El nou Museu del Port de Tarragona veurà la llum al novembre del 2020

L'Autoritat Portuària vol que sigui «el gran llegat» del 150 aniversari que celebra enguany | Doctor Prats i El Pot Petit actuaran al juny per celebrar l'efemèride
Cruset ha presentat la programació del 150 aniversari des del Moll de Reus | Àngel Ullate
 

El Port de Tarragona celebra enguany el 150 aniversari «de la primera reunió de la Junta d'Obres del Port», és a dir, un segle i mig des del seu naixement com a port modern —industrial, econòmic, comercial— a les aigües de la ciutat, una efemèride que es remunta a l'any 1869. «La nostra és una història lligada molt estretament al nostre entorn i a la nostra ciutat», ha valorat l'actual president de l'Autoritat Portuària, Josep Maria Cruset, a l'hora de presentar el gruix de la programació especial que el Port ha articulat per celebrar el seu 150 aniversari entre aquest mes de novembre i el novembre de 2020.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Cruset ha remarcat que, si bé la història recent de l'Autoritat Portuària neix aquest 1869, «els orígens del Port es remunten a l'època romana de 2.000 anys enrere». El president ha avançat que la celebració d'aquesta data assenyalada vol ser «una mirada a la nostra història, a la nostra comunitat, a la ciutat que ens acull i al futur que ens espera» amb un ampli programa d'actes especial que han pressupostat en més de 300.000 euros.

 

El Port de Tarragona celebra els 150 anys: un Atles Històric al novembre, el gran acte central al febrer

La programació s'iniciarà dijous vinent, 14 de novembre, amb la presentació de l'Atles Històric de Port, una obra il·lustrada de més de 200 pàgines que vol consolidar-se com «la de referència del Port» i de la qual Cruset ha volgut destacar «l'alt valor històric i el rigor» del treball, elaborat per l'historiador Joan Carles Blanch durant més de dos anys. Es presentarà a les 19.00 hores al Tinglado 1 del Moll de Costa.

 

Les grues operatives més antigues del Port descansen actualment al Moll de Reus | Àngel Ullate

També està previst que el gran acte central de l'aniversari, previst per a més de 800 persones i amb l'ànim de reivindicar la feina dels treballadors i la comunitat portuària des del seu naixement, tingui lloc al Refugi 1 el dia 28 de febrer del 2020. En aquest sentit, també es descobrirà una placa que recordi «per sempre la memòria dels presoners que van fer els primers molls i treballs del que avui és el nostre Port», ha confirmat Cruset.

 

La música de Doctor Prats, cap de cartell del concert gratuït del 27 de juny al Moll de Costa

Sens dubte, però, el plat fort de l'efemèride serà la cultura a través de dos grans eixos: la música i el Museu del Port. Josep Maria Cruset ha avançat que l'aniversari portuari s'obrirà a la ciutat el dia 27 de juny del 2020 amb una doble ració de concerts gratuïts oberts a tothom que tindran lloc a l'aire lliure, a l'entorn del Moll de Costa i amb la voluntat d'esdevenir «la gran festa de l'estiu a Tarragona» pocs dies després de Sant Joan.

 

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, en un moment de l'acte | Àngel Ullate

El Port ha programat un concert familiar i infantil, encapçalat pel grup 'El Pot Petit', i un altre concert nocturn, juvenil i a mitjanit, encapçalat pel cèlebre grup de pop Doctor Prats, una de les grans bandes del moment en llengua catalana. La graella està oberta a la participació d'altres grups i el president ha confirmat que «encara estem treballant en diverses sorpreses» pendents de confirmació. En qualsevol cas, els concerts seran gratuïts.

 

El nou Museu del Port de Tarragona: el gran llegat de l'efemèride veurà la llum el novembre de 2020

D'aquest 150 aniversari, però, el gran llegat que l'Autoritat Portuària vol deixar a dècades vista és un renovat Museu del Port a l'espai del Refugi 2 del Moll de Costa, de la mà d'un ambiciós projecte d'ampliació amb més superfície, més il·luminació i nous espais per tal de «revaloritzar el nostre patrimoni marítim i portuari», en paraules de Cruset.

 

L'actuació al Museu suposa una inversió econòmica de prop d'un milió i mig d'euros i s'espera que vegi la llum al novembre de l'any 2020, segons els càlculs de l'Autoritat Portuària. La presentació d'aquests grans eixos del 150 aniversari del Port de Tarragona ha tingut lloc en l'entorn del Moll de Reus, una de les instal·lacions actives de més valor històric i patrimonial de la institució i a tocar de les grues més antigues que resten en funcionament.

 

El Port de Tarragona celebra aquest 2019 el seu 150 aniversari | Àngel Ullate

També et pot interessar