El president del Port, Josep Maria Cruset, inaugura les XI Jornades d'Arqueologia Industrial de Catalunya

Fins dissabte, el Port de Tarragona acull investigadors i estudiosos arribats d'arreu per debatre sobre el patrimoni portuari
Imatge de l'acte inaugural de les XI Jornades d'Arqueologia Industrial de Catalunya. | Cedida

El Museu del Port acull fins dissabte les XI Jornades d'Arqueologia Industrial de Catalunya, dedicades, per primer cop, al ’Patrimoni portuari i les indústries relacionades als ports’, un esdeveniment que se celebra per primera vegada a Tarragona en el marc del programa d'actes que commemora els 150 anys del Port de Tarragona. El tret de sortida s'ha donat amb la conferència inaugural del professor de la Università IUAV dei Venezia, l’arquitecte Franco Mancuso, amb el títol 'La città e il porto. Venezia e la duplice eredità protuale'.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

El president del Port, Josep Maria Cruset, ha estat l'encarregat d'inaugurar les Jornades que s’organitzen conjuntament amb l’Associació del Museu de la Ciència i  de la Tècnica i Arqueologia Industrial de Catalunya. També han estat presents a la inauguració, el director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Jaume Perearnau, el president de l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), Josep Alabern, i Hermán Pinedo, conseller de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona.

En la seva intervenció, Josep Maria Cruset ha assenyalat que «el nostre Port, a més de la part organitzativa, també té un paper important en la participació perquè hi presentem quatre comunicacions, de la cinquantena total que conformen les diferents sessions de les Jornades, sorgides de l’activitat i història directa del nostre patrimoni, des de les entitats culturals portuàries com són l’Arxiu i el Museu».

Cruset ha volgut destacar que «investigadors no vinculats directament amb el Port també presentaran comunicacions en referència al patrimoni portuari i les indústries vinculades als ports de la costa tarragonina, amb la qual cosa podem dir que permetran en aquesta trobada que estudiosos al voltant dels ports puguin posar en comú els diferents punts de vista entorn el món industrial del patrimoni portuari de la nostra costa en particular i, en general, del patrimoni industrial portuari estatal». 

El Port de Tarragona, molt present en les Jornades

En dues jornades de treball, el 21 i 22 de novembre, es presenten les aportacions en diversos formats com ara comunicacions, vídeos o pòsters, entre les quals el Port de Tarragona hi té una presència notable. A més de quatre comunicacions presentades des de la institució com ara la difusió de la documentació portuària i el patrimoni portuari o el model vapor Mont-Sant, hi ha comunicacions que tracten sobre l’entorn portuari del nostre territori com ara la ruta dels fars del delta de l’Ebre, els arxius portuaris i la Capitania Marítima, la reconstrucció del port de Tarragona, la transformació d’infraestructures de postguerra o els llatzerets i espais de quarantena a la costa de Tarragona.

Imatge àerea del Moll de Costa de Tarragona. | Cedida

Els àmbits en què es divideixen les Jornades abasten: la difusió  i protecció del patrimoni, els edificis i equipaments, les indústries i serveis, les infraestructures i miscel·lània. En la conferència de clausura de demà a partir de les sis de la tarda, la responsable del Museu del Port, Mercè Toldrà, dissertarà sobre l’experiència pionera del Port de Tarragona a l’Estat en obrir l’espai portuari a la ciutat i establir una relació port-ciutat, amb el títol 'Preservació i difusió del patrimoni portuari des del Moll de Costa del Port de Tarragona'. La cloenda anirà a càrrec de Jaume Perearnau, Josep Alabern, Joan Alemany, doctor en Ciències Econòmiques i membre del Comitè Científic de les Jornades, i Montse Adan, directora del SAC i Port-Ciutat del Port de Tarragona.

"⚠ALERTA NUCLEARS: Greus deficiències als plans d'emergència a Ascó i Vandellòs" "🚺🔴 25-N: «A les dones ens han educat per justificar la violència masclista»"