El Port de Tarragona reobre els espais expositius del Moll de la Costa amb tres propostes culturals

Els espais del Moll de la Costa reobriran el dimarts 16 de juny
Les exposicions es poden visitar a partir de dimarts vinent, 16 de juny | CEDIDA

El Port de Tarragona reobrirà tots els seus espais expositius, a partir del dimarts vinent, 16 de juny, i proposa diverses cites culturals per deixar-se caure al Moll de la Costa, com ara una mostra de l’Escola de Marineria del Nàutic, una mostra homenatge a la dona i una sobre l’exploració de la Natura.

  

A partir de dimarts vinent, 16 de juny, els visitants ja podran recórrer en persona els espais expositius del Moll de la Costa, aturar-se davant d'un gravat o una aquarel·la, i veure una obra en directe. En aquesta reobertura es garantiran totes les mesures requerides per les autoritats sanitàries i es reforçaran les tasques de neteja i desinfecció. 

Així doncs, el Tinglado 1 acollirà les mostres 'Expressions. Homenatge a la Dona', de Carmen Valverde, i 'Vent de Dalt. Escuela de Marineria del Nàutic de Tarragona', impulsada pel Museu del Port. Mentrestant, al Refugi 1 es podrà veure la mostra 'Telos', de Carme Porta. Els espais reobren amb els mateixos horaris: de dimarts a dissabte de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores, i els diumenges i festius d'11 a 14 hores. Les exposicions, amb entrada gratuïta, es podran visitar fins al 31 d'agost.

Les exposicions

L'exposició 'Vent de Dalt o aprendre a navegar. Escuela de Marineria del Nàutic de Tarragona' forma part dels actes de celebració del centenari del naixement de Tomás Forteza Segura. El Museu d'Art Modern de Tarragona va inaugurar el passat febrer l'exposició vinculada a la faceta de poeta i llibreter. L'exposició al Tinglado 1 mostra, però, la seva faceta com a director de l'escola de Marineria del Club Nàutic de Tarragona. 

Pel que fa a l'exposició 'Expressions. Homenatge a la dona', que també es podrà veure al Tinglado 1, és obra de la terrassenca Carmen Valverde i és una iniciativa que aplega 16 retrats de gran format en el qual diferents dones mostren expressions i estats mentals i emocionals. L'autora apunta que «el meu objectiu com a dona i artista és aconseguir que l’espectador femení, després de veure aquesta col·lecció, surti de la sala carregada d’energia positiva; i que l’espectador masculí prengui consciència de la grandesa i força de la dona». Per al públic més jove vol transmetre una exposició divertida, que els cridi l’atenció pel format i intensitat cromàtica de l’obra i aconseguir despertar-los l'interès per l'art.

Finalment, l'exposició 'Telos', que es podrà visitar al Refugi 1, és obra de Carme Porta i explora la representació de la natura a través d'un diàleg entre el visible i l'invisible. El seu objectiu parteix de l'observació directa de la natura i de la memòria com aquella experiència personal, que es desplaça de manera constant i sorprenent a través del laberint de la vida, amb la finalitat únic de torbar el lloc que ens correspon. L’exposició consta de quatre apartats: l’aproximació a la natura sota l’òptica impressionista, la natura entesa com una manera de pensar el temps, la percepció del món natural com un fluid que relaciona unes coses amb les altres i la representació de l'invisible a través del diàleg que s’estableix entre les formes belles i la seva indeterminació.

Més propostes culturals al Port de Tarragona

Aquesta setmana s’ha celebrat el Dia Internacional dels Arxius, i per commemorar-lo, l’Arxiu del Port ha posat a l’abast del públic diverses activitats no presencials als canals socials, com l’activitat teatralitzada ‘Coneix els secrets de l’Arxiu amb...’, protagonitzada pels personatges del capità Apodaca i la senyora Castellarnau i que es pot visualitzar al canal de YouTube de l’Arxiu.

A més, els darrers tres mesos el Port de Tarragona ha ofert, a través de les seves xarxes socials, diverses exposicions que van tenir èxit anteriorment. Ara en proposen una de nova: 'Atles', una exposició de Lourdes Fisa que mostra, mitjançant diferents suports, l'efecte de l'aigua. L'exposició s'emmarca dins la secció 'Avui fa anys', i mostra una magnífica col·lecció d'obres sobre diferents suports, tècniques i formats: pintura, gravat i estampació. L'exposició es pot veure en aquest enllaç.

Paral·lelament, el Museu del Port s'ha sumat a la iniciativa 'Els objectes parlen', de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana. Es proposa, des del perfil d'Instagram @mardemuseus, una cadena a partir d’un objecte que ens explica la seva història convidant a participar en cada museu de la xarxa, de la qual el Museu en forma part. D’aquesta manera s’estableix un diàleg amb els objectes que de manera lúdica fa visibles les col·leccions.

També des del Museu del Port, es repensa la manera d’acostar-se al públic en aquest temps de confinament i presenta la iniciativa 'Fem memòria...' una nova secció en la qual cal la col·laboració del públic. El Museu disposa d'un arxiu de fotografies històriques i vol contrastar i completar la informació d'algunes imatges gràcies a les vivències i coneixements de les persones del territori. La informació es facilitarà al Facebook del Museu els dilluns i els divendres per recuperar la història del nostre Port.

El Port de Tarragona recorda que el Teatret del Serrallo ha convocat aquesta setmana les Bases del PortAutors 2020, un esdeveniment que acosta les veus del territori des d’un escenari emblemàtic.

"Torna el cinema: Ja se sap quan reobriran les sales OCINE de Tarragona" "Estiu 2020: el món dels creuers continua molt atent al potencial de Tarragona"