Els nous pressupostos de la Generalitat invertiran enguany 70 MEUR a les comarques de Tarragona i l'Ebre

El Parlament aprova avui els primers números des del 2017 | La crisi de la Covid-19 obligarà a adaptar els comptes
Imatge d'arxiu d'unes obres en un edifici | coaatt

La Generalitat de Catalunya aprova aquest divendres, amb els vots a favor del govern (JxCat i ERC) i l'anunciada abstenció dels Comuns, els seus primers pressupostos anuals des de l'any 2017. Els comptes anunciats a finals de gener, però, ja compten que hauran de modificar-se i adaptar-se per atendre la nova realitat que ha imposat l'actual emergència sanitària i social de la Covid-19.

Els pressupostos contemplen una sèrie d'inversions públiques —la immensa majoria ja anunciades temps enrere, com el nou hospital de Joan XXIII, l'escola de l'Arrabassada, el nou Centre Penitenciari Obert de Tarragona o la nova residència de la Mercè, entre moltes altres— que, entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, superaran enguany els 70 milions d'euros.

L'aprovació dels nous comptes posa el punt final a tres anys de pressupostos prorrogats

A les comarques del Camp de Tarragona, el valor total de les inversions frega els 50 milions d'euros tal com TarragonaDigital va avançar i va desglossar en aquesta informació de finals de gener. És un 20% més del que s'hi va invertir el 2017, però l'increment es dilueix en uns pressupostos clarament inversors, on la tendència arreu de Catalunya es dispara en fins a un 30%. És la primera vegada des del 2015 que les comarques tarragonines rebran menys del 5% de les inversions anunciades a tot Catalunya.

Encara que hi ha molta incertesa sobre el futur a les comarques tarragonines | Laia Solanellas
 

En el cas de les Terres de l'Ebre, l'equipament del nou servei de radioteràpia serà la principal inversió dels poc més de 23 milions que enguany destinarà l'executiu català a les terres del Sud. Són tres milions menys dels que l'Ebre va rebre en aquells comptes, ja llunyans i encara prorrogats, de l'any 2017. La millora de la xarxa viària també serà un aspecte clau als comptes que avui reben llum verda.

L'ombra incerta de la Covid-19

L'emergència actual obligarà a fer modificacions, a alterar terminis, a redistribuir números i a fer equilibris econòmics per assumir les noves exigències que la realitat ha col·locat a primera plana de forma inesperada. Els detalls d'aquesta reconstrucció encara són incerts, de manera que s'ha decidit confirmar i consolidar aquests nous pressupostos, com a punt de partida, i superar la pàgina prorrogada d'un 2017 que encara marcava, fil per randa, el camí de l'economia catalana del 2020.

"En directe: Seguiu tota la informació del coronavirus a TGN d'aquest divendres" "Última hora: Noves dades de casos i defuncions de coronavirus a TGN d'avui divendres"