Investigadores de la URV dissenyen noves proves per detectar la Covid-19 en quinze minuts

Els nous controls podrien ser una realitat en tres mesos | Analitzen també el grau d'immunitat
Els nous dispositius permetran accelerar els diagnòstics de Covid-19 | Cedida

El grup de recerca Interfibio del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV), liderat per Ciara O'Sullivan i d'àmplia majoria d'investigadores, té entre mans un projecte més que interessant per crear noves proves de detecció ràpida de la Covid-19 que suposarien una revolució diagnòstica i donarien resultats fiables en només quinze minuts.

 

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

Fa setmanes que el grup treballa en aquest projecte, i els nous controls podrien ser una realitat en tres mesos. A partir d'una gota de sang del dit (igual que en el procés dels diabètics), es podria conèixer no només la presència o no del virus, sinó l'estat d'immunitat i la presència d'anticossos relacionats: o bé els que detecten una infecció recent activa o bé la petjada que ha deixat una infecció ja superada.

 

La recerca avança cap al diagnòstic ràpid de la Covid-19 i la immunitat al virus

Només cal una gota de sang del dit per realitzar la prova | Cedida

Aquesta informació suposaria un salt endavant per determinar l'abast real de la infecció de cada pacient en un marge de temps mínim, a diferència de les proves actuals via PCR que ofereixen una resposta fiable, però lenta. El funcionament i el cost d'aquests nous controls també és notablement més baix, ja que no caldria cap mena de feina de laboratori per extreure les mostres.

 

El prototip es validarà pròximament a diversos centres de salut i hospitalaris, entre els quals en destaquen l'Hospital Joan XXIII de Tarragona o el Verge de la Cinta de Tortosa, i un cop aquesta validació estigui completada es podria començar la seva producció industrial.

 

Els assajos fets fins ara reflecteixen també que les proves no donen marge a falsos negatius (persones amb el virus que donen negatiu malgrat tenir-lo), fet que reforçaria la precisió de la recerca tarragonina.