Pla detall d'un treballador de residència amb una usuària, a Tarragona

«És el millor dia de l'any!»: Tarragona i Móra comencen a posar avui les primeres vacunes contra la Covid-19

Les residències de la tercera edat, el primer objectiu | S'espera vacunar més de 8.000 tarragonins en aquesta primera fase

Diumenge  27 de desembre, apunteu a l'agenda. El darrer cap de setmana del 2020 clou amb un dia històric: l'inici de la vacunació contra la Covid-19  als primers braços del Camp de Tarragona, els dels més vulnerables. Les residències  de la gent gran del territori —usuaris i treballadors— són el primer objectiu de la campanya més esperada de tot l'any, i que aspira a posar fi a la pandèmia  que ha enviat a la paperera gairebé l'any sencer. Diumenge, 27 de desembre. Sanitaris  específicament formats comencen a posar avui les primeres vacunes  al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

A les comarques del Sud, Salut  ha anunciat que la vacunació començarà per les residències de la Mare de Déu de la Mercè, a Tarragona, i la Natzaret de Móra d'Ebre. Seran, doncs, els dos primers centres a rebre la primera dosi de la vacuna Pfizer  durant la jornada d'avui, a les 15.00 hores. L'estratègia de vacunació de Salut segueix l'«equitat territorial», en paraules de la consellera Vergés, arreu de la geografia catalana. La vacuna inicial del país es posarà a la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat, també durant el matí d'avui.

Les residències de la tercera edat inicien la vacunació contra la Covid-19 aquest mateix diumenge

La vacuna  dissenyada per Pfizer, la primera a ésser homologada a la comunitat europea, es compon de dues dosis  que s'han d'administrar amb 21 dies de diferència, cosa que allargarà la vacunació del grup prioritari  fins, previsiblement, el febrer o el març. Els primers a rebre-la, doncs, seran els usuaris de residències de la gent gran i de persones discapacitades, els treballadors d'aquests centres i el personal sanitari. Les persones grans o de risc seran les següents a entrar la roda, segons els grups prioritaris que ha dissenyat el govern espanyol a través del pla general de vacunació.

A les comarques de Tarragona, les dosis de les vacunes de Pfizer arribaran a la vuitantena de residències de la gent gran que estan actualment en funcionament. Es calcula que, entre usuaris i treballadors, prop de 8.400 persones seran vacunades inicialment entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, en aquesta primera remesa que s'allargarà durant el primer trimestre  de 2021. El fet que hagi de ser un equip de sanitaris molt concret i format l'encarregat de realitzar totes les vacunacions  farà que la injecció de les primeres dosis a tots els residents  del territori pugui allargar-se durant una desena de dies, des de l'inici d'aquest mateix diumenge a la Mercè i a la Natzaret.

Els experts no esperen un escenari d'immunitat col·lectiva abans de la tardor de 2021

La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, ha celebrat en declaracions a TarargonaDigital l'arribada de «la millor notícia de l'any» i ha valorat de forma molt positiva «les connotacions polítiques i simbòliques d'encapçalar la vacunació  per les residències» després d'un any tan dolorós. A Catalunya, la campanya  comença aquest mateix diumenge amb l'arribada de gairebé 1.600 dosis de la vacuna per anar distribuint de forma immediata. El procés, però, coincideix amb un Nadal on els temors de generar una tercera onada al gener estan més que fonamentats.

Vacunar-se serà gratuït  i voluntari, i està previst que en les pròximes setmanes també s'homologuin les vacunes de les farmacèutiques Moderna  i AstraZeneca i s'afegeixin al pla iniciat durant la jornada d'avui. L'objectiu d'una certa immunitat de grup arreu del territori català no s'espera aconseguir abans de la tardor, quan entre un 70 i un 80% de la població podria estar vacunada contra la Covid-19 i, per tant, es podria considerar l'entrada a un escenari de control de l'epidèmia. La vacuna, doncs, deixa de ser una utopia  per convertir-se en una realitat a partir d'avui.