La primera hipòtesi sobre l'explosió d'IQOXE apunta que s'hauria forçat la planta química «al límit»

La vàlvula d'escapament del reactor no hauria aguantat, segons avança la Cadena SER
L'explosió i el dispositiu del greu accident químic a Tarragona en imatges | Àngel Ullate

L'empresa química IQOXE, ubicada al polígon sud de Tarragona —al terme municipal de la Canonja, per ser exactes— hauria forçat al límit la planta que va explotar la tarda d'aquest dimarts, 14 de gener, més enllà de les seves capacitats reals de producció. Aquesta és la primera hipòtesi que es mou arran de l'accident, segons ha avançat la Cadena SER aquest dijous. L'emissora cita fonts properes a l'empresa accidentada, si bé en cap cas és una informació oficial relacionada amb els Mossos d'Esquadra o els Bombers de la Generalitat.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Segons la hispòtesi inicial, la vàlvula d'escapament no hauria resistit l'exigència i hauria cedit, fet que podria haver desencadenat l'explosió. Les fonts oficials s'han mostrat extremadament prudents al respecte des del primer minut, tot recordant que la investigació s'iniciaria quan l'estructura cremada fos segura i els experts poguessin començar a treballar amb garanties per tal de trobar les respostes oficials al succés.

IQOXE acumula quatre sancions recents d'Inspecció de Treball per incomplir les normatives de seguretat o salut

Poques hores abans, la Generalitat havia confirmat que Inspecció del Treball havia obert fins a quatre expedients sancionadors a aquesta mateixa companyia, relacionats amb incompliments de la normativa en seguretat, salut i condicions de treball i tots ells concentrats en els darrers anys. Diversos sindicats i el comitè d'empresa d'IQOXE ja van alçar el to poques hores després de l'accident adreçant les crítiques a la política de retallades de l'empresa i advertint de presumptes mancances de seguretat a les plantes operatives.

En la mateixa línia, i encara pendents d'informes oficials i de la investigació de la policia científica, el jutjat número 1 de Tarragona ja ha obert diligències contra la companyia química per les tres víctimes mortals de l'explosió, i ha anunciat que podria investigar-la per negligència en cas de confirmar deficiències en la política o els sistemes de seguretat de la planta, un supòsit que el màxim responsable d'IQOXE va negar de forma rotunda davant els mitjans de comunciació.

També et pot interessar

"♻ NOVETAT: 9 pobles de TGN canvien la seva xarxa d'energia per ser més sostenibles" "🔴 ATENCIÓ: Un jutjat investiga IQOXE per les morts en l'explosió"