Misses a través de Facebook: la nova fórmula de les parròquies de Tarragona pel confinament del coronavirus

Segons l'Arquebisbat, des d'avui dilluns 16 de març es retransmetrà, cada dia, la missa des d'una parròquia diferent de l’arxiprestat tarragoní
Mossèn Josep Mateu ha ofert l'adoració al Santíssim a través de la pàgina de Facebook de la parròquia | Facebook Parròquia de Sant Jaume de Riudoms

L’adaptació de la humanitat davant d’una situació extrema a vegades sorprèn. I més quan es tracta de temes tan transcendentals com són la fe i la religió. En aquest sentit, fa dies que moltes parròquies del Camp de Tarragona han demostrat una capacitat de reinvenció absoluta amb l’adopció de mesures i noves fórmules per fer arribar la celebració de la missa als fidels que es troben confinats a les seves cases.

Aquest nou format en la vida parroquial ha estat motivat arran de les indicacions que la setmana passada va emetre l’Arquebisbat de Tarragona per a la contenció del coronavirus. Entre d’altres punts, van quedar suspeses totes les celebracions de l’Eucaristia amb la participació de fidels i es va dispensar el precepte dominical.

3.500 persones a la capella de la Candela de Valls

Ahir 15 de març, va ser el primer diumenge anòmal litúrgicament parlant. Les esglésies eren buides i, en la majoria de casos, tancades. No obstant això, els fidels van poder trobar un nou espai, de manera virtual, on aplegar-se i seguir les celebracions comunitàries. Diverses parròquies com la de Sant Joan de Valls, la de Sant Jaume de Riudoms, la de Sant Pere de Torredembarra o els santuaris del Loreto de Tarragona i el de Misericòrdia de Reus van fer ús de les tecnologies i van retransmetre les misses dominicals a través dels seus canals de Facebook i YouTube.

En el cas vallenc, per exemple, la bona qualitat de la retransmissió i l’encert en la tria de l’espai, que va ser el cambril de la Mare de Déu de la Candela, van fer que prop de 3.500 seguidors visualitzessin la cerimònia al llarg del dia. Davant de l’èxit, Joan Àguila, el rector, ha decidit repetir la iniciativa cada dia a les 10.00 h del matí i sumar-hi noves celebracions, com l’adoració eucarística, els dijous, o el viacrucis els divendres a les 18.00 h, i la pregària abans d’anar a dormir, cada dia, a les 22.00 h.

Mossèn Joan Àguila ha comptat amb la col·laboració d'un escolanet de guix que ha aguantat el mòbil durant tota la missa | Facebook parròquia de Sant Joan de Valls

Com a nota de color, la iniciativa també ha deixat algunes imatges entranyables i uns pocs moments anecdòtics davant de la grisor d’aquests dies. Proves de so i d’imatge prou particulars, salutacions disteses dels capellans i comentaris d’alguns oients reclamant una millor qualitat de la connexió són la millor evidència que tot evoluciona i canvia més ràpid del que ens pensem.

Cada dia missa des d’una església diferent

Ara bé, les iniciatives d’algunes parròquies que hem anomenat no són, ni de bon tros, exclusives d’aquestes localitats. Així, des d'avui dilluns, es retransmetrà cada dia, a les 17.00 h, la missa des d'una parròquia diferent de l’arxiprestat de Tarragona. Serà a través dels canals parroquials de Facebook, i es començarà per la parròquia de Sant Pere i Sant Pau (avui); seguiran la de Sant Pau (dimarts), Sant Francesc (dimecres), Sant Fructuós (dijous) i Santíssima Trinitat (divendres). En aquest últim cas, també s'oferirà el viacrucis. Pel que fa a dissabte, la missa tindrà lloc a l'església de Santa Maria de Bonavista i diumenge a la Catedral de Tarragona.

"🔴 Novetats importants per als treballadors d'IQOXE, la química accidentada al gener" "🔴 MINUT A MINUT: 31 casos positius per coronavirus a Tarragona"