reus

Nit més tranquil·la, amb disturbis aïllats a Tarragona i a Reus

Tarragona i Reus han tornat a concentrar les manifestacions d'aquest dijous, però sense episodis de violencia tan durs com els de les nits anteriors.

<Actualitza el Minut a Minut>

Actualització 23:57

Tanquem el Minut a Minut d'aquest 17 d'octubre de 2019. Demà, podreu continuar seguint tota l'actualitat de la jornada de vaga general a Catalunya des de TarragonaDigital

Actualització 23:30

Els manifestants estan ja totalment dispersats a Tarragona. La policia es mou pels carrers de la ciutat buscant grups que encara estiguin actius o manifestants per identificar-los.

ACTUALITZACIÓ 23.26 h

Un grup aïllat de gent segueix per la plaça de la Llibertat. Un parell de joves tiren una moto de la Guàrdia Urbana de Reus

ACTUALITZACIÓ 23.20 h

Uns agents de paisà detenen una noia davant la TAP a Tarragona. Els agents han entrat als baixos d'un edifici i els manifestants els esperen, però aconsegueixen sortir amb la detinguda amb l'ajuda de la Policia Nacional

ACTUALITZACIÓ 23.08 h

Els manifestants marxen en direcció Prat de la Riba i Pere Martell, mentre s'encaren en veïns. 

ACTUALITZACIÓ 22.35 h

Disturbis aïllats a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona.  Alguns joves comencen a llençar ampolles de vidre cap als Mossos d'Esquadra, d'altres reproven l'actitud dels seus companys.

ACTUALITZACIÓ 22.30 h

ACTUALITZACIÓ 22.26 h

ACTUALITZACIÓ 22.21 h

Part dels manifestants de Tarragona  baixen cap a la plaça Imperial Tarraco i bolquen i encenen algun contenidor pel camí. Són molts menys que ahir.

tgn

ACTUALITZACIÓ 22.10 h

Situacions calmades a  Tarragona i Reus. A la capital, un bon gruix de manifestants col·lapsa pacíficament el centre de la Rambla Nova. Davant la Policia Nacional reusenca, algun centenar de persones segueix davant de la comissaria sense aldarulls.

reus

ACTUALITZACIÓ 22.00 h

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha demanat la llibertat del jove tarragoní David Solé,  empresonat ahir arran de les protestes a la ciutat de Barcelona. El batlle assegura que l'argument per enviar-lo a presó —«impedir l'execució d'una sentència ferma del Suprem» és «un disbarat».

ACTUALITZACIÓ 21.56 h

Pintada davant les instal·lacions de l'Agència Tributària, a la Rambla Nova de Tarragona. La protesta sembla aquesta nit de perfil més baix que en les anteriors.

tgn

ACTUALITZACIÓ 21.52 h

Part dels manifestants de Reus  decideixen abandonar la zona per aïllar a aquells que pretenen enfrontar-se amb el cordó policial.

ACTUALITZACIÓ 21.48 h

ACTUALITZACIÓ 21.40 h

La manifestació de Reus arriba a la comissaria de la Policia Nacional, que, per seguretat, avui no permet l'entrada de la premsa a l'interor del cordó policial a diferència d'ahir. El gruix de manifestants és considerablement més nombrós que ahir, també el reforç policial.

reus

reus

ACTUALITZACIÓ 21.34 h

Ara mateix:

  • Un grup nombrés de manifestants són pacíficament al centre de Tarragona. Res a veure amb l'ambient de les dues darreres nits.
  • Una columna multitudinària deambula per Reus. S'aturen a la plaça de la Llibertat, on decidiran com procedir.
  • Tallada la carretera C-12 a Tortosa.

ACTUALITZACIÓ 21.30 h

La manifestació de Reus, novament en una sola columna, torna a enfilar el carrer de Llovera. Semblen prendre direcció cap  a la comissaria de la Policia Nacional.

ACTUALITZACIÓ 21.26 h

ACTUALITZACIÓ 21.19 h

ACTUALITZACIÓ 21.16 h

Tallen la carretera C-12 a l'altura de Tortosa.

