La Diputació presenta el seu pressupost més alt i preveu acabar el 2020 amb deute zero

Els números s'eleven fins als 160 milions d'euros i es preveu que s'aprovin al ple d'aquest divendres
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha comparegut aquest dijous amb el vicepresident de l'ens, Quim Nin. | Gerard Recasens

La Diputació de Tarragona quedarà amb deute zero a 31 de desembre de 2020 si s'acompleix el pressupost que l'ens haurà d'aprovar al plenari previst per aquest divendres. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i el vicepresident i diputat delegat d'Hisenda, Quim Nin, han presentat els números que es preveuen per a l'exercici 2020, que són els més elevats de la història de l'ens supramunicipal: s'eleven fins als 160 milions d'euros, un 2,4% més que el pressupost de 2019.

El projecte s'haurà d'aprovar aquest divendres al plenari de la corporació, però la seva aprovació està garantida amb els vots favorables de l'equip de govern (ERC i JxCat), i previsiblement sense vots contraris per part de l'oposició, que formen el PSC i Ciutadans. «Estaríem molt satisfets si no obtinguéssim cap vot en contra a aquest projecte de pressupost que repercutirà positivament en tots els ajuntaments», ha dit la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó.

Una amortització de vora 5 milions d'euros deixarà la Diputació amb deute zero

Atès que la Diputació treballa en el pla de mandat 2020-2023, que no es tindrà tancat fins a la primavera; de cara al primer exercici el govern de l'ens ha decidit «elaborar un pressupost de transició, prorrogant un any el pla estratègic del quadrienni anterior», en paraules de la presidenta Llauradó.

«Amb aquests números consolidem la recuperació i eixugarem del tot el deute de l'ens, que serà zero a 31 de desembre de 2020», ha dit, recordant que «preveiem amortitzar enguany 4,9 milions d'euros» i que «no tenir deute ens permetrà tenir molt més marge per aplicar les polítiques del pla de mandat 2020-2023».

«Construïm sobre les bases sòlides del passat, però amb l'accent dels nous temps»

Noemí Llauradó ha explicat algunes de les novetats més destacades del pressupost 2020, entre les quals hi ha l'augment a 2 milions d'euros de la línia d'ajuts a municipis afectats per fenòmens meteorològics extraordinaris, com ara la riuada de l'octubre passat a la Conca de Barberà. «Malauradament aquestes situacions es donaran cada cop més amb el canvi climàtic i aquesta partida l'haurem de consolidar i fins i tot augmentar en els propers anys», ha afirmat la presidenta de la Diputació. Els ajuts es convocaran en les primeres setmanes de 2020.

A més, Llauradó ha repassat altres aspectes, que «posen l'accent en quatre eixos: suport als municipis, a l'educació, als serveis socials i a la sostenibilitat». Així, la presidenta ha explicat mesures com ara «un Pla d'Acció Municipal (PAM) de 10 milions d'euros, tot i que anirà a l'alça durant l'execució pressupostària», «l'augment del 5% dels recursos per als centres educatius de l'ens», o «els ajuts de 300.000 euros per a municipis que obrin vies d'ajuda per a habitatge». En la mateixa línia de l'emergència climàtica i amb el recent precedent de l'incendi de la Ribera d'Ebre el juny passat, «s'augmenta un 55%, fins als 375.000 euros, la partida de prevenció d'incendis; i es preveuen 80.000 euros per a la compra de vehicles per als bombers voluntaris».

Quim Nin, vicepresident de la Diputació de Tarragona i diputat delegat d'Hisenda ha agraït «la tasca dels treballadors de la casa» i ha recordat que l'ens «no vol estar al davant de res, sinó al costat del món local i social del territori, de la seva competitivitat i de les entitats». «El nostre compromís és que els recursos arribin de punta a punta del territori, i seguir buscant l'excel·lència amb aliances estratègiques com la que mantenim amb la URV», ha dit Nin, que ha apuntat que «amb aquest primer pressupost del nou mandat, construïm sobre les bases sòlides del passat, però introduïm l'accent dels nous temps». Aquest divendres, es donarà l''OK' al primer pressupost de la Diputació de Tarragona de l'era Llauradó.

"🎙«La conciliació familiar dificulta la carrera laboral de la dona». Hi esteu d'acord?" "🚗Les vendes de vehicles d'ocasió a TGN creixen gairebé un 10% fins a l'octubre"