Professionals en 'fora de joc': més de 400 sanitaris de Tarragona, aïllats o infectats per la Covid-19

Salut incrementarà els tests per garantir reincorporacions segures | Les residències, gran punt feble
Dues sanitàries es preparen per accedir al seu torn laboral | ACN

La resposta sanitària a la pandèmia del coronavirus s'està trobant amb un tap important: els professionals que estan treballant a primera línia, especialment personal sanitari i treballadors de residències de gent gran, són els que registren un important percentatge de contagis i positius després de les primeres setmanes de l'emergència. Els mateixos sanitaris havien denunciat sentir-se «exposats i desprotegits» en múltiples ocasions.

 

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

El subdirector de l'Agència de Salut Pública a les comarques de Tarragona, Conrad Casas, ha confirmat a TarragonaDigital que un mínim de 420 treballadors sanitaris i de residències del territori es troben ara mateix «infectats o aïllats», fet que accentua l'escassetat de professionals disponibles als espais més vulnerables en aquests moments.

 

La sanitat i l'assistència geriàtrica, els sectors amb menys treballadors disponibles per la Covid-19

La xifra de sanitaris contagiats, valora Casas, «és molt alta i ens obligarà a prendre nota» de cara a possibles rebrots de la pandèmia en un futur. «Cada professional en risc ha de mantenir-se al marge fins que no tinguem garanties objectives de la seva reincorporació segura», subratlla el responsable de Salut Pública a Tarragona, fet que dilata el procés de tornada.

 

L'àrea de Tarragona ja supera el centenar de víctimes mortals per la pandèmia | ACN

És per això que Salut està adquirint nous tests «reservats a sanitaris i a pacients ingressats amb patologies prèvies», en considerar-los els col·lectius prioritaris a examinar. «Hem de tenir en compte que un test mai és una solució definitiva, sinó una eina imprescindible de dades», raona Casas.

 

Salut espera l'arribada de 4.000 nous tests ràpids als centres de salut de Tarragona i l'Ebre

Aquests tests en camí són de diagnòstic ràpid, i l'administració espera que arribin prop de 4.000 exemplars durant la pròxima setmana als hospitals comarcals del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. «És important que disposem d'aquests controls i d'aquestes dades amb urgència», insisteix.

 

Tarragona viu una davallada de nous casos positius en els darrers dies | ACN

Les proves es complementaran als exàmens PCR, els més fiables i més lents, que confirmen les mostres als laboratoris i donen els resultats sobre possibles positius en no menys de sis hores. «Això ens dona molta fiabilitat, però ens impedeix establir-los com un mètode de control massiu», puntualitza.

 

La precaució i l'aïllament preventiu, alternatives actuals a la manca de tests fiables

A més, Conrad Casas també confirma l'existència d'uns tercers controls, uns test que avaluen el nivell de defenses i la generació d'anticossos que confirmen «si una persona ha passat o està passant» el virus i, per tant, si el grau d'immunitat és alt o baix, una dada a dia d'avui encara desconeguda.

 

Amb totes aquestes proves, des de Salut Pública esperen accelerar la recuperació de professionals aïllats per precaució des de fa més d'una setmana. Si els nous controls confirmen l'absència del virus, bona part d'aquests 400 sanitaris en quarantena podrien tornar als hospitals o residències de Tarragona on calen mans sense posar en perill a cap company ni usuari, un context imprescindible que, mentre els tests no ho confirmin, no es pot pressuposar. La precaució, de moment, és l'única vacuna realment útil.