ACTUALITZACIÓ 21.11 h

Vora 200 persones es troben pacíficament a la plaça Imperial Tarraco, en protesta davant la Subdelegació del Govern. Forcen el tall de la rotonda tarragonina.

ACTUALITZACIÓ 21.06 h

Els manifestants de Reus  tallen l'avinguda de Marià Fortuny al seu pas mentre encartellen la ciutat.

reus

ACTUALITZACIÓ 21.06 h

A Tortosa, un grup de manifestants es troba ara mateix concentrat davant la caserna de la Guàrdia Civil.

ACTUALITZACIÓ 20.56 h

L'encartellada de Reus avança en direcció als Jutjats. S'han format dos grups considerablement separats.

reus

ACTUALITZACIÓ 20.49 h

Els estudiants de Tarragona desconvoquen la concentració després d'haver forçat el tancament de la URV per aquest divendres. S'emplacen a iniciar els moviments d ela vaga general del 18-O demà a primera hora del matí.

ACTUALITZACIÓ 20.34 h

Comença l'encartellada a Reus  des de la plaça del Mercadal cap al carrer Major

reus

ACTUALITZACIÓ 20.18 h

Aquest divendres serà «dia no lectiu» a la Rovira i Virgili.  La rectora assumeix que «la decisió tindrà crítiques», però entén que «és un moment tens i no volíem generar enfrontaments». Ara faran un correu a tota la comunitat universitària per avisar de la mesura excepcional que acaben de prendre.

tgn

ACTUALITZACIÓ 20.15 h

Els manifestants abandonen el Rectorat després d'aconseguir el seu objectiu: la URV serà demà tancada a tota activitat docent.  S'encaminen ara cap al Campus Catalunya, el seu camp base, per deliberar els següents moviments.

ACTUALITZACIÓ 20.05 h

La Universitat Rovira i Virgili tancarà demà «per evitar enfrontaments i mals rotllos». Ho confirma la rectora, entre llàgrimes, després d'acordar-ho amb les altres universitats.

ACTUALITZACIÓ 20.03 h

La manifestació reusenca  agafa el carrer de Jesús per arribar a la plaça de Mercadal.

ACTUALITZACIÓ 19.56 h

L'alcalde de Tarragona,  Pau Ricomà, ha anat aquesta tarda a veure al menor que ahir va ser brutalment atropellat per una furgona dels Mossos d'Esquadra durant els aldarulls nocturns. El jove evoluciona bé i es troba estable a la unitat de cures intermitges de l'hospital Joan XXIII.

ACTUALITZACIÓ 19.48 h

Els manifestants canten «No volem violència, volem recolzament!». I es mantenen asseguts a l'entrada de l'edifici, a la plaça de l'Antic Escorxador.

ACTUALITZACIÓ 19.46 h

L'equip rector seu a parlar amb els estudiants per trobar vies d'entesa. Els joves mantenen la intenció de fer nit a l'edifici central de la URV  si la universitat no tanca demà amb motiu de la vaga general.

ACTUALITZACIÓ 19.38 h

Els estudiants, molestos per la negativa, seuen davant el Rectorat  i sembla que l'estira i arronsa va per llarg. Volen seguir el model d'algunes universitats de Barcelona.

ACTUALITZACIÓ 19.34 h

Potser és bon moment per recapitular la situació que tenim entre mans a les comarques tarragonines:

  • A Tarragona, desenes d'estudiants amenacen amb fer nit al Rectorat de la URV si la universitat no tanca demà amb motiu de la vaga. La rectora insisteix que no és possible i que hi haurà serveis mínims.
  • A Reus, una gran riuada de manifestants ha alliberat les vies del tren i desfila cap a la plaça del Mercadal, on a les 20.00 hores hi ha prevista una encartellada.
  • Segueixen tallades  la C-12 a Flix i l'N-340 a Amposta. En aquest segon cas, els manifestants es mouen i volen tallar l'AP-7.

ACTUALITZACIÓ 19.24 h

A Reus, els manifestants fan via en massa cap a la plaça del Mercadal.

