El Rellotge del Moll del Port de Tarragona

El Port de Tarragona comença a rehabilitar l'emblemàtic Rellotge del Moll

Les obres, amb un pressupost de 80.000 euros, pretenen recuperar l'aspecte original del monument, declarat Bé Cultural d'Interès Local

A mitjans d'aquest mes de juny, TarragonaDigital informava de l'adjudicació de les obres de rehabilitació de la Torre del Rellotge del Moll. L'eclèctic edifici, situat al Moll de Llevant i part integrant de la Ruta Patrimonial del Port, es trobava malmès i desgastat pel pas del temps, fet que va obligar a plantejar la realització de les obres que, especialment, en volen recuperar l'aspecte original.

Així, aquesta setmana ha començat el període de rehabilitació integral del monument, declarat Bé Cultural d'Interès Local, que es preveu que duri tres mesos. Pressupostada amb 78.819 euros, l'empresa encarregada de dur a terme la renovació, dissenyada per l'arquitecte Manuel Pérez Saavedra, serà Izer Enginyeria i Economia. De fet, ja es poden veure les primeres actuacions des del Moll i des del Km0.

El pressupost destinat a la rehabilitació de la Torre Rellotge del Port no assoleix els 80.000 euros.
El pressupost destinat a la rehabilitació de la Torre Rellotge del Port no assoleix els 80.000 euros. | cedida
 

Una rehabilitació que vol recuperar l'aspecte original del monument

Amb la intenció manifesta de recuperar en la mesura possible l'aparença genuïna del monument, aquest serà estudiat amb una prospecció per determinar-ne l'evolució de les diferents capes de color aplicades en les reparacions anteriors. Alhora, se'n recuperaran els revestiments exteriors amb morters de calç i elements decoratius en pedra natura. 

Les intervencions permetran millorar l'estètica del rellotge, instal·lat el 1922 per obra de Francisco Garcia de Membrillera, en diversos vessants. Per una banda, la reparació i reforç de tota l’estructura interior metàl·lica, molt afectada per l'oxidació que potencia la proximitat a la mar. Per una altra, es té previst fer la reparació i cosit de totes les esquerdes en el tancament de maó de pedra natural, substituint-ne els elements més afectats. A més, s'assegurarà la impermeabilització de les cobertes per tal d’aturar les filtracions que es produeixen a l’interior.

La maquinària i la il·luminació del rellotge seran actualitzades.
La maquinària i la il·luminació del rellotge seran actualitzades. | CEDIDA
 

El rellotge i el mapamundi seran actualitzats

Els elements més singulars i visuals de la Torre-Rellotge del Port són els vitralls de les esferes del rellotge, la forja del campanar o els elements decoratius de pedra natural. Un conjunt que també serà restaurat, especialment, serà el mapamundi decoratiu situat en una de les cares del monument. Per acabar, es desmuntarà i s'actualitzarà la maquinària del rellotge i la seva il·luminació interior.


El motiu de la construcció de la Torre-Rellotge del Port ara fa gairebé cent anys, va ser la substitució dels tocs de trompeta que es feien servir per indicar l’inici i el final de la jornada laboral. Aquest element va suposar una major garantia del compliment de la jornada laboral de la gent treballadora, ja que va deixar d’estar subordinada al criteri subjectiu dels encarregats de fer els tocs de trompeta.


Comentaris