Pla general del Moll de la Química del Port de Tarragona

El Port de Tarragona accelera per ampliar la capacitat operativa del Moll de la Química

La gran empresa d'emmagatzematge TEPSA anuncia un nou projecte d'expansió a la terminal de Tarragona

El Port de Tarragona està decidit a accelerar per ampliar la capacitat operativa del Moll de la Química  «en els pròxims temps» per tal de «ser molt més competitius» i afegir «inversions de valor afegit» a una superfície de gran valor per a l'Autoritat Portuària. Així ho ha anunciat aquest dijous el president del Port, Josep Maria Cruset, en una visita sobre el terreny a les noves instal·lacions del gegant empresarial TEPSA, dedicat a l'emmagatzematge de productes químics.

TEPSA és l'empresa amb més capacitat de tot l'Estat per emmagatzemar productes químics. La seva terminal a Tarragona, que actualment supera els 70.000 metres cúbics de capacitat i està en plena fase d'expansió —arribarà als 103.000 metres cúbics,  quan estigui acabada—, és una de les grans portes d'entrada del sector a l'àrea metropolitana de Tarragona.

Cruset presenta, amb els responsables de TEPSA, la nova infraestructura al Moll de la Química
TEPSA és l'empresa amb més capacitat d'emmagatzematge de productes químics de l'Estat | Toni Cabanillas

«Ja fa 34 anys que vam inaugurar la primera terminal aquí per connectar-nos amb  el clúster químic més potent de tot el Mediterrani», ha celebrat la directora general de la companyia, Núria Blasco, amb motiu de l'anunci d'aquestes obres d'ampliació. Avui ha entrat en funcionament la  primera ampliació (de 57.000 a 71.000 metres cúbics de capacitat), s'ha anunciat una segona ampliació de 15.000 metres cúbics més i s'ha projectat una tercera ampliació de 17.000 més per tal d'assolir la capacitat final anunciada de 103.000 metres cúbics al Moll de la Química de Tarragona només d'aquesta empresa.

Més de 16 de les 18 hectàrees del Moll de la Química de Tarragona ja estan en mans de companyies privades del sector

Cruset ha recordat que, tal com va presentar l'Autoritat Portuària en el balanç anual que va fer públic aquest dimecres al matí, el pes dels líquids a doll (combustibles, cru de petroli, productes petroquímics) és el majoritari: representa més del 60% dels tràfics moguts durant l'any 2019. El president del Port, que ha definit aquest sector com a  «estructural»  per a l'economia portuària, ha destacat que l'ampliació i l'expansió del Moll de la Química actualment passa per reforçar la superfície existent, de 18 hectàrees, de les quals prop de 16,5 ja estan concessionades a empreses privades del sector químic.

Pla general del Moll de la Química del Port de Tarragona
El Moll de la Química del Port de Tarragona és un dels grans pols industrials de la infraestructura | Toni Cabanillas

«Inversions de valor afegit volen dir millorar la connexió ferroviària o completar la instal·lació de la nostra xarxa antiincendis», ha detallat el president. L'empresa TEPSA, protagonista activa d'aquesta ampliació, ha recalcat la seva satisfacció amb «les  excel·lents instal·lacions portuàries de Tarragona» i han evidenciat la seva voluntat de mantenir-se al territori amb encara més presència. Avui han inaugurat dos nous punts d'amarrament al Moll, que permetrà que ara en disposin de cinc, i l'arribada del primer vaixell  carregat.

La voluntat expansiva del Port de Tarragona passa per acabar de concessionar les 18 hectàrees totals del Moll i mantenir l'aposta per diversificar els tràfics per compensar possibles davallades d'alguna de les branques a importar o exportar. És el que ha passat amb  el carbó: un producte primordial per al Port fa una dècada i que avui ha vist reduïda la seva capacitat d'influència a xifres històricament baixes que se seguiran diluint en els pròxims anys fins a esdevenir una mercaderia residual.

També et pot interessar