ACTUALITZACIÓ 19.23 h

ACTUALITZACIÓ 19.22 h

Els estudiants pengen la bandera estelada a l'edifici del Rectorat tarragoní.

tgn

ACTUALITZACIÓ 19.19 h

Els estudiants  amenacen amb fer nit a l'interior del Rectorat de la universitat i entren en plena discussió amb la rectora, María José Figueras. Explica que «no podem tancar la URV perquè tenim feines a fer acordades amb la Unió Europea que cal fer».

ACTUALITZACIÓ 19.14 h

La URV funcionarà demà amb els serveis mínims emparats per la llei i pactats amb els sindicats.  No es faran, però, ni activitats avaluables ni d'altres que no es puguin recuperar. Esl estudiants exigeixen a la rectora el tancament total.

ACTUALITZACIÓ 19.10 h

A Tarragona, amb la concentració de la plaça de la Font finalitzada, centenars d'estudiants  estan disposats a entrar al rectorat en cas que la URV no faci vaga demà. Fan pressió a les portes de l'edifici de l'Antic Escorxador. La rectora Figueras és present a dins i s'acosta als manifestants.

ACTUALITZACIÓ 19.10 h

A Reus, els manifestants es comencen a desplaçar cap a la plaça del Mercadal. Tallen l'avinguda Onze de Setembre al seu pas.

ACTUALITZACIÓ 19.07 h

El Comitè en Defensa de la República (CDR) de Valls anuncia una nova concentració a la plaça de la Zeta de la localitat a les 20.00 hores. Està previst que serveixi per organitzar la vaga de demà divendres.

ACTUALITZACIÓ 19.02 h

Els concentrats al tall de vies de Reus  decideixen aixecar-lo en uns minuts per anar en manifestació cap a la plaça del Mercadal, on a les 20.00 hores s'ha convocat una encartellada.

reus

ACTUALITZACIÓ 18.56 h

Informació ampliada: la diada castellera de l'Esperidió de Tarragona, prevista per aquest dissabte 19 d'octubre, queda suspesa.

ACTUALITZACIÓ 18.42 h

Les quatre colles de Tarragona i els Pataquers de la URV aixequen pilars a la porta de l'Ajuntament de Tarragona.

tgn

ACTUALITZACIÓ 18.38 h

La concentració d'Amposta  segueix caminant des de la nacional N-340 fins a l'autopista AP-7, que esperen tallar aquest vespre. Preveuen arribar pels volts de les  19.00 hores.

ACTUALITZACIÓ 18.36 h

Els presidents de  les quatre colles castelleres de Tarragona rebutgen la sentència i les càrregues policials a l'acte de la plaça de la Font. L'ambient és de molta calma.

ACTUALITZACIÓ 18.26 h

Pere Grau, de Juristes per la República, lamenta que «ja tenim a Tarragona el primer pres polític», en referència al jove David Solé,  empresonat. Crits de la plaça en favor de la llibertat del David Solé, el jove de la ciutat en presó preventiva arran dels aldarulls de les darreres hores a la ciutat de Barcelona.

ACTUALITZACIÓ 18.24 h

L'acte al centre de Tarragona transcorre amb normalitat. Prenen la paraula els Sanitaris per la República.

ACTUALITZACIÓ 18.22 h

ACTUALITZACIÓ 18.18 h

Amb motiu de la vaga de demà, la Colla Jove de Tarragona, els Nens del Vendrell, els Bordegassos de Vilanova i els Castellers de la Vila de Gràcia han acordat suspendre la diada castellera de l'Esperidió, prevista per dissabte a Tarragona, i que anava a ser el punt final a la temporada.  La Jove també ha anul·lat l'assaig general  de demà.

ACTUALITZACIÓ 18.16 h

El sindicat  Unió de Pagesosha cridat la pagesia a participar en els diversos actes convocats amb motiu de la vaga general d'aquest divendres. Consideren que «cal denunciar les greus conseqüències de la sentència del procés en els drets polítics de la ciutadania, com els de manifestació, d'expressió de lliure associació i de dissidència política».

