El president Cruset, en una presentació al Port de Tarragona

«Una oportunitat històrica»: El Port de Tarragona inaugura una nova ruta comercial amb Turquia

El servei 'Ro-Ro' permetrà connectar Tarragona i Izmir en 60 hores | Cada vaixell transportarà 250 camions carregats de mercaderies

«Avui és un dia històric  en què el Port de Tarragona obre una porta importantíssima de cara al futur». Amb aquestes paraules ha presentat Josep Maria Cruset, el president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, l'estrena d'una nova ruta comercial entre el port tarragoní i el d'Izmir, a Turquia, a través d'un servei intermodal 'Ro-Ro' que permetrà connectar, un cop a la setmana, vaixells carregats amb camions i remolcs plens de mercaderies entre les dues ciutats. La nova ruta suposa «una oportunitat  històrica de present i de futur», ha valorat Cruset aquest dimecres.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

El nou servei setmanal  es caracteritzarà per la seva rapidesa i agilitat i permetrà connectar Tarragona  i Izmir en 60 hores. Cada trajecte podrà moure un total de 250 camions simultanis, de manera que la previsió  del Port de Tarragona és que la nova ruta signifiqui un nou volum de 2.000 camions  cada mes —entre els que entren a la Península i els que marxen cap a Turquia— i fins a 24.000 a l'any. L'objectiu de la ruta és bidireccional, per tal d'estevenir una porta d'entrada i també de sortida per a les dues destinacions.

Tarragona inaugura la connexió comercial més ràpida entre la península i Turquia

«Creiem que som davant un servei determinant  per atraure nous tràfics i mercaderies al Port de Tarragona», ha opinat el president, «i que ens donarà la possibilitat  d'orientar-nos a un ventall de tràfics molt més obert i diversificat  de la mà d'una ruta més que interessant». Josep Maria Cruset ha insistit que el nou servei comença a funcionar «amb molt recorregut  per davant» i amb vistes a crèixer exponencialment en els pròxims anys, quan es pugui connectar a altres macroconnexions com el Corredor del Mediterrani.

Josep Maria Cruset, en la presentació de la nova ruta comercial amb Turquia
El nou servei amb Turquia aspira a moure un total de 2.000 camions de mercaderies cada any | Àngel Ullate

El servei està pensat per a què aquesta gran quantitat de camions  que entraran per Tarragona puguin anar del Port a qualsevol indret de la Península Ibèrica en poques hores. «És una nova operativa  que situarà Tarragona com el port peninsular amb la connexió més ràpida a Turquia», ha destacat Ahmet Musul, president de l'empresa EKOL Logistics que operarà la nova ruta. «Veiem que Tarragona té potencial  per convertir-se en un node logístic clau per a nosaltres», ha afegit. EKOL destaca com a multinacional logística de productes tèxtils, si bé la ruta neix amb la voluntat de transportar mercaderies variades i diverses.

La connexió marítima amb Izmir permetrà transportar un màxim de 2.000 camions de mercaderies al mes

El primer vaixell  de la nova ruta ja va arribar a les aigües de Tarragona aquest dimarts a la nit, i marxarà prop de la mitjanit d'aquest dimecres de nou cap al port turc d'Izmir. «La ruta no aspira només a recuperar  el terreny perdut per la Covid-19, sinó a marcar el ritme d'un creixement  potencial sense precedents per al Port i per al Camp de Tarragona», ha destacat Cruset en la presentació  oficial del nou servei logístic.

El president del Port de Tarragona, juntament amb els responsables de la nova ruta comercial amb Turquia
L'inici de la nova ruta comercial amb Izmir vol marcar un punt d'inflexió per al Port de Tarragona | Àngel Ullate

Musul s'ha mostrat satisfeta amb la possibilitat d'«aprofitar l'enorme potencial  del Port de Tarragona per a introduir càrrega general en el  cor d'Europa» tam bon punt entri en marxa l'esperat Corredor Mediterrani, i la ruta també farà un salt endavant majúscul quan sigui una realitat la nova estació intermodal de Guadalajara que connectarà ferrocarrils entre Tarragona i el centre de la Península. «Els nostres eixos estratègics  apunten cap a una transformació en positiu de la capacitat i les possibilitats del nostre Port», ha celebrat Cruset.

Amb la posada en marxa del nou  servei Ro-Ro — acrònim de la intermodalitat roll-on / roll off—, el Port de Tarragona esdevé la tercera gran ruta comercial  europea d'aquestes característiques, només superada pels grans nodes logístics de Sète, a França, i Trieste, a Itàlia. «Una oportunitat històrica per al Port de Tarragona», ha reivindicat el president, que ha de marcar el final de la incertesa  post-Covid i l'inici d'una dècada expansiva per al gran motor portuari del Sud de Catalunya.