El Port de Tarragona estudia «noves tecnologies» per millorar els processos «d'automatització intel·ligent»

L'entitat portuària ha acollit la segona 'Jornada Automation Digital Port'
Imatge dels assistents a la segona 'Jornada Automation Digital Port' al port de Tarragona. | TarragonaDigital

 

La sala d'actes de l'Autoritat Portuària de Tarragona ha acollit, aquest dimecres 2 d'octubre, la segona 'Jornada Automation Digital Port', trobada d'experts destinada a abordar temes relacionats amb la indústria 4.0 i la denominada quarta revolució industrial, amb els processos d’automatització intel·ligent i l’aplicació de la tecnologia ‘blockchain’ i 5G, o el Bigdata.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La inauguració de la jornada, organitzada per Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region y Puertos del Estado, ha anat a càrrec del vicepresident de la Fundació, Marc Arza; de la consellera de Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de Tarragona, Laura Castel, i del president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset.

Segons ha apuntat el catedràtic titular de Transports de la Universitat de Cantàbria, Miguel Ángel Pesquera, actualment la logística global és «el més ineficient i insostenible» des d’un punt de vista tècnic, econòmic i social, per la qual cosa aquestes noves tecnologies han de permetre una major efectivitat de les cadenes logístiques. 

Un expert de la Universitat de Cantàbria alerta que vivim «en un món molt tancat, molt poc connectat i molt poc digitalitzat»

Segons Pesquera, malgrat el gran nombre d’eines disponibles actualment, actualment es viu «en un món molt tancat, en sitges, molt poc connectat i molt poc digitalitzat». El catedràtic n’ha posat d’exemple «la gran quantitat de buits que circulen cada dia en els contenidors i els grans ports». Pesquera ha apuntat que aquesta ineficiència es pot corregir amb noves tecnologies com el llibre de registre a distribuïdor o ‘blockchain’, per tal d’assolir una millora de l‘eficiència global.

A la trobada d'aquest dimecres a les oficines del port de Tarragona hi han assistit els principals actors de l’àmbit portuari en processos d’automatització intel·ligent. 

Puertos del Estado destina 12 milions a un nou fons d’innovació

Durant la jornada, el responsable d’innovació de Puertos del Estado, José Llorca, ha presentat ‘Ports 4.0’, un nou fons d’innovació oberta per al sistema logístic-portuari que en la seva primera convocatòria està dotat amb 12 milions d’euros. «La competitivitat del futur estarà lligada a l’aplicació de les noves tecnologies i les corporacions que no ho facin quedaran fora dels mercats», ha advertit Llorca, que va presidir Puertos del Estado durant set anys, fins al juliol del 2018.

La novetat d’aquest fons d’ajudes és que està regulat per la Llei de subvencions. La dotació de la primera convocatòria destina 7,5 milions d’euros a projectes que es trobin en fase precomercial i uns altres 4 milions d’euros per a projectes ja en fase comercial. El pla inclou totes aquelles noves idees i projectes empresarials en l’àmbit del sector transports, la logística i els ports.

"‼ Investigadors tarragonins revolucionen el diagnòstic del càncer de pròstata" "♻ La URV impulsa unes jornades sobre emergència climàtica la setmana que ve"