ACTUALITZACIÓ 18.11 h

La concentració de les 18.00 hores aTarragona aplega en aquests moments més de 300 persones  davant el consistori de la capital. Les quatre colles de la ciutat i els Pataquers de la URV aixecaran pilars de quatre.

tgn

ACTUALITZACIÓ 18.01 h

El creuer 'Marsella Discovery 2', amb capacitat per a 1.836 passatgers, anul·la la seva escala prevista a Tarragona, demà divendres, i atracarà finalment a Eivissa. Els responsables del vaixell ho fan «com a mesura preventiva» per evitar coincidir amb la jornada de vaga general.

ACTUALITZACIÓ 17.50 h

Tallada l'N-340, al seu pas per Amposta.

ACTUALITZACIÓ 17.40 h

Els manifestants tallen la C-12 a Flix, creuant contínuament un pas de vianants que hi ha a la carretera.

ACTUALITZACIÓ 17.31 h

Reobert el trànsit a l'autopista AP-7, al Vendrell.

ACTUALITZACIÓ 17.09 h

Circulació amb retencions a la carretera C-12, al terme municipal de Flix. S'està tallant, intermitenment, la carretera  en aquest punt de la via per una manifestació.

ACTUALITZACIÓ 17.05 h

La Policia Nacional reforça la seguretat davant de la seva seu a Reus després del llançament d'una tanca.

Imatge de les dependències de la Policia Nacional a Reus

ACTUALITZACIÓ 16.45 h

Els camioners reclamen aixecar temporalment l'obligació de circular per trams d'autopista per evitar «quedar bloquejats». Asseguren que per evitar els talls alguns conductors es desvien per l'N-II, l'N-340 i l'N-240 i «s'arrisquen a multes de 500 euros».

La Policia Nacional i una barricada cremant a l'AP-7 a Girona Oest

ACTUALITZACIÓ 16.27 h

A Reus, els estudiants segueixen tallant la via del tren. A hores d’ara, tenen decidit mantenir l’acció i estan a l’espera de rebre més suport a mesura que avanci la tarda.

ACTUALITZACIÓ 15.58 h

El seguiment de la vaga convocada pels sindicats d'estudiants ha estat desigual a secundària, segons les dades per serveis territorials fetes públiques pel Departament d'Educació. La dada de seguiment més elevada s'ha registrat a les Terres de l'Ebre, amb el 81,6% d'estudiants fent vaga.

Els altres dos territoris amb el seguiment més elevat han estat la Catalunya Central (68,45%) i el Vallès Occidental (64,14%). A Lleida, el seguiment ha estat del 54,07%, al Baix Llobregat del 49,56%, al Maresme i el Vallès Oriental del 39,82%, a Tarragona del 35,84%, a Barcelona comarques del 26,63%, a Girona del 24,88% i a Barcelona ciutat del 17,35%.

Les dades del Departament d'Educació recullen la incidència de la vaga als cursos de tercer i quart d'ESO, de primer i segon de batxillerat i als cicles de formació professional de gran mitjà i de grau superior. El Sindicat d'Estudiants ha convocat tres dies de vaga, des d'aquest dimecres fins divendres, mentre que el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans l'ha convocat per aquest dijous i divendres, per protestar contra la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O.

Uns 200 estudiants ja enfilen Rambla Nova amunt

ACTUALITZACIÓ 15.50 h

Concentració multitudinària a Xerta per exigir la llibertat de Carme Forcadell i els presos polítics. Els quatre Consells Comarcals ebrencs, una cinquantena d'alcaldes i 400 regidors han celebrat una assemblea al poble natal de l'expresidenta del Parlament.

Els quatre Consells Comarcals, una cinquantena d’alcaldes i 400 regidors celebren una assemblea a Xerta, el poble natal de l’expresidenta del Parlament

ACTUALITZACIÓ 15.35 h

Els Mossos analitzen les polèmiques actuacions de diverses unitats policials a Tarragona. El col·lectiu Juristes per la República estudia emprendre accions legals pels «excessos policials».

