senyor
Diumenge de Resurrecció: Funció de la Coronació del Senyor | Àngel Ullate

Refer els vestits: una tasca miraculosa

Un dels principals maldecaps d’aquesta situació anòmala per als pares i mares és què passarà amb el vestit  de la comunió dels seus fills. En aquestes dates, la confecció dels vestits està del tot enllestida, i s’han fet a mida en funció de la talla de cada persona. Ara, amb la peça acabada i pagada «tenim el dubte de si servirà per a la nova data de la comunió», explica la mare de la Laia, una de les nenes que havia de fer la comunió el proper 24 de maig. «En aquesta edat, els nens creixen molt ràpidament i moltes vegades la roba, d’un any cap a l’altre, ja no els hi va bé», afegeix.

En la mateixa línia, l’Eva explica que hi ha pares que prefereixen fer les sessions de  fotografies tradicionals a l’estiu, per aprofitar el bon temps, i que «a vegades hi ha vestits que ja van molt justos als nens, només dos mesos després de la festa». Ella treballa en un estudi de fotografia de Valls i també valora, amb molt de pessimisme, la crisi actual, ja que ha perdut l’època de l’any amb més feina i producció, juntament amb la facturació dels casaments.

Restaurants en risc de col·lapse

Per últim, els restaurants  són l’altre gran sector afectat d’aquesta problemàtica. La nul·la previsió  que les famílies poden fer per saber quan es celebraran les comunions i les directrius poc clares de l’Església ha comportat que els negocis de restauració no puguin bloquejar les noves dates per mantenir les reserves. Fonts del restaurant L’Orangerie de Clos Barenys, de Vila-seca, per exemple, es mostren pessimistes pel que fa a salvar la temporada d’enguany, i asseguren «que les comunions de 2020 es solaparan amb les de 2021, cosa que col·lapsarà totalment el sector».