Imatge d'arxiu del mercat de marxants de Tarragona

Els paradistes de Tarragona s'adapten a la crisi i salten a la xarxa

'Mercaweb', la pàgina dels marxants per revitalitzar el comerç de proximitat


Aquesta setmana s'ha presentat, durant el mercadet ambulant setmanal de Cambrils, l'espai virtual 'Mercaweb', un 'marketplace', en paraules de Juan Benítez, president dels paradistes de Tarragona, on paradistes i marxants podran vendre els seus productes a través d'Internet.

Es tracta d'una iniciativa impulsada per l'AGIPCAT (Agrupació d'entitats Gitanes dels Països Catalans), amb el suport del departament de Treball del govern català, i el Pla integral del poble gitano. Benítez demana que es remarqui la tasca de «l'AGIPCAT és una associació fantàstica i el Paquito Ferreres, i la seva gent, magnífics».

'Mercaweb' encara no ha entrat en funcionament, tenen previst fer-ho aviat. En l'actualitat està en versió 'Beta' i sorgeix de la voluntat, segons el màxim representant dels venedors ambulants tarragonins, «d'adaptar-nos al futur. No volem que la venda ambulant es quedi enrere». Benitez recorda que fa temps que té venda en línia a la seva parada i que és, també, una manera d'ajudar al comerç de proximitat: «Els clients poden venir a recollir la seva compra a la parada i qui diu que després no comprin res en un altre lloc?» L'entrada a 'Mercaweb serà voluntària i Benitez reitera que «esperem que pugui servir per donar un impuls al petit comerç, que ha de tirar endavant».

El Mercat, a la xarxa

Ara bé, els marxants no són els únics que han fet el salt a la xarxa. Els paradistes del Mercat Central de Tarragona fa temps que treballen amb la plataforma tgn.almercat.cat . Es tracta d'una finestra oberta pels paradistes, a banda d'Espimsa, l'empresa municipal tarragonina, encarregada de gestionar els mercats de Tarragona capital.

Així mateix, Espimsa afirma a TarragonaDigital que «fa mesos que s'està fomentant la venda en línia i la formació en eines digitals dirigida a paradistes i marxants, en forma de documentació i cursos formatius». Tot apunta, doncs, i encara més en l'actual situació pandèmica, que els mercats estan aprofitant la crisi per passar a competir, també, a la xarxa, una de les eines que més mal ha fet, en els darrers anys, al comerç de proximitat.

El paper de l'AGIPCAT

Durant la presentació de 'Mercaweb' a Cambrils, Paquito Ferreres, president de l'Agrupació d'entitats Gitanes dels Països Catalans', va explicar, a 'revistacambrils.com', que el nou portal sorgia també perquè «potser hi ha gent que li agrada comprar al mercat, però avui dia li fa respecte per la Covid-19 i no ve. A través de l'espai virtual hi tindran els productes».

'Mercaweb' és una iniciativa que s'impulsa arreu de l'Estat, sent Catalunya la prova de foc. Segons Ferreres, «Esperem que sigui resolutiu i ja tenim resposta d'altres ciutats de fora de Catalunya perquè això està tenint força difusió. No tanquem les portes a ningú, fins i tot tenim molts contactes de Perpinyà que també s'hi volen sumar. I aquesta oportunitat no és només pel poble gitano sinó per a tots els paradistes». AGIPCAT, amb el suport, entre altres, de la Cambra de Comerç de Tarragona, dedica tot els seus esforços a les insercions laborals directes, cursos de formació i atenció a les famílies vulnerables del poble gitano.


Comentaris