ACTUALITZACIÓ 15.15 h

Un dels detinguts a Tarragona es va fracturar el peroné després que els Mossos envestissin uns contenidors. Els cinc arrestats pels aldarulls de la passada nit han quedat en llibertat amb càrrecs.

Cama enguixada ferit Tarragona

ACTUALITZACIÓ 14.48 h

Aproximadament un quart d'hora després, els estudiants han desconvocat la manifestació i es retiren de la calçada de l'AP-7, on han tallat el trànsit. 

ACTUALITZACIÓ 14.27 h

L'autopista AP-7 a Tarragona ja es troba tallada en els dos sentits de la marxa pels 400 estudiants que s'han manifestat aquest matí. 

ACTUALITZACIÓ 14.24 h

Els estudiants que han tallat l'A-7 i l'A-27 ja han arribat al peatge de l'AP-7 a Tarragona. Han travessat les barreres i ara es disposen a tallar el trànsit a l'autopista. 

Estudiants entren a l'AP-7

ACTUALITZACIÓ 14.15 h

Els manifestants de Tarragona  segueixen la seva marxa improvisada per l'A-27 en direcció a l'AP-7. Mentrestant, els Mossos d'Esquadra treballen per reorganitzar el trànsit. Alguns conductors, enfadats, toquen el clàxon per mostrar el seu rebuig al tall de carretera.

Els manifestants de Tarragona segueixen la seva marxa improvisada per l'A-27

ACTUALITZACIÓ 14.02 h

Els manifestants ja són al voral dret de l'A-27 a Tarragona. Aproximadament unes 400 persones, tot estudiants, que es dirigeixen a l'autopista AP-7.

manifestants a-27

ACTUALITZACIÓ 14.00 h

Un jove tarragoní de 23 anys, D.D.S, ha ingressat en les darreres hores en presó preventiva arran de la detenció que va patir el dimarts, 15 d'octubre, a la nit, durant una de les múltiples protestes que s'han dut a terme a la ciutat de Barcelona des de la publicació de la sentència del Tribunal Suprem als polítics catalans.

ACTUALITZACIÓ 13.50 h

L'Ajuntament de Cunit ha aprovat en un ple extraordinari celebrat aquest dijous 17 d'octubre una moció de rebuig a la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem contra els líders independentistes empresonats. La moció ha estat presentada pels grups municipals d'Impulsem Cunit, ERC i En Comú Podem. Al ple no hi han pres part els tres regidors de Ciutadans a l'Ajuntament de Cunit.

Cunit ha aprovat una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem.

ACTUALITZACIÓ 13.40 h

Els manifestants que tallaven l'A-7 a Tarragona es desplacen cap a l'AP-7 amb intenció de tallar, també, la circulació. 

Els manifestants que tallaven l'A-7 a Tarragona es desplacen cap a l'AP-7 amb intenció de tallar, també, la circulació.

ACTUALITZACIÓ 13.35 h

Mentrestant, a Reus més de 200 estudiants tallen de nou les vies de tren. Després de reunir-se a la plaça del Mercadal, han recorregut els carrers de la ciutat aturant el trànsit fins arribar a aquesta via d’accés del ferrocarril. Ara, els estudiants es reparteixen per anar a buscar avituallament i s'emplacen per fer una assemblea a les 14 h per decidir què fer.

Estudiants tallen vies Reus

Estudiants tallen vies Reus

ACTUALITZACIÓ 13.30 h

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà va acollir ahir dimecres un acte conjunt del Consell d'alcaldes de la comarca i del Ple del Consell Comarcal. La sessió tenia un únic punt a l'ordre del dia que feia referència a l'aprovació d'una moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem sobre els fets de l'1 d'Octubre.

Els presents, que representaven tots els grups polítics de la comarca, van aprovar per unanimitat un acord on manifesten el seu rebuig a la sentència emesa pel Tribunal Suprem, reclamen la llibertat de tots els presos i preses polítiques i mostren el seu compromís amb el dret a l'autodeterminació. Per últim, també reafirmen el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català.

