«El Port de Tarragona es troba davant d'una gran oportunitat de demanda d'activitat econòmica»

El president de l'Autoritat Portuària, Josep Maria Cruset, detalla el pla d'inversions de cara els pròxims anys, el qual està xifrat en 175 milions d'euros
El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, durant la xerrada a la Cambra de Comerç de Reus | Adrià Morte

 

«Vivim en un moment temporal d’un encaix perfecte entre la demanda de l’activitat econòmica, fruit de la saturació d’altres territoris, amb la possibilitat de tenir a punt una oferta de mercat molt important». Així ha definit el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, la situació actual que viu l’Àrea Portuària tarragonina, un moment on el Port de Tarragona té preparada una estratègia clara d’inversions per al progrés del territori. Cruset ha detallat tots els projectes que s’estan duent a terme en una nova edició de l’Esmorzar Cambra, organitzat per la Cambra de Comerç de Reus.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La xerrada ha portat com a títol ‘Port de Tarragona: inversions de futur per al progrés del territori’ i ha comptat amb la presència de nombroses autoritats i membres del sector portuari i d’altres serveis. En primer lloc, Josep Maria Cruset ha indicat que el 2018 l'Àrea Portuària va assolir el transport de fins a 32,4 tones de mercaderies. D’aquesta xifra, 20 són granels líquids -majoritàriament cru-, 10 de granels sòlids com ara cereals, carbó i fruita i 2,4 de càrrega general. 

Uns preus més competitius que en altres ports

Per una altra banda, ha explicat que l’any passat es van mobilitzar fins a 58.000 contenidors, 627.000 tones de pasta de paper, 226.000 animals vius i 276.000 vehicles. Davant aquesta forta activitat, el Camp de Tarragona presenta uns preus competitius a diferència de Barcelona, que aplega uns preus més cars de lloguer i compra i una important saturació. Cruset ha reconegut que «estem davant una oportunitat de demanda econòmica de noves implantacions i de saturació de l’àrea metropolitana de Barcelona» i que «hem de ser capaços de creure en el potencial real del Camp de Tarragona».

El Port de Tarragona ha millorat notablement les dades de l'any passat amb els registres del mes d'agost | Cedida

«Inversions per al progrés del territori»

El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona ha detallat quines són les principals inversions que es portaran a terme en els pròxims anys. La major actuació recau en les noves instal·lacions al Moll de la Química, que representa una inversió de 80 milions d'euros. Aquesta és una àrea on s'estan implantant nombroses activitats industrials i que esdevindrà una peça molt important en el projecte de futur del port tarragoní. Josep Maria Cruset també ha explicat quin és l'objectiu del Port de Tarragona amb un sector tan important com és el dels creuers.

En primer lloc, Cruset ha indicat que el sector aposta, cada vegada més, per «vaixells de grans dimensions al Mar Mediterrani» el que representa un major volum de persones. El Port de Tarragona s'està preparant per a la construcció d'una nova terminal de creuers, en la mateixa zona on s'opera ara, que ocuparà 4 hectàrees de moll i que donarà un servei adequat al moviment de turistes que hi haurà. El president de l'Àrea Portuària també ha recordat la importància que pot arribar a tenir el projecte Hard Rock, un espai que aplegarà, tal com ha indicat: «hotels, casinos, un palau de concerts, restaurants i un centre comercial»

Davant aquesta infraestructura, es construirà el contradic d’Els Prats que farà de tancament del port i permetrà la possibilitat de construir a l’interior nous molls de creixement on, per exemple, s'habilitarà un punt addicional d'arribada de creuers. D'aquesta manera, quan arribi un vaixell, i depèn del públic objectiu que hi hagi, es podrà derivar els visitants a amarrar a Tarragona o bé en aquest nou punt situat prop de la Costa de La Pineda i Vila-seca. 

Josep Maria Cruset ha detallat les principals inversions que portarà a terme el Port de Tarragona en els propers anys | Adrià Morte

El Desenvolupament de les zones d'activitats logístiques és un dels altres punts que ha presentat Josep Maria Cruset. Segons el president, aquesta àrea «obre unes possibilitats que és difícil imaginar l’impacte real que pot arribar a tenir». El president de l’Àrea Portuària ha indicat que es tracta d’un espai d’1 milió d’euros quadrats en oferta de sol logístic industrial. Dissenyat de tal manera que en funció de la demanda de l’usuari es farà un tipus de construcció o una altra i sempre amb una «urbanització no intensiva» i amb «poca incidència visual».

També s'ha destacat el projecte Xarxa Natura 2000, una actuació de més de 2 milions d'euros que té com a objectiu protegir l'espai mediambiental del voltant del Port de Tarragona. L'espai aplegarà una gran zona verda, amb vegetació i fauna autòctona i amb una gran llacuna central al mig. A més, també farà de barrera natural amb la zona turística del voltant.

Àmpliar l’àrea d’influència del port

El president del Port de Tarragona ha indicat que en aquests moments s’està treballant en la implantació d’una estació intermodal a Guadalajara per tal de transportar les mercaderies fins aquest punt de l'Estat. Cruset ha assenyalat que Guadalajara és «la primera ciutat fora de les rodalies de Madrid» i que ja s'han comprat els terrenys. L'espai serà uns 150.000 metres quadrats i al voltant ja s'estan fent, tal com ha indicat durant la xerrada, importants inversions logístiques. Alhora, el Port de Tarragona ja està tramitant tots els permisos necessaris amb els ajuntaments de Guadalajara i Marchamalo. 

L'impuls ferroviari és una de les prioritats del Port de Tarragona | Cedida

Durant la conferència el president del Port de Tarragona també ha avançat que s'està estudiant la construcció d'una altra estació intermodal destinada, exclusivament, al tràfic de cereals. A hores d'ara no s'ha escollit la ubicació però el que si s'ha destacat és que aquest és un mercat que mou 5,5 milions de tones l'any a l'Autoritat Portuària.

Com es pagaran les inversions?

Josep Maria Cruset ha indicat que hi ha un pla de 175 milions d'euros per als pròxims 4 anys, aprovat per Puertos de l'Estado, per tal de pagar totes les inversions detallades en la xerrada. Aquesta xifra està repartida en 45 milions al 2020, 45 al 2021, 40 al 2022 i 45 al 2023. El finançament d'aquests milions procedeix del Cash Flow que es genera anualment al Port de Tarragona i del fons de maniobra que s'ha anat dotant. Segons el president de l'Autoritat Portuària, «a dia d’avui hi ha la garantia absoluta del diner i sense dependre d’altres institucions».

Davant aquest ampli ventall d'inversions, Cruset ha avançat que s'ha encarregat un estudi per conèixer l'impacte econòmic que suposaran totes aquestes inversions i que la voluntat del Port de Tarragona, més enllà de la seva activitat tradicional, és ampliar els seus serveis i oferir també una vessant cultural i d'oci.

"❗Els 12 polítics tarragonins amb més influència a la política catalana" "🥗GENIAL: El nou efecte positiu que s'ha descobert sobre la dieta mediterrània"