metge

El Col·legi de Metges, preocupat per la manca de relleu: «Els futurs metges estan demanant sortir del país!»

Les «mancances clàssiques» de pediatres i de metges de família són reclamacions històriques de la institució

El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) no amaga la seva preocupació envers la manca de professionals a la sanitat pública de la demarcació. «Ens manquen molts pediatres i molts metges de família, que sempre han estat les nostres reivindicacions clàssiques», lamenta el president del Col·legi, el doctor Fernando Vizcarro, en declaracions a TarragonaDigital.com. «Tampoc podem oblidar-nos d'altres casos com l'endocrinologia, l'oftalmologia o la dermatologia, on també manquen professionals en actiu», alerta.

El president de la institució analitza el problema com una xarxa de mancances que es coordinen i s'amplifiquen: la falta de professionals mèdics, les plantilles incompletes al litoral i l'interior, la manca de places MIR i de condicions laborals que atreguin els joves en lloc d'exportar tot el talent local a l'estranger, la necessitat de millorar moltes instal·lacions i equipaments mèdics... «Tot plegat ens ha de fer pensar que, potser, alguna cosa no s'està acabant de fer bé», ha assenyalat en referència a la responsabilitat del Departament de Salut de la Generalitat.

El COMT demana més places MIR i més professionals en actiu a la sanitat pública de les comarques de Tarragona

Vizcarro considera que el cúmul de factors es tradueix en una espècie de tap que impedeix la consolidació d'un relleu generacional al territori. «La fuga de professionals és una realitat: el nombre de sol·licituds de futurs metges i metgesses per sortir fora del país ha augmentat un 20% en els set primers mesos d'aquest 2019», assenyala Vizcarro en referència a les dades publicades recentment per l'Organización Médica Colegial de España (OMC). La comunitat líder en sol·licituds per marxar, Catalunya.

tgn
Imatge de la seu del Col·legi de Metges de Tarragona, a la Via de l'Imperi Romà | Wikipedia

«Seria molt bo poder crear un model de desenvolupament professional per als metges i metgesses basat en la recerca, en la docència, en la carrera professional», proposa. És una línia que institucions com la URV han defensat en diverses ocasions. «I ampliar el nombre de places MIR disponibles per tal d'evitar que marxin fora els metges que necessitem aquí», afegeix. En la convocatòria de l'any 2019, la demarcació de Tarragona només pot oferir 53 places MIR —més de la meitat d'elles, a l'Hospital Universitari Joan XXIII—. Des del COMT, ho troben absolutament insuficient.

El Dr. Vizcarro demana reforços mèdics al litoral i a les zones rurals d'interior de la demarcació de Tarragona

El president del Col·legi de Metges reflexiona que «les especialitats on més certificats per sortir del país es demanen són precisament els metges de família, pediatria i anestesiologia», justament allà on les mancances són més evidents a Tarragona. El doctor Vizcarro fa una crida a frenar el degoteig de sortides i ampliar el nombre de places per cursar el MIR sense haver de sortir de la demarcació.

Lamenta que les necessitats de reforços mèdics són en aquests moments especialment altes a «les zones de litoral, que durant els mesos d'estiu pateixen una major càrrega assistencial amb l'increment del turisme» i també a «les zones rurals d'interior, que pateixen la manca de reforços durant tot l'any». En una trobada recent amb la consellera de Salut, Alba Vergés (ERC), el màxim representant dels metges tarragonins ja va traslladar aquestes reivindicacions.

Els metges tarragonins demanen l'equiparació salarial amb altres comunitats autònomes

Els metges tarragonins reclamen que s'equiparin els seus sous a altres sanitaris de la resta de comunitats | Arxiu

En una entrevista recent a TarragonaDigital.com, el president del COMT ja va vaticinar que «saber formar els futurs professionals és garantir el model d'èxit de la salut pública catalana». En la mateixa línia, també es mostra preocupat per l'economia d'aquests futurs professionals, per a qui demana que «les seves retribucions s'adeqüin a la situació actual», així com «que aquests salaris s'equiparin amb altres comunitats autònomes» per tal d'aturar l'espiral de sortides que fa anys que s'incrementa.

El doctor Fernando Vizcarro assenyala que la manca de professionals, en especial pediatres i metges de família, és un mal símptoma de les mancances de la gestió de la sanitat pública, i que en cap cas és una situació nova sinó «un problema que ve de lluny, que fa anys que patim» i que atribueix de base a la «falta de places MIR als hospitals tarragonins». Mentre a Tarragona manquen metges i metgesses, assenyala amb preocupació el màxim representant del Col·legi, els que avui s'estan formant estan demanant exercir fora del seu país a la recerca d'un futur millor a Anglaterra, a França o a Irlanda. 

També et pot interessar


Comentaris