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà rebutja a la sentència del Suprem

ACTUALITZACIÓ 13.26 h

La Universitat Rovira i Virgili ha anunciat que durant la jornada de vaga general programada per demà divendres, la universitat no tancarà però s'oferiran els serveis mínims obligatoris per llei i pactats amb els sindicats. No es faran activitats avaluables ni activitats acadèmiques irrecuperables.

ACTUALITZACIÓ 13.13 h

El miler d'estudiants que s'han manifestat pel centre de Tarragona i han confluït a la plaça Imperial Tàrraco, ara continuen la marxa i es dirigeixen cap a l'autovia A-7, on han tallat el trànsit en els dos sentits de la marxa. 

un miler d'estudiants tallen l'a-7 a tarragona
un miler d'estudiants tallen l'a-7 a tarragona | Carlos Domènech

ACTUALITZACIÓ 12.52 h

S'uneixen les dues marxes d'estudiants, la del Sindicat d'Estudiants i la del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), a la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona. En total sumen gairebé un miler de joves.

S'uneixen les dues marxes a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona

ACTUALITZACIÓ 12.45 h

Han desplaçat a Catalunya, per ordre del Ministeri d’Interior, el camió antiavalots amb canó d’aigua de la UIP (Unitat d’Intervenció Policial) de la Policia Nacional. Aquest és l’únic camió amb aquestes característiques i l’han traslladat a Barcelona, més concretament es troba a la zona franca del port, estacionat amb altres vehicles que participen en el desplegament de les Forces de Seguretat de l’Estat per fer front a les protestes de la sentència.

Camió de canó d'aigua de la Policia Nacional

ACTUALITZACIÓ 12.40 h

L’Ajuntament de Torredembarra se suma a la vaga general convocada per aquest divendres contra la sentència que condemna els presos del procés. El consistori ha decretat serveis mínims i només funcionaran el registre general d’entrada, les tasques del secretari i la interventora municipals, la consergeria al torn de matí al Pati del Castell, i el personal de guàrdia de la Brigada de Via Pública i Manteniment.

Les llars d’infants municipals oferiran l’horari de plaça habitual, de 9 a 12 del matí i de 3 a 5 de la tarda, sense donar els serveis extres de primera hora (de 8 a 9 del matí) i de menjador i migdiada (de 12 del migdia a 3 de la tarda).

Ajuntament de Torredembarra

ACTUALITZACIÓ 12.20 h

Els estudiants baixen per l'avinguda Marquès de Montoliu, on ahir a la nit es van viure moments d'alta tensió, càrregues, barricades i un atropellament a un manifestant per part dels Mossos. Es dirigeixen a la plaça Imperial Tàrraco.

ACTUALITZACIÓ 12.15 h

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha declarat al Matí de Catalunya Ràdio que investigaran el vídeo que s'ha fet viral d'una furgoneta dels Mossos d'Esquadra que perseguia uns manifestants a Tarragona mentre que pel megàfon un agent deia, amb to de burla, «Veniu, que som gent de pau, veniu!». Buch afirma que «està convençut que el cas formarà part dels expedients que obriran, perquè evidentment no és una imatge que no s'ajusta a l'actuació que ha de tenir un mosso».

ACTUALITZACIÓ 11.55 h

La manifestació d'estudiants a Tarragona aplega ja 300 joves de secundària, que han arribat i accedit al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili.

joves urv

ACTUALITZACIÓ 11.55 h

L'Ajuntament de Tarragona ha xifrat en uns 150.000 euros el cost aproximat dels desperfectes causats durant les dues darreres nits d'aldarulls als carrers i places del centre de la ciutat. Segons ha explicat el consistori en un comunicat, la nit de dimarts es van cremar 15 contenidors, mentre que dimecres van ser 32 els contenidors calcinats —47 en total—. Així mateix, durant les dues nits se'n van malmetre 33 més.

Contenidors cremats

ACTUALITZACIÓ 11.40 h

Quart dia de protestes a Tarragona. Uns 200 estudiants ja enfilen Rambla Nova amunt, en el marc de la manifestació organitzada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. Els joves criden proclames com ara «1 d'octubre, ni oblit ni perdó».

