GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Els 10 noms més destacats de l'any a l'àrea metropolitana de Tarragona

Pau Ricomà, Noemí Llauradó, José Luís Montesinos o el bisbe Planellas, alguns dels noms més destacats d'aquest 2019 a les comarques de Tarragona
L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, és el primer alcalde republicà de la ciutat des de la dècada dels 30 del segle passat. | Àngel Ullate

 

Tarragona capital ha acaparat bona part dels titulars informatius al llarg d'aquest any que tot just acaba. No n'hi ha per menys! En una ciutat amb fama de no passar-hi mai res, en un any ha canviat d'alcalde, de president de la Diputació i, fins i tot, d'arquebisbe. 

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Pau Ricomà ha assolit la fita de ser el primer alcalde tarragoní republicà d'ençà de la dècada dels anys 30 del segle passat. La seva companya de files, la reusenca Noemí Llauradó, també ha engrandit el seu currículum sent triada com a la primera dona presidenta de la Diputació de Tarragona. 

 

Però l'any que acabem demà, també ens ha deixat altres personatges que segur que recordarem: el curiós americà que havia de salvar el Reus, un tal Clifton Onolfo; el cineasta tarragoní, José Luís Montesinos; o l'alcalde l'Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal. Tot seguit us oferim un breu perfil dels 10 noms més destacats de l'any a les comarques tarragonines. 

Pau Ricomà, alcalde de Tarragona

El 26 de maig d'enguany, Tarragona celebrava unes noves eleccions municipals. Havia arribat l'hora de renovar el plenari municipal de la capital. Pau Ricomà, que ja havia assolit la fita de retornar a ERC al saló dels penjats, treia el millor resultat de la història d'ERC a Tarragona: set regidors que els posaven, frec a frec, amb els socialistes, primera força en vots però empatada en regidors amb els republicans.S'obria, doncs, l'horitzó de posar punt final a 12 anys de govern socialista a Tarragona. Josep Fèlix Ballesteros, l'etern alcalde tarragoní que va jubilar al mític batlle convergent Joan Miquel Nadal, veia en perill la seva cadira. El PSC va intentar entendre's amb En Comú Podem. Els dos regidors de la coalició d'esquerres eren clau per decantar majories. Finalment, Carla Aguilar i Hermán Pinedo van apostar per tancar un pacte de govern amb els republicans.

 

Va ser una decisió que, finalment, va tenir un efecte dominó en la resta de forces polítiques que havien fet campanya fent incís en la necessitat d'un canvi al capdavant del govern. CUP i Junts per Tarragona van votar sí a la candidatura de Pau Ricomà com alcalde de Tarragona i Ricomà fou proclamat batlle tarragoní el 15 de juny d'enguany. Pau Ricomà és el primer alcalde republicà de Tarragona d'ençà de la dècada dels anys 30 del segle passat.

Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona

El Palau de la Diputació Provincial de Tarragona, al passeig de Sant Antoni de la ciutat de Tarragona, és un autèntic nucli de poder polític. La composició del plenari de la Diputació és una traducció indirecta dels resultats electorals municipals. És a dir, prenent els partits judicials com a unitat territorial i els resultats de cada formació política en aquests partits, es reparteix proporcionalment els diputats elegibles per partit.Les municipals del mes de maig van atorgar a ERC el millor resultat de la seva història arreu de les comarques tarragonines. Els republicans són la principal força del plenari de la Diputació. Els convergents, o postconvergents, que havien liderat la Diputació sota la mà de ferro, embolcallada en guant de seda, de Josep Poblet veien com l'impuls d'ERC podia posar en perill el tresor polític, i econòmic, que suposa governar la Diputació. El sector dels successors de Poblet van intentar un acord de govern amb el PSC, a partir de la bona relació de Josep Poblet i Josep Fèlix Ballesteros, però no va fructificar.

 

Finalment s'imposà la unitat independentista i ERC i Junts per Tarragona aconseguien un pacte de govern que situava, per primera vegada en la seva història, a una dona al capdavant de la Diputació de Tarragona: la reusenca Noemí Llauradó. Llauradó va posar punt final a les presidències de polítics convergents que seien al seient presidencial des de, com a mínim, els darrers 15 anys. Tota una victòria pels republicans!

Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona

Tarrragona és una ciutat que té fama d'avorrida, on mai passa res. Doncs bé, en poc més d'un parell de mesos, tres dels cinc poders de la ciutat canviaren de líder. Si hem començat parlant de l'Ajuntament, i després de la Diputació, ara cal tornar a la Part Alta, al nucli antic de Tarragona, per centrar-se en el Palau Arquebisbal.Un fet del qual els tarragonins no acaben de tenir plena consciència és que el poder de l'església catalana recau a Tarragona. L'arquebisbe tarragoní és, en el moment de ser proclamat, automàticament líder de la Conferència Episcopal Tarraconense, l'òrgan de govern dels bisbes catalans. El 8 de juny d'enguany, el gironí Joan Planellas, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya aleshores, era proclamat nou arquebisbe de Tarragona.

