Imatge de la nova teulada del Museu del Port de Tarragona

El Port de Tarragona finalitza les obres d'instal·lació de la nova teulada del Museu

Es tracta d'una acció que compleix amb els objectius de sostenibilitat del Port | El Tinglado 2 del Moll de Costa actua com a seu temporal del museu

El Museu del Port de Tarragona ha finalitzat les obres d'instal·lació de la nova coberta. Durant quatre mesos s'han desmuntat els panells antics i s'han instal·lat els nous, una tasca complicada, ja que durant tot el procés s'ha assegurat no deixar, en cap moment, l'edifici al descobert.

Aquesta intervenció ha complert amb dos objectius fixats. Primerament, tenir cura d’algunes peces museístiques grans que s’han hagut de mantenir dins del museu i, en segon lloc, aconseguir un funcionament més eficient de la maquinària i de l’organització del treball del personal de l’obra.

La coberta compta amb una superfície total de 2.200 metres quadrats, amb dues parts inclinades a dues aigües amb una lluerna longitudinal, que cobreix la part més alta de la teulada i la divideix en dues meitats. A la part sud, es troba una obertura de 10 metres de llarg i d’1,6 metres d’amplada que farà les funcions de celobert, per donar més llum a l'interior.

El nou panell de tancament està fet de fusta i un aïllament tèrmic, de 80 mil·límetres, que afavorirà la bona regulació de la temperatura dins la sala durant tot l'any, així com la confortabilitat dels visitants.

Una reforma integral

La reforma de la nova coberta del Museu forma part també del Pla de Sostenibilitat - Agenda 2030 del Port. En aquest es recull com, dins 'l'eix de Creixement Sostenible' s'avança cap a una «transició energètica i un impuls de les infraestructures del Port per afavorir la millora de l’eficiència energètica i per l’ús prioritari d’energies renovables».

El Museu del Port està experimentant una 'reforma integral' en què es compliran tots els requeriments d'accessibilitat i la normativa del Codi Tècnic de l’Edificació. En aquest es recullen les exigències que han de complir els edificis del Port en matèria de seguretat i habitabilitat.

Tota aquesta reforma serà finançada amb una inversió de dos milions d'euros, que ha estat atorgada per la Comissió Mixta del VII Acord de Col·laboració entre el Ministeri de Foment i el Ministeri de Cultura per a l’Actuació Conjunta en el Patrimoni Històric.

El Tinglado 2, seu temporal del Museu

A causa de les obres al Museu, el Tinglado 2 del Moll de Costa va obrir les portes el passat 11 de setembre per acollir les diverses activitats que habitualment es desenvolupen al Museu, fins a la seva reobertura, prevista per a finals d'aquest any 2020.

L'horari del Tinglado 2 és el que hi havia al Museu del Port, és a dir, 10 del matí a dues del migdia i de quatre a sis de la tarda. Els diumenges i festius l’horari d’obertura és d’11 del matí a dues del migdia i els dilluns roman tancat.

Per tal de poder allotjar els continguts temporals del Museu, el Port de Tarragona també ha realitzat tasques al Tinglado 2, millorant alguns aspectes de l'edifici, com els tancaments de les portes metàl·liques, la porta d’accés, la recepció, la creació de nous espais polivalents, i, finalment la façana.

Aquesta és fàcilment visible si es passeja pel Moll de Costa i ha estat habilitada per reproduir imatges vinculades al fons patrimonial i convidant als visitants del Port a entrar-hi i descobrir els seus tresors.

L'exposició que es mostra actualment al Tinglado 2 fa un repàs dels elements més emblemàtics que caracteritzen i identifiquen al Port de Tarragona. Just en entrar, la llum del far dóna la benvinguda als visitants, seguit de la mostra de les diferents tipologies de vaixell i el seu sistema de propulsió.

La història del Port i el món de la pesca i l'esport conformen l'exposició temporal del Tinglado 2. L’activitat comercial del Port en l’actualitat també hi serà present mitjançant la projecció de vídeos realitzats amb motiu del 150è aniversari de la Junta d’Obres del Port de Tarragona.


Comentaris