Uns 200 estudiants ja enfilen Rambla Nova amunt

ACTUALITZACIÓ 11.35 h

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat tot el seu suport i reconeixement als Mossos però ha afegit que la policia catalana ha de ser «escrupolosa», després de tres dies d'aldarulls. A banda, ha lamentat la sentència condemnatòria en el judici del procés, assegurant que, la resposta a «100 anys de presó» ha de ser «tornar a posar les urnes per a l'autodeterminació». Torra ha proposat «acabar la legislatura exercint el dret a l'autodeterminació i validant la independència».

El president Quim Torra ha demanat no criminalitzar les mobilitzacions

ACTUALITZACIÓ 11.33 h

El nostre fotògraf Àngel Ullate va capturar els aldarulls i càrregues policials durant les protestes de la nit d'ahir dimecres. Podeu veure la galeria de fotos en aquest enllaç.

Per segona nit consecutiva tornen els aldarulls al centre de Tarragona i acaben amb càrregues, atropellaments i detencions

ACTUALITZACIÓ 11.25 h

Els Mossos d'Esquadra han confirmat les cinc detencions ahir a Tarragona en el marc de les mobilitzacions de la nit. Un dels detinguts ja ha declarat i ha sortit de la comissaria dels Mossos de Campclar, en llibertat amb càrrecs a l'espera de ser citat pel jutge. S'espera que els altres quatre també quedin en llibertat en les pròximes hores.

ACTUALITZACIÓ 11.15 h

Inés Arrimadas carrega contra Josep Guardiola per les seves paraules sobre la sentència. La representant de Ciutadans ha dit que «admirava Guardiola jugador i entrenador, però he de condemnar les seves mentides com a polític. Molt valent per calumniar Espanya, però ni una paraula sobre Qatar, on guanyava molts diners. A la nostra democràcia té espai qualsevol ideologia, no saltar-se la llei. No és dissidència, és sedició».

ACTUALITZACIÓ 11.00 h

Un cotxe ha patit un accident en veure's sorprès per una foguera a l'autopista AP-7, al seu pas per Torredembarra. Els fets s'han produït pels volts de les sis del matí, avui dijous.

ACTUALITZACIÓ 10.20 h

L'alcalde de Calafell fa cas omís als partits independentistes i manté el ple ordinari per aquest dijous. Els tres partits sobiranistes havien demanat ajornar-lo per la sentència del Suprem i les mobilitzacions.

ACTUALITZACIÓ 10.20 h

El Servei Català de Trànsit informa d'un nou tall a les carreteres tarragonines. La C-14 està tallada a l'altura de la Selva del Camp en direcció Reus per un grup de manifestants. 

ACTUALITZACIÓ 9.35 h

L'Ajuntament de Montblanc va aprovar aquest dimecres al vespre per 12 vots a favor i un en contra la moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l'amnistia per als presos i en defensa del dret a l'autodeterminació.

Montblanc demana l'amnistia per als presos i en defensa del dret a l'autodeterminació.

ACTUALITZACIÓ 9.33 h

El ple de la Bisbal del Penedès d'aquest dimecres a la nit ha aprovat la moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem, amb els vots a favor de Compromís amb la Bisbal (6), Units per la Bisbal-FIC (1) i ERC-AM (1) i els vots en contra del PSC (2) i Ara la Bisbal (1).

La Bisbal del Penedès aprova la moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem

ACTUALITZACIÓ 9.10 h

Segons fonts de l'Hospital de Santa Tecla de Tarragona, durant la nit d'ahir dimecres van atendre tres persones ferides. Els ferits eren un mosso, un detingut pels aldarulls i un manifestant, els tres amb ferides lleus i que ja van ser donats d'alta a la nit. 

ACTUALITZACIÓ 8.49 h

Els talls de l'AP-7 a Tarragona, Ulldecona i Freginals ja s'han aixecat. A aquesta hora, l'AP-7 només està tallada al Vendrell en sentit Barcelona, on els vehicles es desvien per AP-2, C-32 i N-340.