 

Planellas prenia el relleu del lleidatà Jaume Pujol, qui deia adéu als seus 15 anys al capdavant de la seu tarragonina per haver complert 75 anys, l'edat en la qual els religiosos han de presentar la seva renúncia. Pujol marxava, també, amb el record de la mala gestió dels casos de rectors tarragonins investigats per presumptes abusos sexuals

Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona

El president riudomenc del Port ha assolit, en poc més d'un any, una fita que feia 30 anys que s'esperava. A inicis d'aquest mes de desembre, la Comissió d'Urbanisme de Tarragona va desbloquejar l'aprovació definitiva del projecte de la nova Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) a les instal·lacions del Port, un tràmit que s'ha fet esperar durant dècades i que dóna llum verda a un projecte que s'allarga des d'un molt llunyà 1989. Les obres començaran l'any 2020 i es preveu que finalitzin el 2021.

 

Així mateix, el Port de Tarragona ha tancat, enguany, una temporada de creuers històrica, superant les expectatives i assolint prop de 130.000 creueristes. Sens dubte, dues fites que situen a Cruset com un dels noms destacats de l'any a Tarragona.

Clifton Onolfo

Un dels temes de l'any a la capital del Baix Camp ha sigut la desaparició del CF Reus Deportiu. La gestió del seu anterior propietari, la gestió de Joan Oliver, va esclatar a finals de l'any passat: impagaments a treballadors i futbolistes, i deutes varis, llançaven el crit alerta. Un americà que ningú coneixia, Clifton Onolfo, va aparèixer sobre la botzina, prometent la salvació del club, un nou estadi i mil i una coses.

 

Finalment, el club s'ha quedat sense equip en cap competició tot i que encara existeix. Onolfo, tal com va arribar, va desaparèixer. Reus s'ha quedat sense equip i la ciutat ha perdut un personatge difícilment descriptible.

Josep Maria Estela, cap dels Mossos a la Regió Policial del Camp de Tarragona

Estela va ser triat, el passat 6 de juny, com a nou cap dels Mossos a la Regió Policial del Camp de Tarragona. Josep Maria Estela té 49 anys i és llicenciat en Dret. Ha arribat al càrrec de cap dels Mossos al Camp de Tarragona després de desenvolupar la mateixa tasca a Terres de l'Ebre. A l'Ebre va ser un dels responsables en la investigació de l'atemptat gihadista a Alcanar, l'agost de 2017.

 

En els sis mesos que porta al capdavant del càrrec, Estela ha hagut de fer front als importants aldarulls que es van viure a la ciutat de Tarragona arran de la publicació de la sentència del Tribunal Suprem sobre els polítics catalans presos pels fets de la tardor de 2017.

Josep Maria Vidal, alcalde de l'Espluga del Francolí

El mes d'octubre va ser, informativament parlant, molt convuls. A banda dels aldarulls de la sentència, el 22 d'octubre un episodi de gota freda va descarregar més de 200 litres per metre quadrat a diversos punts de les comarques de Tarragona, principalment al Baix Camp i a la Conca de Barberà.

 

La riuada va deixar un paisatge de destrucció, de manera molt destacada a la Conca de Barberà. Van morir cinc persones, de les quals només n'han trobat quatre. Així mateix, al municipi de l'Espluga de Francolí, els aiguats van arrasar l'edifici del Celler de Rendé Masdéu. L'alcalde de l'Espluga, Josep Maria Vidal, s'ha posat al capdavant de les necessàries reclamacions per ajudar al poble a superar l'episodi.

Sandra Guaita, regidora i diputada del PSC

El PSC de Tarragona va assolir, durant les eleccions generals del passat 10 de novembre, un segon diputat per la circumscripció de Tarragona, una fita que no aconseguien des de l'any 2011.

 

El veterà Joan Ruiz ha anat cap a Madrid acompanyat per la reusenca Sandra Guaita. Guaita, regidora a la capital del Baix Camp, és un nom a l'alça en el socialisme català. Sandra Guaita és una doctora en Biologia, especialitzada en investigació contra el càncer de mama. La política reusenca té «un perfil feminista, ecologista i molt d'esquerres».

Joan Perarnau Moya, president de l'Audiència Provincial de Tarragona

El Ple del Consell General del Poder Judicial va nomenar el 30 d'octubre de 2019 a Joan Perarnau Moya com a nou president de l'Audiència Provincial de Tarragona, ocupant la vacant de Javier Hernández, que després de deu anys va deixar el seu càrrec el passat 26 de setembre.

 

El nou president de l'AP de Tarragona, nascut a Berga fa 53 anys, va ingressar en la carrera judicial l'any 1999. Perarnau porta exercint a Tarragona, d'ençà que va ser ascendit a magistrat l'any 2002. Abans d'ascendir a la presidència, va ocupar plaça de magistrat en la Secció Segona (Penal) de l'Audiència Provincial de Tarragona i, posteriorment, l'any 2006, en la Secció Tercera (Civil) de la mateixa Audiència.

José Luís Montesinos, cineasta tarragoní

En l'àmbit cultural, cal destacar, amb paraules majúscules, el nom del cineasta tarragoní, José Luís Montesinos. Montesinos va ser protagonista de l'edició d'enguany del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges. El cineasta tarragoní va aconseguir estrenar en aquest marc el seu primer llargmetratge, 'Cuerdas', un thriller que explica una història de superació i terror, protagonitzat per Paula del Río.

 

Així mateix, el REC, el festival de cinema de Tarragona, va aixecar el teló de la seva dinovena edició també amb 'Cuerdas'.