Imatge d'arxiu del Port de Tarragona

El Port de Tarragona s'explica: no hi ha nitrat d'amoni, causant de l'explosió a Beirut

L'Autoritat Portuària ha fet un fil a Twitter explicant la situació

El Port de Tarragona, a mode informatiu, ha sortit al tall de les consultes i rumors que han sorgit a partir de l'explosió al port de Beirut amb nitrat d'amoni i si hi havia aquesta substància al recinte tarragoní. Des de l'Autoritat Portuària la contesta ha estat rotunda i han negat que hi hagi, en aquests moments, nitrat d'amoni emmagatzemat al Port de Tarragona. 

L'explosió a Beirut i el nitrat d'amoni

La tràgica explosió a Beirut ha fet remoure la consciència als tarragonins més alarmistes i, de pressa, s'han preocupat per tenir un Port a Tarragona i empreses amb productes químics al voltant, dos ingredients relacionats amb la tragèdia libanesa. Aquestes dues, però, només són teories i no realitats i, consegüentment, el Port de Tarragona ha explicat la situació actual i la seva relació amb el nitrat d'amoni en un fil de Twitter.

En un primer moment, des del Port es nega l'existència, actualment, de nitrat d'amoni a les seves instal·lacions. Tot seguit, explica dues variables importants que són interessants considerar pel producte químic i l'accident de Beirut

Una és la concentració d'N2 que té el nitrat d'amoni. En aquest sentit, per sota dels determinats percentatges, no és una matèria perillosa perquè no té explosivitat —fet que s'ha d'acreditar mitjançant certificat. L'altra variable és l'estat del producte. Si és líquid o sòlid, ja que a Beirut s'emmagatzemava d'aquesta segona forma, i en pèssimes condicions i durant anys.

Al Port de Tarragona, actualment, no hi ha nitrat amònic. Abans, però, n'hi havia hagut i el 2019 se'n van moure 39.000 tones d'aquest producte, 28.000 de forma líquida i 11.000 sòlida. Totes elles, però, amb una concentració d'N2 baixa i, per tant, sense ser considerada una matèria perillosa, és a dir, que no tenia explosivitat.


Comentaris