Pel que fa als talls de l'AP-2 a Barberà de la Conca hi ha un carril tallat en cada sentit de la marxa, i l'AP-7 a Mont-roig del Camp, hi ha un carril obert en els dos sentits.

ACTUALITZACIÓ 8.35 h

Està previst que durant el matí d'aquest dijous els cinc detinguts ahir a Tarragona declarin davant dels Mossos i quedin en llibertat amb càrrecs per desordres públics i atemptat contra agents de l'autoritat. El matí d'ahir dimecres ja van quedar en llibertat els 13 detinguts la nit anterior. 

ACTUALITZACIÓ 8.15 h

La C-14 a Alcover ja es troba reoberta. Trànsit, però, informa ara d'un nou tall de carretera, a l'AP-7 a l'altura del Vendrell, per una manifestació.

ACTUALITZACIÓ 8.10 h

Segons informa Trànsit, a hores d'ara ja hi ha un carril obert en cada sentit a l'AP-7 a l'altura de Mont-roig del Camp i també a l'AP-2 a Barberà de la Conca.

ACTUALITZACIÓ 7.55 h

El noi de 17 anys que va ser atropellat ahir dimecres per una furgoneta dels Mossos d'Esquadra a Tarragona durant els aldarulls per les protestes contra la sentència presenta policontusions i està estable, segons ha informat l'Hospital Joan XXIII. El menor està ingressat en una sala d'intermitjos, afirma la mateixa font.

ACTUALITZACIÓ 7.30 h

La carretera C-12 a Flix també es troba tallada per tasques de neteja, tal com informa Trànsit. Una manifestació talla també l'autopista AP-2 a l'altura de Barberà de la Conca, al quilòmetre 201. 

ACTUALITZACIÓ 7.07 h

Des de primera hora d'aquest matí diversos grups de manifestants tallen l'autopista AP-7 en diversos punts de les comarques tarragonines. Concretament, hi ha talls al punt quilomètric 243, a Tarragona; al punt quilomètric 270, a Mont-roig del Camp; al quilòmetre 332, a Freginals; i al quilòmetre 344, a Ulldecona. També la carretera C-14 a l'altura d'Alcover està tallada per manifestació. 

Imatge de pneumàtics cremant al quilòmetre 270 de l'AP-7
Imatge de pneumàtics cremant al quilòmetre 270 de l'AP-7 | twitter @catalinbuda

La reacció popular continua

Les comarques tarragonines continuen sotmeses a la reacció popular per la sentència del Tribunal Suprem al procés català. Després del caos del dimarts 15 d'octubre a la ciutat de Tarragona, la jornada d'aquest dimecres es va caracteritzar permobilitzacions de més baixa intensitat durant el dia però amb nous episodis de violència d'alt voltatge al centre de Tarragona durant la nit.

A primera hora d'ahir, la columna tarragonina de la 'Marxa per la Llibertat sortia puntual direcció Barcelona, mentre la ciutat de Tarragona recuperava la normalitat durant el matí. Fins al vespre,  les mobilitzacions van ser protagonitzades essencialment per grups de pocs centenars d'estudiants —molts d'ells menors d'edat— que van centrar els seus esforços a tallar carreteres —L'A-7, l'A-27, l'N-240 o la C-14.

També hi va haver un  tall de les vies del tren de sis hores de durada a Reus i a la tarda, a Valls. Al vespre, la concentració més important es va produir a la  Plaça Mercadal de Reus on prop d'un miler de persones van concentrar-se per acabar la jornada davant la comissaria local de la Policia Nacional.

Nit de vandalisme descontrolat a Tarragona

Tarragona va tornar a viure una nit complicada quan un nombrós grup de manifestants va començar a llençar una pluja d'objectes contra els cossos policials que hi havia a la Plaça Imperial Tàrraco, blindant l'edifici de la Subdelegació del Govern. A partir d'aquí, el caos es va tornar a apoderar ràpidament del centre de la ciutat, amb un manifestant atropellat per un vehicle dels mossos, desenes de barricades enceses per diversos carrers del centre de la ciutat i vandalisme descontrolat durant un parell d'hores.