Regió Coneixement

«Una visió conjunta del territori»: els impulsors de la Regió del Coneixement treuen pit

La iniciativa vol vincular el desenvolupament econòmic de la demarcació a la recerca, innovació i coneixement | Per ser efectiu, cal que la Generalitat delegui competències

«És un dia especial, perquè es comença a plantejar un projecte conjunt que ens implica a tots». Així ha presentat el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, l'acte on s'han posat en comú les primeres conclusions del projecte 'Catalunya Sud 2040'; la iniciativa que vol consolidar el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre com a Regió europea del Coneixement.

Per a establir el full de ruta per convertir el projecte en realitat, els impulsors del projecte han dut a terme un primer exercici de prospectiva amb més de 250 agents del territori, i del qual ha sortit una voluntat ferma i compartida d'avançar en bloc en aquesta direcció. «L'acte d'avui simbolitza una visió conjunta, i visualitza la consolidació d'un projecte que el territori ja ha fet seu», ha celebrat el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Francesc Xavier Grau —qui és també exrector de la URV i exdirector de la Càtedra d’Universitat i Regió del Coneixement a la Rovira i Virgili—.

Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona: «Estem preparats»

L'acte s'ha dut a terme aquest dimarts, 12 de març, a la tarda al Palau Firal i de Congressos de Tarragona. Els motors del projecte —Diputació, universitat, Ajuntament, teixit empresarial...— han celebrat el consens, i han confirmat la visió conjunta de la Regió del Coneixement com a gran aposta de futur per a la demarcació. «Hem demostrat que estem preparats», s'ha felicitat Poblet, qui ha demanat al govern català la cessió de les competències necessàries per poder donar-li forma a la idea, i fer de la Catalunya Sud un focus de la recerca i la innovació a mitjà termini.

Regió Coneixement
Grau i Poblet han atès els mitjans de comunicació a l'entrada de la conferència | Toni Cabanillas

 

«Volem redefinir el nostre model de desenvolupament regional basant-nos en el coneixement», ha recordat el President de la Diputació, qui ha insistit en la seva voluntat que «el procés pugui engegar-se aquest mateix 2019». L'exrector Grau també ha demanat que el govern català faciliti aquesta descentralització de la gestió, i doti de més capacitat autònoma la demarcació de Tarragona per «plantejar la seva pròpia política de desenvolupament regional», en aquest cas basada en la recerca especialitzada i el coneixement.

Projectar Tarragona i l'Ebre al món a través de la recerca i el coneixement

El projecte Catalunya Sud 2040 pretén projectar el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre al món, i consolidar el territori com a Regió del Coneixement. La iniciativa vol vincular el desenvolupament del present i futur de la demarcació a la recerca i la innovació i, en paraules de l'exrector Grau, «elaborar una estratègia econòmica productiva basada en el coneixement» com a aposta de futur per l'àrea metropolitana de Tarragona.

La diversificació de territoris europeus com a regions especialitzades és un camí habitual per al salt endavant i la consolidació que pretenen assolir. En el cas del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, la URV actuaria com a cervell central, i com a eix vertebrador de la Regió del Coneixement que es vol impulsar.

Aquesta xarxa productiva connectaria amb les empreses del territori, i per tant es basaria en una aposta de retroalimentació on la universitat formi els professionals, i el teixit empresarial els doni sortida laboral. En aquest sentit, la Rovira i Virgili i la Diputació consideren que representen «una aliança estratègica» que ha d'actuar com a motor del territori en aquesta direcció.

Diversos alcaldes participen en l'acte de presentació del projecte 'Catalunya Sud 2040'
Diversos alcaldes participen en l'acte de presentació del projecte 'Catalunya Sud 2040' | TarragonaDigital

 

També et pot interessar